ETİKETLEME
ETİKETLEME
Yazının Özeti
Etiketleme ya da damgalama, insanların ruhsal hastalık gibi belirli insan özelliklerinden dolayı dışlanması ve itibarının sarsılması olarak açıklanabilir. Etiketleme olumsuz basmakalıp düşüncelerin kaynaklanır ve etiketlenen bireylerin hayatlarında birçok zorluğa sebep olur.
Geçmişten günümüze kadar olan hemen hemen tüm süreçlerde psikolojik bozukluk tanısına sahip olan insanların taşıması güç olan bir etiketle yaşamak zorunda olduğunu görüyoruz. Psikolojik bozukluklarla ilgili damgalanma, teşhis konmuş bir durumu olanlar için hayatı daha da zorlaştırıyor. Bazı kültürlerde, psikolojik yardıma ihtiyaç duymanın sosyal sonuçlarıyla yüzleşmek özellikle zor oluyor. Sonuç olarak, bu bozuklukları olan kişiler, günlük yaşamlarında gerçek semptomların ötesinde ek bir yüke sahip oluyorlar. Psikolojik bozuklukların teşhisi konusunun tamamı zorluklarla doludur. İnsanlar bir teşhis aldığında, genellikle onları bozuklukla eşitleyen bir etiket alıyorlar. Fiziksel bir hastalık için aynı durum söz konusu olmuyor.
Bu damgalanmaya maruz kalan psikolojik bozukluklardan biri de borderline kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerdir. Duygusal dengesizlik, ilişki sorunları ve kimlik bozukluklarını içeren kronik bir durum olarak tanımlanan borderline kişilik bozukluğu, yüksek bir tedavi gereksinimi olasılığını da beraberinde getirir. Ayrıca, psikolojik bozukluğu olan kişiler için kullanılan isim etiketleri, genel olarak, özellikle psikolojik bozukluğu olan biri şiddet içeren bir şekilde davrandığında, halkı akıl hastalığı hakkında daha olumsuz tutumlara sahip olmaya yönlendirir.
Halk arasında insanların rahatsız oldukları davranışları genelleyerek psikolojik bozukluk isimleri ile ifade ettiğini görüyoruz. Bu durum psikolojik bozukluklara sahip olan kişilerin topluma karışmasını engelleyen bir durumdur. Psikolojik bozukluklar tedavi edilebilir ve psikolojiklik bozukluğa sahip olan bireyler tedavi ile birlikte toplumla uyum içerisinde yaşayabilirler.
Hayatınızda psikolojik bozukluğa sahip bir kişiyle karşı karşıya kaldığınızda, kendi korkunuzun ve muhtemelen suçlamanızın kaynağını anlamaya çalışmakta fayda var. Psikolojik bozukluğu olan bireylere karşı daha fazla empatiye sahip olmak, onlara kendi yaşam tatminlerini bulmaları için ihtiyaç duydukları desteği vermenin ilk adımı olabilir.
Kaynakça