Narsistik Kişilik Bozukluğu Terapisi Nasıl Olur?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Ocak 16, 2025 Yorum yapılmamış

Narsistik Kişilik Bozukluğu Terapisi Nasıl Olur?

Narsistik kişilik bozukluğu terapisi nasıl olur? Maalesef birçok insan, narsist kişilerle beraber yaşamak zorunda kalıyor. Bu durum onları narsistik kişilik bozukluğu terapisi nasıl olur sorusunu sormaya yöneltiyor. Zira narsist kişilerle arkadaş ya da eş olmak, narsist kişilerle beraber yaşamak oldukça zor bir durum. Narsist bireyin davranışlarına maruz kalmak, onun narsistik bir biçimde ilişki ve iletişim kurma şekillerine şahit olmak bireyleri olumsuz etkileyebiliyor.

Narsist bireylerin, kişilik yapıları gereği kendinde hata veya kusur görmeme eğiliminde olmaları, yardıma ihtiyaç duymadıklarını düşünmelerine neden olabiliyor. Bu yüzden narsist kişilerin yakınları, narsistik kişilik bozukluğu terapisi nasıl olur diye araştırıyorlar. Yakınındaki narsist bireyin bu terapiden yararlanmasını ve bundan kurtulmasını istiyorlar. Peki narsistik kişilik bozukluğu nedir? Narsistik kişilik bozukluğu terapisi nasıl olur?

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir? Narsist Kişileri Nasıl Tanıyabilirsiniz?

narsistik-kisilik-bozuklugu-terapisi

Narsist kişilik bozukluğu; kişide benmerkezcilik, empati eksikliği, yüzeysel ve çıkarlara dayalı ilişkiler kurma, kendine hayranlık duyma ve herkesin kendisine hayran olduğunu düşünme, kibirli olma ve kendini üstün görme gibi özelliklerin görüldüğü bir rahatsızlıktır. Her kişilik bozukluğunda olduğu gibi, bunlar normalin üstü bir şekilde vardır ve kişi bunların farkında değildir. Birey esnek değildir ve normal olduğunu düşünmektedir.

Narsist kişiler, daima bulundukları ortamın merkezinde olmayı isterler. İnsanların kendisine hayranlık duymasını arzularlar. Kendilerini aşırı derecede yüceltirler ve başarıya fazlasıyla bağımlıdırlar. Mükemmeliyetçi bir kişilik yapıları vardır. Karşı tarafın istek ve ihtiyaçlarını göz ardı edip sadece kendi ihtiyaçlarına odaklanırlar. Önemli olan onun ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu nedenle çıkara dayalı ilişkiler kurarlar.

Narsist Kişilik Bozukluğu  DSM-5 Tanı Kriterleri

Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM 5)’e göre bir kişiye narsistik kişilik bozukluğu tanısı konulabilmesi için şu özelliklerden en az 5 tanesine sahip olması gerekmektedir:

  • Kendi önemine dair sürekli böbürlenme
  • Sonsuz güç, başarı ve güzellikle ilgili fanteziler kurma
  • Özel biri olduğunu ve yalnızca kendi gibi olanlarla anlaşabileceğini düşünme
  • Diğer bireylerin hayranlık ve ilgisine muhtaç olma
  • Diğer bireylerin duygularını sömürme ve onları manipüle etme
  • Empatiden yoksun olma
  • Diğer bireyleri kıskanma ve kendisinin kıskanıldığı zannetme
  • Kibir ve diğer bireylere yüksekten bakan davranışlar

Narsist Kişilik Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranmalı?

narsistik-kisilik-bozuklugu-terapisi

Narsisizm, narsist bireylerle birlikte yaşayan kişiler için zor bir durum olabilmektedir. Narsist bir eşi, sevgilisi, arkadaşı ya da aile üyesi olan bireyler, onların davranışlarından çok şikayetçi olmaktadırlar. Bu nedenle de narsistik kişilik bozukluğu terapisi hakkında araştırma yapmaktadırlar.

Narsistler; onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve onlara iyi hissettirecek kişilerle ilişkiye girmek isterler. Narsist bireyler, narsisizmlerini pekiştirecekleri, rahatça ortaya koyabilecekleri ve kendilerine bağımlı kılabilecekleri kişilerle ilişkiye girerler. Bu kişileri manipüle ederek kontrolü altına alabilirler. Bu nedenle narsistlerle beraber yaşayanların dikkat etmesi gereken bazı şeyler vardır:

Davranışlarını Kişisel Olarak Algılamayın Narsist bireyin davranışlarını kişiselleştirebilirsiniz. Fakat bu davranışların sebebi size değil, narsist bireyin kişiliğine bağlıdır.
Sınırlarınızı Net Bir Şekilde Belirleyin Narsist bireyler, karşısındaki bireylerin ihtiyaçlarını göz ardı edip onları çıkarına göre kullanmayı alışkanlık edinirler. Sınırların bir kez ihlal edilmesine izin verildiğinde bunun önüne geçmek zor olabilir.
Gaslighting Riskinin Farkında Olun Narsistlerin en sık başvurduğu manipülasyon yöntemlerinden biri gaslighting yöntemidir. Bu yöntemle, kendinizden kuşku duymanıza ve suçluluk duygusuna kapılmanıza neden olabilirler.
Öz Saygınızı Artırın Narsistler, davranışlarını rahatça ortaya koyabilmek için özsaygısı düşük bireyleri tercih ederler. Bu bireylerin kendilerine bağımlı olmasını isterler. Öz saygınızın yüksek olması narsistin işine gelmeyecektir.
Duygusal Destek Bulun Narsist biriyle ilişki halinde olmak zorlayıcı bir deneyim olabileceği için çevrenizdeki sevdiğiniz insanlardan duygusal destek alabilirsiniz.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Terapisi Nasıl Olur?

narsistik-kisilik-bozuklugu-terapisi

Narsistik kişilik bozukluğu terapisi, karmaşık bir süreci içerebilir. Zira narsisizm genellikle başka rahatsızlıklarla birlikte görülebilir. Ayrıca narsist bireyler, terapiye yanaşmayabilir. Kendilerini kusursuz gördüklerinden yardıma ihtiyaç duymadıklarını düşünebilirler. Bu nedenle narsist bireyle çalışacak psikoloğun dikkatli olması gerekir. Narsistik kişilik bozukluğu terapisi, psikoterapiye dayanır ve ilaç tedavisi öncelenmez.

Narsistik kişilik bozukluğu terapisi için yaygın olarak şu terapi ekolleri kullanılmaktadır:

  • Destekleyici psikoterapi
  • Yapılandırılmış psikoterapi
  • Aktarım odaklı psikoterapi
  • Zihinselleştirme temelli terapi
  • Şema odaklı psikoterapi
  • Diyalektik davranışçı terapi

Narsist Kişilere Maruz Kalanlar İçin Narsistik Kişilik Bozukluğu Terapisi

Narsist bireylerle yaşayanlar, narsistik kişilik bozukluğu terapisi nasıl olur diye merak ediyorlar. Narsistik kişilik bozukluğu terapisi karmaşık bir süreci içerebilir. Bununla beraber narsistlerle beraber yaşayan kişilere de yardım sağlanabilir. Narsistlerle beraber yaşayan ve narsistik kişilik bozukluğu terapisi nasıldır diye soran bireylerle; narsistlerle nasıl başa çıkacağı, onlarla nasıl iletişim kuracağı gibi konular üzerinde durulabilir.

Bunların yanı sıra; narsist bireye ve kendisine dair farkındalık geliştirme, öz saygı geliştirme ve sınır koyabilme, narsistin manipülasyonlarını fark etme konuları üzerinde de durulabilir. Psikolog Zeynep Aygün, yürüttüğü terapi süreci ile narsist bireylerle birlikte yaşayan bireylere yardımcı oluyor.

Sık Sorulan Sorular

narsistik-kisilik-bozuklugu-terapisi
Narsistik Kişilik Bozukluğu Terapisi

Narsistik kişilik bozukluğu terapisi konusunda merak edilen çokça soru bulunmaktadır. Narsist kişilerle birlikte yaşayanları oldukça zorlayan bu kişilik bozukluğu hakkında sıkça sorulan diğer sorular ise şu şekilde:

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Narsist kişilik bozukluğu tedavisi, psikoterapi ile yapılır. Narsistik kişilik bozukluğu terapisi, online seans veya yüz yüze seans yöntemiyle gerçekleştirilebilir. Kişilik bozuklukları alanında uzmanlaşmış bir psikologun yürüteceği psikoterapi süreciyle narsistik kişilik bozukluğu terapisi yapılır. Alanında uzman psikologun yürüteceği profesyonel süreçler, uygulayacağı teknikler ve yaklaşımı ile bu süre. Yürütülür.

Narsist Terapi ile Düzelir mi?

Narsistik kişilik bozukluğu terapisi, narsist kişilerde etkili olabilmektedir. Alanında uzman birinin yürüttüğü süreçle online terapi veya yüz yüze terapi aracılığıyla narsisizm terapisi gerçekleştirilebilir. Psikologlar; narsist bireylerle yaşamış, onların narsist davranışlarına maruz kalmış ve bundan olumsuz etkilenmiş bireylere de yardım sunarlar. Bu bireylerle, narsist kişinin bireyde bıraktığı olumsuz etkiler üzerinden terapi sürecini yürütürler.

Narsistler En Çok Neden Korkar?

Narsistler mükemmeliyetçi insanlardır. Kendilerini çok beğenirler ve daima her şeyin en iyisi olmak ve en iyisini yapmak isterler. En iyisini yapmaya dair bu takıntılı tavırlarından ötürü de başarısızlıktan aşırı derecede korkarlar. Narsistler, başarısızlığa ilişkin fazlasıyla hassasiyet geliştirmişlerdir. Çünkü onların başarısızlığa yüklediği anlam bir komplekse dönüşmüş haldedir. Bu nedenle narsistlerin en çok korktuğu şey başarısızlıktır.

Narsist Kendini Düzeltebilir m?

Narsisizm bir kişilik bozukluğudur. Kişilik bozukluklarında; bireyler, yaşadıkları durumu kabullenmezler ve esnek değildirler. Kişilik bozukluğu bir hastalık değildir ve tam anlamıyla ortadan kaldırılması söz konusu olan bir şey değildir. Terapi ile başarılı sonuçlar elde edilip kişinin farkındalık kazanması ve daha esnek hale gelmesi sağlanabilir ama bu durumun tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Narsistik kişilik bozukluğu terapisi ile yardımcı olunabilir.