Hastalık Kaygısı Nedir, Nasıl Baş Edilir?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Kasım 14, 2024 Yorum yapılmamış

Hastalık Kaygısı Nedir, Nasıl Baş Edilir?

Hastalık kaygısı veya hipokondriyazis, psikolojik bir rahatsızlıktır. Halk arasında hastalık hastalığı olarak da bilinmektedir. Birçok insan, maalesef bu durumdan mustariptir. Hastalık hastalığı yaşayan insanlar, sürekli olarak sıkıntı çekmekte ve huzursuz olmaktadır. Günlük hayattaki işlevleri ciddi manada etkilenmektedir.  Bu durumda olan insanlar bununla nasıl baş edeceğini, tedavisinin nasıl olduğunu merak etmektedir.

Hastalık kaygısı psikolojik bir rahatsızlık olduğundan ötürü psikolojik destek almakta fayda vardır. Online terapi ya da yüz yüze terapi yardımıyla bu hastalığın üstesinden gelinebilir. Hastalık hastalığı yaşayan bireylerin bilişsel, duygusal ve davranışsal açıdan yardım alması onlar için iyi olabilir.

Hastalık Kaygısı (Hipokondriyazis) Nedir?

hastalik-kaygisi

Amansız hastalığa yakalanma korkusu yaşayan birçok insan bulunmaktadır. Peki nedir bu korku? Bu korkuya hastalık kaygısı veya hipokondriyazis denilir. Bir bireyin; hastalığı olduğuna dair sürekli, yersiz ve aşırı kaygı duymasıdır. Birey, hasta olduğuna dair kanıt olmamasına rağmen hasta olduğuna inanır. Hatta hasta olmadığına dair kanıtları da inkar eder. Bu kişiler, bedenlerine dair aşırı bir hassasiyet yaşarlar.

Hipokondriyazis, bireyin tekrarlı düşüncelerle kaygı hissetmesine sebep olur. Sürekli tekrarlayan ve gerçekçi bir temele oturmayan olumsuz düşünceler bireyin zihninde dolaşıp durur ve onu rahatsız eder. Birey bu düşüncelere gerçekmiş gibi inanır ve hasta olduğunu düşünür. Hatta bir hastalığı olduğuna emindir fakat doktorların bunu bulamadığına inanır.

Hastalık Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Hasta Olma Korkusu Belirtileri

Hastalık hastalığı fiziksel belirtileri ve zihinsel belirtileri ile seyreder. Hastalık kaygı bozukluğu belirtileri, bireyin hayatını ciddi manada olumsuz etkileyebilir. Bu hastalık, dışardan fark edilebilecek birçok belirti ile karakterize olur. Hastalık kaygısı, zaten adından da anlaşılacağı üzere kaygının merkezde olduğu bir hastalıktır. Bu kaygı, bilişsel belirtilerle kendini gösterir. Hastalık kaygı bozukluğu belirtileri şu şekildedir:

Hastalık Kaygısı Fiziksel Belirtileri Hastalık Kaygısı Bilişsel Belirtileri
Sıkça doktora görünmek Hasta olmaktan çok korkmak
Gidilen doktoru ve hastaneyi değiştirmek Hastalığa yakalanma kaygısı ile yoğun stres yaşamak
Gerekmemesine rağmen hastanede birçok tetkik ve test yaptırmak Fiziksel belirtileri büyütmek
Sağlık durumu ve olası hastalıklarla ilgili sürekli araştırma yapmak Kendini düzenli olarak kontrol etmek
Beden, tansiyonu, nabzı, kalp atışlarını sürekli takip etmek Hastalıkları ve belirtileri tekrarlı olarak düşünmek
İnanılan hastalığı çevredekilere de kabul ettirmeye çalışmak Bir hastalığı araştırdıktan sonra o hastalığa sahip olduğuna inanmak
hastalik-kaygisi
Hastalık Kaygısı

Hastalık Kaygısı Neden Olur? Hipokondriyazisin Nedenleri

Hastalık kaygısı, birçok nedene sahip olabilir. Bu hastalığın merkezinde kaygı vardır. Bu hastalar aşırı derecede kaygı duyarlar. Gerçekçi olmayan, olumsuz inançlara sahiptirler. Bu inançlar, sürekli tekrar eder. Hasta sürekli olarak bir kaygı durumu içerisindedir. Zihnindeki olumsuz inançların peşinde gitmekten kendini alıkoyamaz. Bu durumun sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bedene yönelik aşırı hassasiyet
  • Stresle baş edememe
  • Fark edilme ve ilgi görme isteği
  • Çocukluk döneminde yaşanan deneyimler
  • Travmalar

Hastalık Hastalığı ile Nasıl Baş Edilir?

Sürekli kendini dinleme hastalığı nasıl geçer? Hastalık kaygısı yaşayan insanlar, her an bedenlerine kulak verirler. Bedenlerindeki en ufak değişimin farkında olur ve bunu bir hastalık habercisi olarak yorumlarlar. Bu hastalıktan kurtulmak için, kişiyi sürekli rahatsız eden ve onun işlevselliğini bozan kaygıların son bulması gerekmektedir.

Hasta olma korkusu nasıl yenilir sorusunun cevabı psikolojik destektir. Alanında uzman bir psikologdan alacağınız yardımla bu hastalığın üstesinden gelebilirsiniz. Birçok erkek ve kadın psikolog, kaygı temelli hastalıklar üzerine çalışmaktadır. Kaygılı düşüncelerle baş etme noktasında Psikolog Zeynep Aygün’den destek alabilirsiniz.

Hipokondriyazis Tedavisi Nasıl Olur?

Bireyin hastalık hastalığından kurtulması için işlevselliğini yeniden elde etmesi ve yaşadığı aşırı kaygı ve endişelerin sona ermesi çok önemlidir. Farkındalık, birçok kaygı temelli rahatsızlıkta olduğu gibi hipokondriyaziste de çok büyük önem taşımaktadır. Bu noktada psikoeğitim, bu hastalığın üstesinden gelinmede başvurulan bir yöntemdir.

hastalik-kaygisi

Hastalık kaygısı yaşayan insanlar, profesyonel bir uzmandan psikolojik destek alarak bu hastalığın üstesinden gelebilirler. Psikoterapi, hastalık kaygısı tedavisinde büyük önem taşır. Bu noktada Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz. Hipokondriyazisin tedavisinde ilaç da kullanılabilmektedir. Ancak ilaç, psikologların yetkisi dışındadır. İlacı psikiyatristler yazabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Hastalık kaygısı nedir, nasıl baş edilir, tedavisi nasıl olur, hastalık kaygı bozukluğu belirtileri nelerdir gibi soruların yanı sıra sıkça sorulan başka sorular da bulunmaktadır. İşte o sorular…

hastalik-kaygisi

Sağlık Anksiyetesi Nasıl Geçer?

Düzenli olarak fiziksel aktiviteye katılmak, sağlıklı bir yaşam sürmek ve öz bakım uygulamak kişinin genel huzuru ve psikolojik sağlamlığı adına ciddi önem taşır. Bunları yapan kişiler, zihninde gerçekçi olmayan kaygılı, zararlı düşüncelerin oluşmasına izin vermez.

Hastalık kaygısı ile baş etmek için psikolojik destek almakta fayda vardır. Zira bu hastalıkla baş etme noktasında internetten ya da yakınlarınızdan birçok öneri işitebilirsiniz. Bunlardan geçerli olanları uygulamakla beraber bir destek almak daha sağlıklı olacaktır. Online seans veya yüz yüze seans ile bu hastalığın üstesinden gelinebilir.

Kendini Sürekli Hasta Hissetmek Neden Olur?

Hastalık hastalığının birçok nedeni olabilir.  Hipokondriyazis yaşayan kişiler bedenlerine dair aşırı düzeyde bir hassasiyet geliştirmişlerdir. Hipokondriyazis, hastalık kaygı bozukluğu belirtileri ile kendini gösterir. Hastalık kaygı bozukluğu belirtileri bilişsel ve fiziksel olmaktadır.

Sürekli olarak hasta olduğunu düşünme veya hasta olacağından korkma olarak bilinen bu hastalığın temel nedeni, gerçekçi olmayan kaygılı düşüncelerdir. Çocuklukta yaşanan bir travma da hastalık hastalığının başlıca nedenlerinden biridir.

Hastalık Fobisi Nedir?

Hastalık kaygısı yaşayan bir kişi, vücudunda gördüğü bir değişikliği ya da hissettiği ufak bir ağrıyı, büyük bir hastalığın habercisi olarak yorumlama eğilimindedir. Bu insanlar sürekli olarak hasta olma korkusu ile yaşarlar ve bu nedenle her türlü ağrıyı hastalığa yorma eğilimi içinde olurlar. Hastalık konusunda takıntı geliştirirler ve fobi edinirler. Hastalık kaygı bozukluğu belirtileri işlevsellikleri bozulabilir.

Hastalık Psikolojisinden Nasıl Çıkılır?

Hastalık kaygısı yaşayan insanlar, sürekli olarak hasta olduklarını düşünürler. Vücutlarındaki en ufak ağrıyı ya da değişimi, bir hastalığın göstergesi olarak yorumlayabilirler. Bu hastalık psikolojisinden çıkmak için tedavi olmak gerekmektedir. Hastalık hastalığı olan insanlar, uzman bir psikologdan yardım alarak bununla baş edebilirler.

Özellikle bilişsel davranışçı terapide, danışanın bedensel belirtilerini hastalık olarak yorumlamasına yol açan kaygılı düşünceleri üzerinde durulur. Hastalık kaygı bozukluğu belirtileri ele alınır.