4 Adımda Karşısında Biri Varmış Gibi Konuşma Hastalığı Nedir?

Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
4 Adımda Karşısında Biri Varmış Gibi Konuşma Hastalığı Nedir?
Karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı günümüzde sık araştırılan konular arasındadır. Söz konusu durum toplum arasında yaygın olarak görülmektedir. Kişi karşısında birisi varmış gibi mırıldanır ya da konuşur. İlerlediği durumlarda başka birisiyle gülüyormuş gibi görünebilir. Var olan bu davranışları özellikle kişi kendisine fark ettiğinde tedirginlik yaşamaktadır.
Günümüzde görülen her davranış bir hastalığa bağlı olmasa da kişinin hayatına etkisi, etkili olan diğer davranış stillerine göre değerlendirilmesi gerekir. Uzman bir birey tarafından yapılacak bu değerlendirme ile tanı koyulabilmektedir. Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak sizlere karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı ve olası tedavileri hakkında bilgi vereceğim.
1 – Kendi Kendine Konuşma Hastalığının Adı Nedir? Kendi Kendine Konuşmak Gülmek Neyin Belirtisi?
İnsan sosyal bir varlıktır bu yüzden davranışları sırasında, düşünürken ya da bir iş yaparken kendi kendine bile konuşma eğilimi görülebilir. Örneğin bir işi yaptığınız sırada ‘Bu da tamam, şimdi buna geçelim’ gibi kendinizi yönlendirecek cümleler kurabilirsiniz. Bu dışarıdan kendi kendine konuşma hastalığı olarak görülse de tam olarak bir hastalık değildir. Yine de bireyler bu tarz durumlarda online terapi ile destek alabilmektedir.
Bireyin kendi kendine konuşması ya da karşısında birisi varmış gibi gülmesi belirli etkenlere bağlı olarak ‘hastalık’ olarak tanımlanabilir. Bu yüzden uzman bir kişi eşliğinde kontrol edilmesi, varsa diğer davranışlarının gözlemlenmesi gerekir. DSM-V tanı kitabında kendi kendine konuşma hastalığı ya da kendi kendine gülme ile alakalı şu tanılardan bahsedilebilir:
A – Halüsinasyon
Halüsinasyon toplum arasında şizofreni ile karıştırılan bir kavramdır. Şizofreni ile halüsinasyon farkı nedir diye bakacak olursak halüsinasyonda birey gerçekmiş gibi bir algıya kapılır. Gerçek sandığı görüntü, ses ya da kokular gerçek dışıdır. Başkası tarafından nesne ya da durum bu şekilde algılanmayacaktır.
Halüsinasyon örnekleri arasında; vücutta bir böcek geziyor gibi hissetmek, organların hareket ettiğini düşünmek ya da var olmayan şeylerin kokusunu almak sayılabilir. Halüsinasyon yaşayan bireyler kendi kendine konuşma durumuna düşebilir. Karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı arasında yaygın olarak yer alır. Çünkü halüsinasyon gören birey karşısında biri varmış gibi algılar.
B – Şizofreni
Şizofreni içinde halüsinasyonlar yaygın olarak yer aldığı için şizofreni belirtileri arasında kendi kendine konuşma görülecektir. Kişi kendisinden daha fazla karşısında birisi varmış gibi konuşma hastalığı belirtilerine kapılacaktır. Dışarıdan tuhaf görünse de birey gerçekten karşısında birisi varmış gibi davranır. Davranışları, konuşmaları buna bağlı olarak değişecektir. Yüz yüze terapi ve ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.
C – Obsesif Kompulsif Bozukluk
Akla ilk olarak gelmese de obsesif kompulsif bozukluğu belirtileri arasında kendi kendine konuşma sık görülür. Zihninde şekillenen obsesif düşünceleri tekrar etmek ya da kompulsifi yaratırken karşısında birisi varmış gibi konuşma hastalığı gözlemlenebilir.
Öyle ki bireylerde sadece ‘konuşma’ temeline dayanan OKB örnekleri bile görülebilir. Zihninden geçen obsesif düşünceleri kontrol edemeyen kişi zaman içerisinde kompulsif davranış olarak karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı gösterebilir.
D – Dürtüsel Bozukluk | Karşısında Biri Varmış Gibi Konuşma Hastalığı
Birey eğer kontrol etmek istediği halde kendi kendine konuşma ya da kendi kendine gülme davranışını sonlandıramıyorsa dürtüsel bozukluk bulunabilir. Karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı farklı hastalıklarla bağdaştırılamıyorsa dürtüsel bozukluk oluşmuş olabilir. Kontrolsüz davranışlar olarak görülen dürtüsel bozukluk neticesinde konuşma sorunları ortaya çıkabilir.
2 -Kendi Kendine Gülmek ve Konuşmak: Yalnızken Yanında biri Varmış Gibi Davranmak Sorun mu?
Kişiler ya da hastalar her zaman toplum içerisinde karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı belirtileri sergilemez. Çoğu durumda kişi kendi kendine konuştuğunu fark ederek kaygıya kapılır. Bu yüzden sürekli kendi kendine konuşmak neyin belirtisi, hangi hastalık gibi araştırmaların peşine düşebilir.
Birey ile terapi yapmadan gerekli incelemeleri oluşturmadan net olarak bir şey belirtmek neredeyse imkânsızdır. Ancak daha önce de değinildiği üzere tek başına bu iletişim türü bir hastalık demek değildir. İnsan zaman zaman kendi kendine motivasyon verebilir, telkin cümleleri kurabilir ya da yaptığı işleri konuşarak sıralayabilir.
Sadece kendi kendine gülmek konusu düşünülmesi gereken ekstra bir alandır. Aklınızdan geçen bir olaya o an dayanamayıp gülebilirsiniz, normaldir. Yine de birisi varmış gibi kurgu yapmak bunun üzerine karşınızda birisi var gibi tepki veriyorsanız uzman desteği almanız önem kazanacaktır. Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak kadın psikolog arayışındaysanız size yardımcı olabilirim.
3 – Farkında Olmadan Kendi Kendine Konuşmak Hastalık Belirtisi mi?
Hayır değildir. Uzman bir birey olasılıkları göz önünde bulundurarak kişi ile terapi ve görüşmeler eşliğinde bilgi sahibi olacaktır. Bilgiler ışığında tanı alınması gerekip gerekmediği konusunda netlik kazanılacaktır. Her kendi kendine konuşmak bir hastalığa işaret etmeyecektir.
4 – Kendi Kendine Konuşma Hastalığı Tedavisi Nedir?
Kendi kendine konuşmak ve gülmek ya da karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı tedavisi farklı şekillerde olacaktır. Bu tedaviler uzman psikolog ya da psikiyatristler tarafından yapılmalıdır. Alınan tanıya göre ilgilenecek uzman sınırı da belirlenecektir. Genel tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Tedavi Yöntemleri | Açıklaması |
Yüz Yüze Terapi | Kişinin eğer imkanı varsa yüz yüze terapi sayesinde durumu aşması mümkün olabilir. Özellikle dürtüsel bozukluk ya da OKB adına bu tedavi yöntemleri etkili olacaktır. |
İlaç Tedavisi | Şizofreni ya da halüsinasyon gibi görece daha ciddi bir durum söz konusuysa ilaç tedavisi gerekecektir. Psikiyatrist eşliğinde ilaçlar verilerek süreç yönetilecektir. |
Online Terapi | Online terapi sürecinde kişi konumundan bağımsız olarak bir uzman ile telefon, bilgisayar aracılığıyla görüşebilmektedir. |
Karşısında Biri Varmış Gibi Konuşma Hastalığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Daha önce değinilmiş olan karşısında biri varmış gibi konuşama hastalığı hakkında diğer merak edilenler şu şekildedir:
1 – Karşısında Biri Varmış Gibi Konuşma Hastalığı Nedir?
Tek bir durumdan bahsedebilmek neredeyse imkânsızdır. Karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı şunlar olabilir:
- Şizofreni
- Halüsinasyon
- Dürtüsel Bozukluk
- Obsesif Kompulsif Bozukluk.
2- Kendi Kendine Konuşmak Neyin Belirtisi Olabilir?
Dürtülerin kontrol edilememesi, kişinin savunma mekanizması olarak kullanması, işlerini bir düzene koymak istemesi olabilir. Diğer taraftan OKB sebebiyle kontrol edemediği ve tekrarlayan davranış yinelemeleri de sebepler arasındadır. Hatta kişi sadece kaygı ve korku sebebiyle de bu davranışı yapıyor olabilir.
3 – Şizofreni Hastaları Kendi Kendine Konuşur mu?
Evet, konuşur. Şizofreni belirtileri arasında kendi kendine konuşmak, gülmek ya da davranışlarda bulunmak yer alır. Aynı zamanda karşısında biri varmış gibi konuşma hastalığı olarak da bilinecektir. Gerçekte olmayan birisi var gibi davranacaktır.