Tırnak Yeme Hastalığı Nedir? Çocuklarda Tırnak Yeme Tedavisi Nasıl?

Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Tırnak Yeme Hastalığı Nedir? Çocuklarda Tırnak Yeme Tedavisi Nasıl?
Tırnak yeme hastalığı günümüzde hem yetişkinler de hem de çocuklarda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Tırnak yeme hastalığının klinik ismi Onikofaji’dir. Genellikle stres ile ilişkilendirilen bu hastalık sinirsel bir alışkanlıktır.
Onikofaji’nin sebepleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Çocuklarda tırnak yeme hastalığı neden olur? Nasıl tedavi edilir? İşte hastalığın detayları
Tırnak Yeme Hastalığı Neden Olur?
Özellikle yetişkinlerde tırnak yeme hastalığı nedenleri sıklıkla araştırılmaktadır. Son zamanlarda çocuklarda da sıklıkla görülen hastalığın birden fazla nedeni olabilir. Genetik sebeplere bağlanabilen hastalığın ilk nedeni genellikle ailede anksiyete durumu olmasıdır. Ailelerinde duygu durum bozuklukları görülen bireylerde tırnak yeme hastalığına sıklıkla rastlanabilir.
Küçük yaşlarda parmak yeme ya da parmak emme alışkanlığı ileri yaşlarda tırnak yeme hastalığı olarak karşınıza çıkabilir. Eğer bir yetişkinde aniden başlayan bir tırnak yeme hastalığı ya da belirtisi varsa bu kullanılan bir ilacın yan etkisi olabilir. Bir diğer görüş ise bu tür hastalığı olan kişilerin mükemmeliyetçi oldukları yönündeki inançtır. Bu da duygusal bir sorun olarak ortaya çıkabilmektedir.
Ailelerde yetersiz iletişim çocuklarda tırnak yeme alışkanlığına neden olabilir. Ailelerin baskıcı ve otoriter olması da önemli nedenlerden biridir.
Tırnak Yeme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Son zamanlarda çocuklarda sıklıkla görülen tırnak yeme hastalığı belirtileri de oldukça merak edilmektedir. İşte tırnak yeme hastalığı belirtileri;
- Tırnak ısırmadan önce gerginlik hissi yaşanması,
- Kişinin tırnağını ısırmasına neden olan kaşıntı, karıncalanma, ağrı gibi hisler,
- Özellikle bireyde meydana tırnak yedikten sonra rahatlama ve gevşeme hissi,
- Tırnak yeme konusunda kişide meydana gelen pişmanlık ve suçluluk hissi,
- Parmak ve tırnak kenarlarında meydana gelen hasarlar,
- Ağızda meydana gelen yaralanma veya diş problemlerinin yaşanması
Bu belirtiler tırnak yeme alışkanlığının olduğunu gösterebilir. Zamanla belirtilerin artmaması için hemen bir uzmandan yardım alınması gerekir.
Tırnak Yeme Hastalığının Zararları Nelerdir?
Tırnak yeme hastalığı beraberinde başka zararları da meydana çıkarabilir. Özellikle tırnak yiyen hastalarda yetişkin ve çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal görülen bazı zararlar şöyledir;
Tırnak Yeme Hastalığı Zararları | |
Cilt Enfeksiyonu Yaşanması | Onikofaji esnasında parmaklar ve çevre dokuları zarar görür. Zamanla ısırmadan dolayı aşınan dokular kişiye acı vermeye başlar. Bu durum mantar ve farklı bakterilerin üremesine de ortam oluşturur. Yenilen tırnak bir süre sonra çevre dokulara batmaya başlar. Bu nedenle de bazı cilt enfeksiyonlarının görülmesi olası bir durumdur. |
Solunum yolu hastalıklarına yol açar | Tırnak yiyen kişiler tırnaklarında ve ellerinde bulunan mikropları ağız içine taşırlar. Bir süre sonra bu çeşitli hastalıklara yol açar. Özellikle sağlıklı bir yaşam için el sağlığına dikkat edilmelidir. Bu durumun aşılması için yüz yüze terapi yöntemleri kullanılabilir. |
Anormal görünümlü tırnaklar psikolojik sorunlara neden olabilir. | Sosyal çevrede tırnak yeme hastalığı olan kişilerin bu durumu saklama gereği duyduğu görülür. Ellerde ve tırnaklarda meydana gelen aşırı aşınma ve anormal görünümlü tırnaklar bir süre sonra psikolojik olarak olumsuz etkilemeye başlar. |
Diş hasarları meydana gelir. | Tıpkı diş gıcırdatma hastalığında olduğu gibi tırnak yeme hastalığı olan bireylerde de dişlerde yapısal bozukluk ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Dişin uzun süreli ve baskılı şekilde tırnaklarda oluşturduğu basınç sonrası diş minesinde zedelenme meydana gelir. |
Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Genellikle psikolojik sorunlara bağlanan tırnak yeme alışkanlığının tedavisi de Klinik Psikolog Zeynep Aygün eşliğinde yapılabilmektedir. Yetişkinlerde tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır? Öncelikle psikolojik nedenlerin neler olduğu araştırılmalı ve en doğru tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir.
- Tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmek için öncelikle tırnaklarınızı kısa tutmalısınız.
- Tedavi için eczanelerde satılan kötü tadı olan ve acı ojelerden satın alıp sürebilirsiniz.
- Tırnak yemeye yeltendiğiniz zaman bunu başka bir hareketle değiştirmeye çalışın.
- Mutlaka bir online terapi ya da psikolojik terapi yöntemlerinden biri ile bu alışkanlığı yok etmeye çalışın.
- Düzenli olarak tırnaklarına bakım yaptırmak sizi zamanla bu alışkanlıktan uzaklaştıracaktır. Kadın psikolog Zeynep Aygün eşliğinde bu alışkanlığın nedenlerini araştırabilir ve çözüm üretebilirsiniz.
- Tırnak yeme alışkanlığına sizi iten nedenleri bulup bunları yok ederseniz sorunu yavaş yavaş ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin tırnağınızda oluşan şeytan tırnağı varsa zamanla bu şeytan tırnağını koparmaya çalışırsınız ve bu sizi daha çok bağımlı hale getirir. Bu gibi durumları yok ederek işe başlayabilirsiniz.
- Çocuklarda tırnak yeme çözümü ise yine dikkatin başka yöne çevrilmesidir. Eczanelerde satılan tırnak yeme bantları da kurtulma yöntemlerinden biri olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Tırnak yeme alışkanlığını yok etmek için öncelikle nedenlerini bilmek gerekir. Özellikle İstanbul’da yaşıyorsanız bu durumu İstanbul Psikolog araştırması yaparak alanında Uzman Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile aşabilirsiniz.
1 – Tırnak Yeme Neyin Belirtisi Olabilir?
Tırnak yeme öncelikle bir güvensizlik belirtisi olabilir. Aile içerisinde aşırı baskıcı ve otoriter bir eğitim uygulanması çocukta tırnak yeme alışkanlığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durumu engellemek için çocuğunuza yaklaşımınızı değiştirmelisiniz.
2 – Tırnak Yeme Hastalığına Hangi Doktora Gidilir?
Onikofaji hastalığı tedavi ve tanısı için öncelikle psikolog yardımı ile psikiyatrdan tanı alınmalıdır. Daha sonra bu duruma neden olan sebepler araştırılmalı ve bunlar için bir psikolojik terapi sürecine girilmelidir.
3 – Acı Oje Kaç Yaşında Kullanılır?
Şeffaf bir görüntüye sahip olan ve eczanelerde reçetesiz satılan acı oje 3 yaş altı bireylerde uygulanmaz. Bunun nedeni ise tat duyularının tam olarak gelişmediği ve etki etmeyeceği içindir.
4 – Yenmiş Tırnak Yatağı Nasıl Düzeltilir?
Yenmiş tırnağın yatağı özellikle lazer yardımı ile düzeltilir. Tırnak düzgün bir şekilde çıkarılır batma varsa temizlenir ve bir daha batması önlenir.