Psikiyatri Doktoru Antidepresan Yazabilir mi?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Ekim 12, 2024 Yorum yapılmamış

Psikiyatri Doktoru Antidepresan Yazabilir mi?

Psikiyatri doktoru antidepresan yazabilir mi? Psikiyatri doktorlarının antidepresan yazıp yazamayacağı merak konusu.  Tıp alanında uzman olan psikiyatristler, hastanede çalışırlar ve birçok iş yaparlar. Psikiyatri alanında geliştikleri için hastaların ruhsal durumlarıyla ilgilenen bu uzmanlar, hastaları için farklı tedavi yöntemleri uygularlar.

Kullanıcıların sıklıkla merak ettiği konulardan biri de psikiyatristlerin ilaç yazıp yazamayacağı konusudur. Antidepresan da ruhsal sorunlar için sıkça kullanılan ilaçlardan biridir. Bu nedenle kullanıcılar psikiyatristler antidepresan yazabilir mi diye merak etmektedir. İşte psikiyatristler hakkında bilmeniz gerekenler…

Psikiyatri Doktoru Nedir? Ne İş Yapar?

Tıp fakültesini bitirdikten sonra uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçen doktorlar psikiyatrist olurlar. Psikiyatri doktoru olarak da bilinen bu uzmanlar, insanların ruh sağlığı ile ilgilenirler. Tanı ve teşhis koyma, tedavi uygulama, ilaç verme gibi yetkileri vardır. Psikiyatristler, ilaç verebilmeleri ile diğer ruh sağlığı çalışanlarından ayrılırlar.

Psikiyatristler, ruhsal sorunların tanısı ve tedavisi hakkında bilimsel ve tıbbi temellere dayanan çözümler üretirler.  Kendilerine gelen hastayı detaylı bir şekilde teşhis ettikten sonra onun için en uygun tedavi yöntemini uygulamaya koyulurlar. Psikiyatri, tıbbın insan psikolojisi ve ruh sağlığı ile ilgili alanıdır. Bu nedenle psikiyatristler, ruh sağlığıyla ilgili sorun yaşayan hastalara yardımcı olurlar. Psikolojik ve ruhsal hastalıklarla ilgilenirler.

psikiyatri-doktoru

Psikiyatri Doktoru Hangi Hastalıklara Bakar?

Psikiyatri doktoru, psikopatolojik vakalarla ilgilenir. Psikolojik sorunlar yaşayan, ruhsal sıkıntılar çeken hastalar psikiyatriste gider. Psikiyatristler de bir doktordur. Tıp fakültesinden mezun olurlar ve daha sonrasında uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçerler. Bu nedenle doktor olarak anılırlar ve doktor yetkilerine sahiptirler. Yani tanı koyup teşhiste bulunurlar. Psikiyatristler hem terapi verebilir hem de ilaç yazabilirler.

Psikiyatristler, ruhsal hastalıklara bakar. Bir psikiyatrist erişkin psikiyatri hastalıkları kapsamında şu hastalıklara bakabilir:

  • Anksiyete
  • Bağımlılık
  • Bipolar bozukluk
  • Depresyon
  • Geriatrik bozukluk
  • Kaygı bozukluğu
  • Obsesif kompülsif bozukluk (OKB)
  • Paranoid kişilik bozukluğu
  • Psikoz
  • Sosyal fobi
  • Şizofreni
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Uyku ve uyku bozuklukları

psikiyatri-doktoru

Bir psikiyatrist çocuk psikiyatri hastalıkları kapsamında şu hastalıklara bakabilir:

  • Akran zorbalığı
  • Çocuk ve ergenlerde bipolar bozukluk
  • Çocuklarda tik bozukluğu
  • Çocuklarda yeme bozukluğu
  • Çocukluk depresyonu
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
  • Disleksi
  • Down sendromu
  • Karşı gelme bozukluğu
  • Kaygı bozukluğu
  • Okul olgunluğu
  • Otizm
  • Öğrenme güçlüğü

Psikiyatri Doktoru Antidepresan Yazabilir mi?

psikiyatri-doktoru
Psikiyatri Doktoru

Psikiyatristler ilaç yazabilir. Dolayısıyla antidepresan da yazabilir. Antidepresan, psikiyatride en sık kullanılan ilaçlardan biridir. Depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan, psikiyatristler tarafından yazılabilir. Psikolog ya da psikolojik danışmanların ilaç yazma yetkileri yoktur. Fakat psikoterapistler, doktor oldukları için tanı koyma ve teşhis etme yetkilerinden ötürü ilaç yazabilirler.

Bir psikiyatrist yüz yüze terapi ile ilaç tedavisini birlikte yürütebilir. Ya da bunlardan birini yapabilir. Araştırmalar psikolojik sorunların tedavisinde ilaç tedavisinin tek başına yürütülmesinden ziyade, psikoterapiyle beraber ek tedavi olarak verilmesinin daha uygun olduğunu ortaya koymuştur. Çünkü bireyde asıl ve kalıcı iyilik halini oluşturan, onun duygu ve düşünce yapısını düzenlediği için psikoterapidir. İlaç tedavisi, psikoterapiyi destekleyici olarak verilmelidir.

Psikiyatrist ile Psikoterapist Arasındaki Farklar Nelerdir?

Psikiyatrist ile psikoterapist arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunur. Bu iki kavrama da iyi hakim olmak psikolog nasıl seçilir sorusuna da iyi cevap vermeyi sağlar. En iyi psikolog bu sayede seçilebilir. Deneyimli psikolog arayışında olanlar, kendilerine uygun psikolog bakanlar öncelikle ihtiyaçlarının psikiyatrist mi yoksa psikolog mu olduğunu belirlemelidirler.

İster varoluşçu ister bilişsel davranışçı isterse de başka ekolde olsun, psikologların yetkileri sınırlıdır. Bununla beraber psikologlar, tüm enerjilerini psikoterapiye yoğunlaştırabilmektedir. Psikoterapi sürecini daha iyi yönetebilmektedir. Psikiyatrist ile psikolog arasındaki benzerlikler ve farklılıklar şu şekildedir:

Benzerlikler Farklılıklar
Her ikisi de ruh sağlığı alanında hizmet verir. Psikiyatristler doktorken, psikologlar değildir. Bu nedenle psikiyatristlerin ilaç yazma yetkisi vardır.
Her ikisi de kendisine gelen bireylerin psikolojik sağlığı için uğraşır. Psikologlar ruhsal problemleri için danışanlarına psikoterapi uygularken psikiyatristler buna ek olarak ilaç da yazabilir.
Her ikisi de psikoterapi yapabilir. Psikiyatristler doktor olduklarından hastanede çalışırlar, psikologlar ise hastane dışında başka yerlerde de çalışabilirler.
Her ikisi de insanların duygu, düşünce ve davranışlarına odaklanır. Psikiyatristler tıp fakültesinden mezun olup psikiyatri alanında uzmanlaşırlar. Psikologlar ise psikoloji bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans yaparak psikoterapi yaparlar.

psikiyatri-doktoru

Sık Sorulan Sorular

Psikiyatri doktoru hakkında merak edilen çok fazla konu bulunmaktadır. Psikiyatri doktoru antidepresan yazabilir mi sorusu bunlardan sadece bir tanesidir. Psikiyatrist ile psikolog arasındaki farklar da bu konuda sıkça merak edilmektedir. Psikiyatri doktoru hakkında merak edilen diğer konulara ise aşağıda yer verilmiştir.

Psikiyatri Doktoru Neye Bakar?

Psikiyatri doktoru, tıp alanında yetişmiş bir uzmandır. Tıpkı psikolojik danışman ve psikolog gibi ruh sağlığı alanında yer alır fakat tıp fakültesinden mezun olmasıyla onlardan ayrılır. Psikiyatristler de birer doktordur. Psikiyatrist; bireyin duygusal, bilişsel ve davranışsal değişimlerinden hareketle tanı ve teşhis koyup tedavi yapar.

Psikiyatri; bireylerin ruhsal hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Bu alanda uzmanlaşan bir psikiyatri doktoru; kendisine gelen hastaların ruhsal durumlarını inceleyerek en uygun tedavi yöntemini uygulamaya çalışır.

Psikiyatri Doktoru Terapi Yapar mı?

Psikiyatristin yetkileri oldukça geniştir. Bir psikolog ya da psikolojik danışman, psikoterapi yapabilse de ilaç yazamamaktadır. İlaç yazma yetkileri yoktur çünkü tıp alanında yetişmemişlerdir. Fakat psikiyatrist, ilaç da yazabilir. Ayrıca psikolog gibi psikoterapi de yapabilir. Yani ilaç yazma yetkisi ile psikologdan ayrışır.

Psikiyatri doktoru isterse ilaç tedavisinin yanı sıra psikoterapi de yaparak hastasına yardımcı olmayı tercih edebilir.

Psikolog mu Yoksa Psikiyatrist mi?

Psikologların ve psikiyatristlerin çalışma alanı birbirlerine oldukça yakındır. İkisi de psikoloji bilimine dayanır. İki iş de psikolojiden faydalanır. Fakat psikolog ve psikiyatristlerin yaptıkları iş farklıdır. Bir tanesi psikolog iken diğeri esasen bir doktordur. İki uzman da ruh sağlığı alanında hizmet verse verdikleri hizmetin niteliği farklıdır.

Psikiyatristler, aldıkları eğitim gereği insan fizyolojisine daha çok hakim olurlar. Bundan dolayı problemlere medikal çözümlerle yaklaşmayı daha çok tercih ederler. Yani ilaç tedavisini uygularlar. Psikologlar ise psikoterapi yaparlar. Yani yüz yüze seans ya da online seans gerçekleştirerek danışanlarının problemleriyle ilgilenirler. Psikologlar insanların duygusal, bilişsel ve davranışsal durumlarına daha çok hakimdirler.

Psikiyatri Doktoru Ne Demek?

Psikiyatri, tıptaki uzmanlık alanlarından biridir. Psikiyatri doktoru olabilmek için tıp okumanız ve tıpta da psikiyatri bölümünü seçmeniz gerekir. Psikiyatri doktoru olan birinin başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Günlük dilde akıl hastalıkları ya da ruh hastalıkları olarak da bilinen sinirlerle ilgili hastalıklardır.

Psikiyatri doktoru; düşünce, duygu ve davranışlardaki değişikliklerle kendini gösteren patolojilerle ilgilenir. Bu patolojilerin tanısı, teşhisi ve tedavisi için uğraşan bir uzmanlık alanıdır.