İş Yaşamında Dikkat Eksikliği ile Mücadele Etmenin 3 Yolu

Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
İş Yaşamında Dikkat Eksikliği ile Mücadele Etmenin 3 Yolu
İş yaşamında dikkat eksikliği günümüzün en yaygın problemlerinden birisidir. Söz konusu dikkat dağınıklığı sebebiyle odaklanma, işler tamamlama süresi uzamakla birlikte bireylere problem yaşatmaktadır. Bireyler var olan bu dikkat eksikliği ile mücadele edebilmek için farklı yöntemler deneyebilmektedir.
Dikkat eksikliği genel olarak bir olaya, duruma odaklanma sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. İş yaşamında farklı örneklerle ortaya çıkan dikkat problemi çalışanın verimini tamamen düşürdüğünden çözülmesi gereken bir konudur. Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak sizlere var olan bu durumun nedenleri ve çözümleri hakkında bilgi vereceğim.
İş Yaşamında Dikkat Eksikliği Nedir?
Kişinin iş yaşamında, çalışma ortamında genel olarak dikkatini toparlayamaması, odaklanamaması gibi problemlerdir. Odaklanması gereken işe gerekli dikkatini verememesi buna bağlı olarak sürekli hata yapma, erteleme davranışı ile kendini göstermektedir. Kişinin sadece iş hayatında olmayan dikkat eksikliği kimi durumlarda hiperaktivite bozukluğu ile birlikte görülebilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan DEHB özellikle iş yaşamında kendini çok belli eder. Yetişkin bireyler kendisinden beklenen işleri sürdürmekte zorlanır. Çünkü iş yaşamında dikkat eksikliği ciddi anlamda sürecin devamlılığını sağlamakta sorun çıkarır. Çalışanların zaman içerisinde verimi düşerken işler yarım kalabilir, istenen performansı ortaya koymak için çok çaba sarf etmek gerekir.
DEHB İş Hayatı Belirtileri Nelerdir?
Her bireyin dönem dönem iş yaşantısında dikkati dağılabilir ya da odaklanmak o gün zor gelebilir. Ancak DEHB iş hayatı belirtileri doğrudan bunlardan ayrılır. Süreç genellikle daha uzun ilerler ve çözülemeyen problemlere de yol açabilir. Gün içindeki dikkat eksikliğinden çok daha fazlası görülebilir. Genellikle iş yaşamında dikkat eksikliği belirtileri şunlardır:
Belirtiler | Açıklamaları |
Yarım Kalan İşler | İşlerin tamamlanması gerekirken dikkat eksikliği buna izin vermez. Kimi durumlarda işi sürdürmek problem olurken kimi durumlarda dikkat o kadar fazla işe bölünür ki ortada sadece yarım oluşan işler bulunur. |
Var Olan Performansı Ortaya Koyamama | Kişinin potansiyeli olmasına rağmen dikkat eksikliğinden dolayı performansını ortaya tam koyması mümkün değildir. Sürekli iş yaşamında dikkat eksikliği yaşamanın en temel belirtilerindendir. |
İş Tesliminde Gecikme | İş teslim süreleri öncesinden konuşulur, planlar yapılır. Fakat işin hedeflenen sürede teslim edilmesi neredeyse imkânsızdır. Dikkat eksikliği sebebiyle bunun gerçekleşmesi zordur. |
Hatalı İşlemlerin Yapılması | İş yaşamında dikkat eksikliği çoğu zaman hataların doğmasına neden olur. Birey yeterli odaklanmadığından acele işlemler yapar ya da atladığı noktalar bulunur. Bu revizelerin de artmasına neden olur. |
İşin Takibini Yapamama | İş takibini sürdürmek dikkat eksikliği olan birisi için çok zordur. Dikkatini tek bir işe biriktirememesi takip sürecini aksatır. |
İş Yaşamında Dikkat Eksikliği Nedenleri Neler?
Her ne kadar günümüzde yaygın olarak iş yaşamında dikkat eksikliği yaşansa da nedenleri konusunda tartışılabilecek konular kısıtlıdır. Çünkü her bireyin burada sahip olduğu özelliği farklılaşır. Kişisel ele alabilmek ve iş yaşamında dikkat eksikliği nedenleri görebilmek için online ve yüz yüze terapi katılımında olmak gerekebilir. Genel olarak DEHB nedenleri şunlardır:
- Fiziksel Nedenler: Kişinin gün içerisinde sahip olduğu açlık, yorgunluk ya da hastalık dikkat eksikliği yaratabilir. Ancak fiziksel nedenlere bağlı dikkat eksikliği genelde kısa süreli ve geçicidir.
- Duygusal Nedenler: Üzüntüye sokan, stres yaşatan duygusal nedenlerden dolayı dikkatiniz dağılıyor olabilir.
- Psikolojik Nedenler: Yeteri kadar güvende hissetmediğiniz, kendinizi rahat hissetmediğiniz alanlarda dikkatinizin dağılma olasılığı bulunur.
- Madde Kullanımı: Alkol, sigara başta olmak üzere madde kullanımları dikkat süresini kısaltıcı etkiye sahiptir.
- Doğum Öncesi ve Sonrası Etkiler: Hamilelik döneminde bebeğin maruz kaldığı koşullar DEHB nedenleri arasındadır. Erken doğum, doğmadan önce maruz kalınan madde ve çevresel faktörler buraya örnektir.
- Genetik: Ailede dikkat eksikliği bulunuyorsa bunun diğer bireye geçme olasılığı, olmayan bireylerde ortaya çıkma durumuna göre daha fazladır. Genetik yatkınlık burada öne çıkmaktadır.
Dikkat Eksikliğini İş Hayatında Yok Etme Yöntemleri Neler?
Eğer siz de iş yaşamında dikkat eksikliği tedavisi olmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız birkaç öneriye göz atabilirsiniz. Yine de kalıcı etkileri görebilmek için ister yüz yüze isterseniz online seans seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Durum hakkında görüşebilmek için hemen bana ulaşın.
A – DEHB İlaçları
Dikkat eksikliği tedavisi için en yaygın kullanılan yöntem ilaçlardır. Psikolojik bozukluklarda kullanılan antidepresan gibi ilaçlara kıyasla daha farklıdır. Bireyin dikkatini daha fazla toparlamasını sağlar.
B – İş Yaşamında Dikkat Eksikliği için Terapiler
Psikolojik terapiler süreci yönetmek, farkındalık kazanmak ve daha iyi gelişim gösterebilmek adına en etkili yöntemdir. Kişinin nedenleri tespit edildikten sonra en uygun kuram ve terapi yöntemi belirlenir. Ortalama 7-8 seans içerisinde iş hayatında dikkat eksikliği konusu ortadan kaldırılabilir ya da hafifletilir. Kişide konuya dair yüksek farkındalık gelişecektir.
C – Egzersiz ve Uygulamalar
Terapi esnasında da dikkat eksiliği için egzersizler ile karşılaşırsınız. Söz konusu egzersizler sayesinde dağılan dikkati toparlayabilir ya da daha planlı çalışma yöntemlerini bulabilirsiniz. Böylece iş yaşamında dikkat eksikliği belirtileri de azalabilir.
DEHB Meslek Seçimi Nasıl Olmalı?
Daha önce dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı alan bireyler meslek seçimlerinde kaygı yaşamaktadır. Hangi mesleklerin size uygun olacağına karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz.
A – Dikkat Eksikliği Olanlar Hangi Meslekleri Yapabilir?
Dağılan dikkat, hareketli bir yaşam ve dahası durumlar tehlikeli işleri yapmaya uygun değildir. Rutin ve planlı çalışmalar da size uygun olmayabilir. Daha rahat hareket edebileceğiniz, yaratıcılığa bağlı mesleklere yönelebilirsiniz. Zaman kısıtlaması olmadan kendinize göre belirleyebileceğiniz freelancer meslekler de uygun olabilir.
B – DEHB Hangi Mesleklere Engel?
Vücut kuvveti gerektiren, tehlike arz eden ve yüksek dikkat gerektiren işlerden kaçınmalısınız. Polis, asker gibi güvenliği etkileyen ya da inşaat mühendisliği gibi tehlikeli alanlarda olmayı gerektiren meslekleri seçerken bir kere daha düşünmeniz de fayda var.
İş Yaşamında Dikkat Eksikliği Hakkında Sık Sorulan Sorular
Söz konusu iş hayatında dikkat eksikliği için merak edilen diğer konular ve cevapları şu şekildedir:
1 – DEHB İş Hayatını Nasıl Etkiler?
Evet, etkiler. DEHB kişinin genel olarak yaşamını etkileyen bir süreçtir. Eğitim başta olmak üzere iş hayatında da etkileri gözlemlenmektedir. İş yaşamındaki olumsuzlukları giderebilmek için planlı çalışmak, takibi sürdürmek önemlidir.
2 – İşitsel Dikkat Eksikliği Nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere işitsel dikkat eksikliği bireyin duydukları ile alakalıdır. Dinlediği, duyduğu sesleri ya da bilgileri zihinsel olarak birbirine karıştırmasıdır. Bu hatırlamamaktan ziyade seslerin ait olduğu alan ya da duyduğu konumları karıştırmayla alakalı olabilir.
3 – Dikkat Eksikliği Neyin Belirtisidir?
Dikkat eksikliği eğer uzun süreli ise ve yanına hiperaktif bir hayat eşlik ediyorsa DEHB belirtisi olabilir. Psikolojik bir tanı olan DEHB bireyin hayatını doğrudan etkiler. Uzun süreli bir şeyler dinlemek, izlemek ya da sürdürmek imkânsız hale gelir.