Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusa Depresyonu Tedavisi Nasıldır?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Kasım 26, 2024 Yorum yapılmamış

Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Lohusa Depresyonu Tedavisi Nasıldır?

Doğum sonrası depresyon halk arasında ‘lohusalık’ olarak bilinse de psikoloji dünyasında postpartum olarak adlandırılmaktadır. Söz konusu bu durum gebelik ve doğum süresi sonrası ortaya çıkan ciddi bir psikolojik ruh hali bozukluğudur. Anne ve anne adaylarının var olan psikolojik sorunlarını atlatabilmesi için online seans ve terapi desteği alması gerekir.

Hamilelik ve doğum sonrası süreç ebeveynlerin hayatında ciddi bir değişim yaratır. Var olan bu değişim sadece fiziksel bir farklılık yaratmaz. Aynı zamanda beraberinde ciddi psikolojik farklılıkları da getirir. Bundan dolayı neredeyse kadınların tamamında lohusa depresyonu yani postpartum ile karşı karşıya kalınır.

Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak sizlere doğum sonrası depresyon süreci ve tedavisine değineceğim. Destek almak isterseniz iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.

Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

dogum-sonrasi-depresyon
Doğum Sonrası Depresyon

Halk arasında lohusalık olarak bilinen ve doğum sonrası süreci ifade eden terime postpartum denmektedir. Bu dönem doğuma eşlik ederek başlar ve kimi durumlarda aylarca sürebilir. 40 günü aştığı durumlarda psikolojik destek alınması şarttır. Kadınlar bulunduğu yeni duruma adapte olmakta zorlanır, fiziksel değişimlere aynı zamanda hormonlar da eşlik eder.

Hormonların değişimiyle birlikte süt üretimi, vajinal kanamalar da görülür. Tüm bunlar fiziksel olduğu kadar psikolojik değişiklik yaratır. Söz konusu bu değişiklik bebekle bağ kurmayı zorlaştırır, annenin günlük yaşamını tamamen değiştirir. Doğum sonrası depresyon olarak bilinen durumda annenin iyi olmadığı görülür. Duygusal etkenler depresyon, anksiyete ve diğer unsurları da çıkarabilir.

Postpartum Depresyon Belirtileri Nelerdir? Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Hangileri?

Lohusa depresyonu olarak da adlandıran süreç belirtileri ile kendisini gösterecektir. Her ne kadar halk arasında ‘normal’ olarak görülse de hafife alınmaması yüz yüze terapi ve seanslarla çözüm aranması gerekir. Genel olarak lohusa depresyonu belirtileri şu şekildedir:

Belirtiler Açıklaması
Bebekle Bağ Kurmanın Zorluğu Anne ve bebek ilişkisi çok kutsal görülür. Ancak anne bebeğine karşı bir duygu beslemeyebilir. Sevmek istemeyebilir, yabancı olarak hissedebilir. Aralarında bağ kurmak bu dönemde oldukça zordur.
Depresif Ruh Hali Doğum yapan anne doğum sonrası depresyon sürecindeyken ruhsal bunalım yaşar. Sık değişen ruh haline yetişmek zordur. Genellikle üzgün, mutsuz ve ağlama davranışı görülür.
İştahta Değişim Depresif ruh halinden dolayı yeme düzeni değişecektir. Yemeğe karşı mesafe koymak, ilerleyen iştahsızlık söz konusu olabilir. Tam tersi olarak yemeğe aşırı düşkünlük, fazla yemek yemek ve kilo alımı da görülebilir.
Yetersiz Hissetme Var olan yeni duruma adapte olmak zorken anne doğum sonrası depresyon halindeyse ‘yetersiz’ ve ‘işe yaramaz’ olarak hisseder. Bebeğine yetemediğini, anne olmanın zor olduğu düşüncesindedir.

Lohusa depresyonu belirtileri bir diğer tarzda da şu şekilde görülebilir:

  • Ani değişen ruh hali,
  • Sürekli huzursuz ve mutsuz olma,
  • Sık sık ağlama krizlerine girmek,
  • Arkadaş – aile ilişkileri kurmamak,
  • İştahta azaltma ya da aşırı yemek yeme,
  • Uykusuz kalma ya da aşırı uyuma,
  • Yorgun ya da halsiz hissetme,
  • Yaşamdan keyif alamama,
  • Eşe ya da bebeğe karşı ilgisiz olma,
  • Karar alma ve konsantrasyon zorluğu.

dogum-sonrasi-depresyon

Kendinizi Gözlemleyin: Doğum Sonrası Depresyon Testi Nasıl Yapılır?

Doğum sonrası lohusalık depresyonu ile karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız test yapmak isteyebilirsiniz. İnternette lohusa depresyonu testi olarak adlandırılan uygulamalardan uzak kalmanızı önermekteyiz. Bahsedilen belirtilerden birden fazlasını kendinizde görüyorsanız kesin bir tanı alabilmek, durumu gözlemlemek için yüz yüze terapi almanız gerekecektir. İletişime geçebilirsiniz.

Postpartum Depresyon Yaşayanlar Ne Yapmalı?

Doğum sonrası depresyon normal kabul edilebilen ancak düzeyine bağlı olarak müdahale gerektiren bir durumdur. Psikolojik destek alabilmek bu dönemde oldukça önemlidir. Hem anne hem de bebeğin sağlığı, aile birliğinin bozulmaması için önemli konulardan birisidir. Öncelikle fark edildiği andan itibaren klinik psikolog ile iletişime geçmek gerekir.

Psikolojik destek alarak süreci yönetmelisiniz. Online terapi ya da yüz yüze terapiler sayesinde süreci daha sağlıklı atlatabilirsiniz. Bilişsel Davranışçı terapi sayesinde duygu, düşünce ve davranışlarınızı değiştirebilirsiniz. Dahası süreci anlamlandıracağınız için daha rahat atlatabilmeniz de mümkün olacaktır.

dogum-sonrasi-depresyon

Doğum Sonrası Depresyon Ne Kadar Sürer?

Kesin süresi hakkında bir bilgi vermek çok zordur. Doğum sonrası depresyon genellikle 60 gün kadar sürebilmektedir. Bilinenin aksine 40 günlük lohusalık kadar sürmez, aşar. Hatta kimi durumlarda destek alınmadığı için bu süre zarfının aylar boyu uzaması da mümkün olacaktır.

Postpartum Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikolojik seanslar eşliğinde lohusa depresyonu aşılabilir bir durum hal alacaktır. Uzman bir psikoloğun desteği, süreci anlamlandırmak ve olası duyguları yönetebilmek için şarttır. Kuramlar ile desteklenerek ilerletilen terapi süreci ilaçsız depresyon tedavisi olmanız konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

dogum-sonrasi-depresyon

Doğum sonrası depresyon ve uygun psikolog seçimleri hakkında sık merak edilen sorular ve yanıtları şu şekildedir:

1 – Doğumdan Sonra Depresyon Ne Kadar Sürer?

Doğum sonrası depresyon yaklaşık 45-60 gün arasında sürmesi beklenir. Çevresel ve kalıtımsal faktörler, sürecin yönetilmesi ve alınan desteğe bağlı olarak bu sürenin aylarca sürdüğü de gözlemlenmektedir. Kısa sürede farkındalık ve müdahale gerektirmektedir.

2 – Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?

Bilişsel Davranışçı terapi ve diğer kuramlarla birlikte psikolojik destek almak gerekir. Emzirme dönemi olduğundan dolayı antidepresan kullanımı pek önerilmez. Ancak gerekli görülürse ve emzirme durumu yoksa tercih olabilir. Online terapi ve yüz yüze seanslar sayesinde tedavi süreci ilerletilir.

3 – Doğum Sonrası Depresyona Ne Denir?

Doğum sonrası depresyona ‘post-partum’ depresyon ya da lohusa depresyonu adı verilmektedir. İsimlendirme farklılık gösterse de bahsi geçen konular, belirtiler ve tedavi yöntemi aynıdır.