Bilişsel Davranışçı Psikolog ile Neden Çalışmalıyım?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Ekim 9, 2024 Yorum yapılmamış

Bilişsel Davranışçı Psikolog ile Neden Çalışmalıyım?

Bilişsel Davranışçı psikolog, psikolojinin popüler kuramı üzerinde uzmanlaşmış bireylerdir. Bilişsel Davranışçı terapi (BDT) ya da Kognitif terapi olarak da adlandırılmaktadır. Tahmin edeceğiniz üzere bu terapi kuramında belirli konular üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Var olan sorun, şikayet ya da danışanın getirdiği konu kuram çerçevesinde değerlendirilerek ele alınır.

Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak sizlere bu konuda yardımcı olmaktayım. Bilişsel Davranışçı psikolog olarak şikayetçi olduğunuz konular hakkında BDT terapisi sunmaktayım. BDT kapsamında sizlere çözüm odaklı davranışlar da öğretmekteyim.

Bilişsel Davranışçı Kuram Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere BDT kuramı Davranışçı ve Bilişsel terapinin birleşiminden oluşmaktadır. İlgili ve doğru bulunan temellerin bir araya getirilmesiyle Bilişsel Davranışçı Terapi kurumu elde edilmektedir. Bu kuramda Bilişsel Davranışçı psikolog danışanların; düşünce-duygu-davranış üçgenini fark etmesini ve değiştirmesini sağlamaktadır.

Bilişsel Davranışçı kuramın temeli; çarpıtılmış düşünce ve kalıplara dayanmaktadır. Olumsuz yaşam sonrası koşullanan danışanlar düşüncelerinden hareketle bazı kalıplara bürünür. Değersiz, başarısız ya da yetersiz düşünceleri sebebiyle davranışları ve duyguları belirlenir. BDT temel amacı hatalı düşünce kalıpları yerine ‘gerçekçi düşünce temelleri’ oluşturmaktır.

Danışan ve danışman (psikolog) arasında BDT terapisi sırasında yardımlaşma süreci vardır. Uzman; bilgi veren, farkındalığı yaratan kişidir. Danışman ise kendi duygu ve düşüncelerini fark etmekle, egzersizleri uygulamakla ya da gün içerisinde uygulama yapmakla sorumludur. Terapide ‘ekip’ halinde çalışmak şarttır. Gerekli yönlendirmeleri Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak, Bilişsel Davranışçı psikolog olarak, sizlere aktarmaktayım.

bilissel-davranisci-psikolog

Bilişsel Davranışçı Psikolog Kimdir?

Bilişsel Davranışçı Terapi olarak bilinen BDT kuramı hakkında eğitim almış, eğitim aldığı merkezden bu konuda yetkinlik alan kişilerdir. Diğer terapi kuramları hakkında da eğitimi olabilir. Fakat Bilişsel Davranışçı psikolog olarak adlandırılması için eğitimden geçmesi şarttır. Böylece bu alanda ‘uzman’ olarak terapi gerçekleştirebilir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Nasıl Yapılır?

Her terapi uyguladığı kurama bağlı olarak ilerlemektedir. Tüm terapiler benzer işleyişlere sahip olmadığı için kişilerin tercih öncesi bilgi sahibi olması gerekmektedir. Kişiye göre değişiklik gösterebilmekle birlikte Bilişsel Davranışçı Terapi ilerleyişi şu şekildedir:

Seanslar Uygulama
I. Seans İlk seans tanışma, amaç belirleme ve danışanın problemini tanımlaması üzerinedir. Danışandan anemnez alınır, terapi ve kurama dair bilgiler verilir. Online terapi ya da yüz yüze terapinin sınırları aktarılır.
II. Seans Danışan tarafından terapiye bir sorun, durum ya da şikayet getirilir. Danışman yani Bilişsel Davranışçı psikolog tarafından gündem bu olay üzerinden ilerletilir.
III. Seans Her seans öncesinde ya da sonunda olduğu gibi bu seans duygu-düşünce değişimi ya da mutluluk durumunu ölçmek için testler uygulanabilir. Mutluluk skalası olarak da adlandırılan bu sıralama seans sonunda iyileştirilmeye çalışılır. Seans sırasında bilgilendirmeyi içeren yöntemler, etkinlikler öğretilebilir.
IV. Seans Başa çıkma yöntemleri uygulanır ya da var olan farklı bir sorun üzerine alternatif düşünceler geliştirme uygulaması yapılır. Danışan bu sayede alternatifleri fark ederek durumu değiştirmeyi dener.

bilissel-davranisci-psikolog

Bilişsel Davranışçı Terapist Hangi Sorunlarla İlgilenir?

Bilişsek Davranışçı psikolog terapilerde çok farklı konular üzerine yoğunlaşabilmektedir. Çünkü BDT hem davranışçı hem de bilişsel süreci içerdiğinden geniş bir kapsama alanı bulunmaktadır. Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak BDT terapileri sırasında şu konularla ilgilenmekteyim:

  • Fobiler,
  • Anksiyete (Kaygı) Bozuklukları,
  • Panik Bozukluk,
  • OKB,
  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu,
  • Depresyon,
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu,
  • Yeme Bozuklukları,
  • Sosyal Fobi,
  • Çift ve Aile Terapileri.

Yalnız her danışan şikayetçi olduğu durumu tam fark edemeyebilir ya da görünenin arkasında farklı bir sebep olabilir. Bu aşamada Bilişsel Davranışçı psikolog sebebi daha iyi fark ederek danışanın da fark etmesini sağlayacaktır.

Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Almadan Seans Verilebilir mi?

bilissel-davranisci-psikolog

Diğer terapi kuramlarına nazaran Bilişsel Davranışçı Terapi birçok uygulama, etkinlik ve ilerleyişi içermektedir. Odaklandığı aşamalar, danışan-danışman ilişkisi ve seans süresi farklıdır. Bundan dolayı BDT eğitimi almayan bir terapistin Bilişsel Davranışçı psikolog olarak adlandırılması mümkün değildir. Eğitim alması, eğitim sonrası da uygulama yaparak deneyim elde etmesi şarttır.

Bilişsel Davranışçı Seans Ücreti Ne Kadar? Bilişsel Davranışçı Psikolog Seansı Ne Kadar?

Terapiler, kurama bağlı olarak fiyatlandırılmaz. Bulunan şehir, konum, bilinirlik ve yıl içerisinde belirlenen minimum ücretlere göre terapi ücretleri saptanmaktadır. Bilişsel Davranışçı psikolog sırf bu kuramda terapi verdiği için ekstra bir fiyatlandırma yapmayacaktır. Diğer terapi ve kuram anlayışına benzer ücretler vererek seanslarını oluşturur. Kesin olmamakla birlikte online seans ve yüz yüze terapi durumuna göre ücretleri değiştirebilme hakkına sahiptir.

Bilişsel Davranışçı Psikolog ve Terapi Hakkında Sık Sorulan Sorular

bilissel-davranisci-psikolog
Bilişsel Davranışçı Psikolog

Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak; Bilişsel Davranışçı psikolog ve terapi hakkında farklı sorular almaktayım. Bu sorulara sizler için yanıt vereceğim.

1 – Bilişsel Davranışçı Terapi Ne Yapar?

Alanında eğitim alan Bilişsel Davranışçı psikolog; danışanın kendi duygu, düşünce ve davranışlarına odaklanmasını sağlar. Kalıplaşmış ve çarpıtılmış bilişsel düşüncelerden sıyrılarak bunları ‘gerçekçi/alternatif’ düşünceler ile yer değiştirmeyi hedefler. Danışan ve danışman işbirliğinde gerçekleşen terapilerde amaç düşünceden kaynaklı hayata bakış açısının değişebileceğini göstermektir.

2 – Bilişsel Davranışçı Terapiyi Kim Yapar?

BDT kuramı hakkında eğitim alan; psikolog, psikolojik danışman ve psikiyatristler tarafından psikolojik danışma yapılabilmektedir. Terapiler yüksek yetkinlik gerektiğinden alanında uzman olmayan farklı lisans dalları tarafından yapılamaz. Bu yüzden Bilişsel Davranışçı psikolog olarak tanıtan bireylerin yetkinliğinden emin olmak gerekir.

3 – Bilişsel Davranışçı Terapi Kaç Seans Sürer?

Kuramı oluşturan kişiler tarafından ortalama olarak 6-8 seans içerisinde sonlandırma yapılması ve buna göre planlama yapılması önerilir. Fakat Bilişsel Davranışçı psikolog var olan problemi erkenden çözüme götürebileceği gibi duruma göre bu seans sayısı da artış gösterebilmektedir.