Ergenlerde Sınav Kaygısı Nedir? Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Ocak 12, 2025 Yorum yapılmamış

Ergenlerde Sınav Kaygısı Nedir? Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir?

Ergenlerde sınav kaygısı nedir? Sınav kaygısı özellikle son yıllarda çok karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Hayatın birçok alanında her yaşta insanın karşılaştığı sınavlar ergenler için işin içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Peki bunun için ne yapmalı? Veliler sınav kaygısı yaşayan çocukları için neler yapmalı?

Ergenlerde Sınav Kaygısı Nedir?

Ergenlerde sınav kaygısı nedir? Ebeveynlerin en çok merak ettiği konu olan ergenlerde sınav kaygısı; öğrenilen ve bilinen bir bilginin sınav esnasında doğru kullanılmasını engelleyecek ve başarıyı düşürecek düzeyde kaygı yaşanmasıdır.

Bazı öğrencilerde yaklaşan sınav dönemlerine doğru başarıyı genelleme ve bu durumun kişinin başarılı olması ya da başarısız olması olarak değerlendirmesinin ardından bu korku yaşanmaktadır.

ergenlerde-sinav-kaygisi
Ergenlerde Sınav Kaygısı Nedir?

Ergenlerde Sınav Kaygısı Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Sınav kaygısı birçok öğrenci tarafından yaşanan bir durumdur. Bu durumu kontrol etmek sınav kaygısını yenme konusunda esastır. Sınav öncesinde, sonrasında ve sırasında aşırı heyecan, stres ve gerginlikler yaşanır. Bu durumu kontrol edemeyen öğrenciler sınavda bildiklerini doğru kullanamazlar. Ergenlerde sınav kaygısı nedir nedenleri nelerdir?

  • Yaşam standartları sınav kaygısını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Zaman yönetimi, kötü beslenme, aşırı şeker, kahve sigara ve alkol tüketimi sınav esnasında odaklanmayı güçlendiren sebeplerdendir. Bu da hata oranını arttırmaktadır.
  • Öğrencinin ders çalışma stili de sınav esnasında yaşayacağı kaygı düzeyini etkiler. Öğrencinin yetersi çalışması, gerekli konulara değil, gereksiz ve önceliği olmayan konulara yönelmesi, ders esnasında odaklanmama ve müzik eşliğinde çalışma gibi durumlar öğrencinin odaklanmasını doğrudan etkiler.
  • Yetersiz öğrenme ve eksik bilgi öğrenciyi sınav esnasında ekstra strese sokan faktörler arasındadır. Öğrencilerin genelde kısa zamanda bilgi yüklemeye çalışması ve sınava çok az bir zaman kala çalışmaları genellikle bu sorunları yaratır. Zaman yönetimi bu noktada devreye girmelidir.
  • Aile baskı düzeyi yine sınav kaygısını doğrudan etkiler. Ebeveynlerin çocuklarına bu sınav için bir ölüm kalım meselesiymiş gibi yaklaşmaları öğrencide travma yaratabilir ve bu sınav kaygısını, daha sonraki süreçlerde de başka sorunları ortaya çıkarabilir.

Ergenlerde Sınav Kaygısı Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

ergenlerde-sinav-kaygisi

Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde birden fazla fiziksel belirti görülebilir. Bu belirtiler karşısında sakin olmalı ve terapi yöntemlerinden birini tercih edebilir özellikle yüz yüze terapi ile bu sorunu kısa sürede aşabilirsiniz. İşte sınav kaygısı yaşayan öğrencilerde yaşanan belirtiler;

  • Nefes daralması ve nabzın hızlanması,
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi yaşamak
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Üşüme, ürperme ve ellerde titreme nöbetleri
  • Ağız kuruluğu yaşamak ve kaslarda gerilmelerin artması,
  • Uyuşma ve karıncalanma hissinde artış,
  • Terleme, ateşte yükselme ve idrar, gaita yapma isteği

Bu belirtiler genellikle görülen belirtilerdir. Her öğrencide aynı belirtiler yaşanmasa da genel itibari ile bu durumların yaşanması durumunda mutlaka bir uzman hekim ile görüşmeli ve bu durumu en kolay olarak nasıl aşabilirsiniz buna odaklanmalısınız. Kadın psikolog Zeynep Aygün özellikle ergen psikolojisi konusunda uzmanlığı ile bilinmekte ve uzmanlık alanı ile bu konuda birçok hastanın tedavi sürecine yardımcı olmaktadır.

Sınav Kaygısı Olan Çocuğa Nasıl Yaklaşmalıyım?

ergenlerde-sinav-kaygisi

Ergenlerde sınav kaygısı nedir ve çocuğum sınav kaygısı yaşıyor bunu nasıl aşabiliriz sorusu ergenler kadar ebeveynleri de bu süreçte strese sokmaktadır. Günümüzde LGS sınav kaygısı ve YKS sınav kaygısı yaşayan öğrenciler oldukça fazladır. Bir sürecin parçaları olan bu sınavları olağan bir durum olmaktan çıkarmamalı ve ona göre davranmalısınız.

                                 Ergenlerde Sınav Kaygısı Nedir? Sınav Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılır?
Korkunun ana kaynağını bulun. Çocuğunuzun yaşadığı anlık krizler geçtikten sonra bu sınav kaygısının asıl nedenini araştırın. Onunla uzun uzun konuşun ve sorunun temeline inmeye çalışın.
Tepkilerinize dikkat edin. Çocuklarınızın korku ve endişelerini dinlerken onları daha da telaşlandıracak tepkilerden kaçının. Korkuları dinlerken sakin bir şekilde dinleyin.
Beraber deneyimleyeyin. Korkuları hakkında yaşanan durumları birlikte deneyimleme imkânınız varsa mutlaka onların yanında durun ve destek verin.
Onlarla sohbet edin ve duygularını kontrol etmeleri hakkında yardımcı olun. Sınavın hayatın bir parçası olabileceğini ve bu durumunu normalleştirmesi gerektiği ile ilgili onlara telkinlerde bulunup korkularını aşma konusunda yardımcı olun. Bu konuyu aşabileceğiniz yöntemlerde biri de online terapi olabilir.

Ayrıca sınav kaygısını atlatabilmek için ebeveyn olarak çocuğunuz ile Uzman Klinik Psikolog Zeynep Aygün’den gevşeme teknikleri öğrenebilir ve bunları hayata geçirebilirsiniz.

Ergenlerde Sınav Kaygısı ile İlgili Merak Edilen Sorular

ergenlerde-sinav-kaygisi

Ergenlerde sınav kaygısı nedir ve nasıl aşılır? Bu kaygı düzeyi ile başa çıkmak aslında sandığınızdan daha kolay olabilir. Sadece bir online seans bile bu konuyu aşma konusunda ciddi bir adım olacaktır.

1 – Sınav Kaygısı Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Öncelikle çocuğunuza anlayışlı yaklaşmalısınız. Bu durumda sizin yaklaşımınız aranızdaki bağı da etkileyecektir. Olumlu ifadeler kullanın ve onu dinleyin. Gerçekçi beklentiler ile yaklaşırsanız çocuğunuza stres kontrolü konusunda da yardımcı olmuş olacaksınız.

2 – Sınav Kaygısı için Psikolog mu Psikiyatri mi?

Kaygıyı azaltmak için mutlaka alanında uzman bir hekimden yardım almalısınız. Bu konuda Uzman Klinik Psikolog Zeynep Aygün’den yardım alabilirsiniz.

3 – Sınav Kaygısı Neyle İlişkilidir?

Genellikle sınav kaygısı kişinin sınava yüklediği anlam ile doğru ilişkilidir. Süreç ise zihninde oluşturduğu imajı değiştirmekle başlamalıdır.