Obsesif Ne Demek? Ergenlerde OKB Tedavisi Nasıldır?

Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Obsesif Ne Demek? Ergenlerde OKB Tedavisi Nasıldır?
Obsesif ne demek? Ergenlerde OKB tedavisi nasıldır? Bu tarz sorular OKB hastaları tarafından sıkça sorulabiliyor. Açılımı obsesif kompulsif bozukluk olan OKB hastalığından birçok kişi mustarip durumda. Bireyler çeşitli nedenlerden ötürü obsesif kompulsif bozukluk yaşayabiliyorlar. Obsesyon ve bunun sonucunda kompulsiyon geliştirebiliyorlar. Peki obsesif ne demek?
Psikolojik rahatsızlıklar veya ruhsal rahatsızlıklar da en az fiziksel sağlık sorunları kadar önemli. Çünkü bu rahatsızlıklar; kişinin gündelik hayatını ve işlevlerini olumsuz etkiliyor. Bireyin hem özel hem de okul ya da iş hayatına ciddi etkilerde bulunuyor. Bu rahatsızlıklar tedavi edilmezse birey bunlarla başa çıkmakta zorlanabiliyor. Bu nedenle online terapi ile psikolojik yardım alması gerekebiliyor. Peki obsesif ne demek?
Obsesif Ne Demek? Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Obsesif ne demek, kompulsif ne demek gibi sorular bireylerin sık sık araştırdığı sorular arasında yer alıyor. OKB hastalığını anlamak için öncelikle obsesyon ve kompulsiyon kavramlarına bakmakta fayda var.
Obsesyon: Bireyin zihninden uzaklaştıramadığı, kontrolünde olmayan bir şekilde gelişen ve sürekli tekrar eden düşüncelerdir. Obsesyon takıntılı düşünce ve dürtülerdir.
Kompulsiyon: Obsesyona bağlı olarak gelişen davranış veya ritüellerdir. Obsesyon sonucunda bireyin o obsesyondan ve yarattığı kaygı ve gerilimden kurtulmak için geliştirdiği davranışlardır.
Obsesyon bir takıntı iken kompulsiyon zorlantıdır. Zira bu hastalığın bir diğer adı da takıntı – zorlantı bozukluğudur. Zorlantı, takıntının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Obsesyon bir düşünce iken kompulsiyon bir davranış veya yineleyici sözler olabilir. Peki obsesif ne demek? Obsesif ne demek sorusuna, aşırı düşünen ve takıntılı kişilere obsesif denir şeklinde cevap verilebilir.
Obsesif Ne Demek? OKB Nasıl Bir Hastalık?
Obsesyon ne demek ve kompulsiyon ne demek sorularından sonra OKB’yi tanımlamakta fayda var. Obsesif kompulsif bozukluk (takıntı – zorlantı bozukluğu); takıntılı düşüncelerin günlük hayatı, hatta yaşamsal aktiviteleri olumsuz etkileyecek düzeyde olduğu ruhsal bir bozukluktur. Takıntılı düşünceler ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon bir araya gelerek bu hastalığı oluşturur.
Her insan belli derecede obsesif olabilir. Daha doğrusu her insanın mutlaka takıntılı olduğu konular vardır. Bunlar, o konuya çok fazla önem ve anlam vermesinden kaynaklanır. Fakat OKB hastalığında bu durum, zarar verici düzeydedir. Kişinin yaşadığı durum, onun gündelik işlevini bozacak derecededir. Kişi düşüncelerinin mantık dışı olduğunun farkındadır, bunu kabul eder ancak bunu kontrol edemez.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Obsesif kompulsif bozukluk, obsesyon ve kompulsiyon olmak üzere 2 aşamadan oluştuğu için bunların belirtilerine ayrı ayrı bakmakta fayda var. En yaygın obsesyon belirtileri şu şekildedir:
- Aşırı kuşku ve sürekli güven ihtiyacı
- Simetri, düzen ve kusursuzluk dürtüsü
- Günahkâr düşünmekten korkma
- Sosyal açıdan kabul edilmez bir davranışta bulunmaktan ya da rezil olmaktan korkma
- Hata yapmaktan korkma
- Başkasına zarar vermekten korkma
- Pislik ya da mikrop bulaşmasından korkma
- Yaygın olarak görülen kompulsiyon belirtileri ise şu şekildedir:
- El sıkışmamak, kapı tokmağını tutmamak
- Tekrar tekrar ellerini yıkama, duş alma
- Değeri olmayan nesneleri toplama ve biriktirme
- Yapılacak işleri belirli bir sayıda ve belirli sıraya sokarak yapma
- Belirli cümleleri, kelimeleri ya da duaları tekrarlama
- Rahatsız edici, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen görüntülere, kelimelere ya da düşüncelere takılma
- Yemeklerini belirli bir sıraya göre tüketme
- Evdeki eşyaları ya da kişisel eşyalarını belirli bir biçimde düzenleme
- Günlük rutin işleri yaparken yüksek sesli ya da içinden sürekli sayı sayma isteği
- Kilit, ocak, ütü, elektrik gibi kapanması gerekli olan eşyaları sürekli kontrol etme
Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?
Obsesif ne demek daha iyi anlamak için OKB nedenlerine bakmakta fayda vardır. Obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri henüz tam olarak bilinmese de çevresel ve biyolojik faktörlerin, bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.
OKB Nedenleri | Açıklaması |
Çevresel Faktörler | Bireyin aile hayatında ve sosyal hayatında yaşadığı stres OKB gelişimine neden olabilir. Bireyin yaşamında köklü değişikliğe neden olan olumsuz olaylar, cinsel taciz, olumsuz anne – baba tutumlarına maruz kalmak, hastalık, sevilen birinin kaybı ya da büyük kaygıları zamanla bu hastalığa sebebiyet verebilir. |
Biyolojik Faktörler | Önemli bir hormon olan seratonin seviyesindeki düşme, OKB’ye neden olabilir. Bu seratonin miktarının da anne – babadan aktarıldığı, genetik olduğu düşünülmektedir. |
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Nasıl Olur?
Obsesif ne demek sorusu kadar OKB tedavisi nasıl olur sorusu da önem taşıyor. OKB tedavisinde yaygın olarak bilişsel davranışçı terapi (BDT) ve ilaç tedavisi kullanılır. BDT, bilişsel davranışçı psikolog veya psikiyatristler tarafından gerçekleştirilir. İlaç tedavisini ise ancak psikiyatristler uygulayabilir. İlaç tedavisinin, psikoterapiye ek olarak uygulanması uzmanlarca tavsiye edilir.
Çünkü ilaç tedavisi sadece belirtileri örtmeye, kişiyi sakinleştirmeye yönelikken psikoterapi, bireyin içgörü geliştirmesini ve duygu, düşünce ve davranışlarını düzenleyebilmesini sağlar. Psikoterapi ile birey, kendisine ve düşüncelerine ilişkin farkındalık geliştirir ve uzman psikoloğun yardımı ve müdahaleleri ile köklü bir değişim sağlayabilir. Fakat bu öncelikle güvene, empatiye ve koşulsuz kabule dayanan terapötik bir ilişkiye bağlıdır. Online veya yüz yüze terapi desteği ile bu sağlanabilir.
Ergenlerde OKB Tedavisi
Ergenlerde OKB tedavisi önemli bir konudur. Çünkü OKB, ergenlik dönemi veya sonrasında ortaya çıkar. Ergenlerde OKB tedavisi için psikoterapi önemli bir yere sahiptir. Ergenin duygu ve düşüncelerini anlamak, nasıl hissettiğini duyumsamak, onu anladığını ona iletmek ve böylece güvenli bir ilişki kurmak ciddi önem taşır. Söz konusu rahatsızlık ergenin hayatını zorlaştıracağı ve ergenin kendi başına içinden çıkması güç olacağı için yargılayıcı olmadan psikolojik yardım almaya teşvik etmek önemlidir.
Obsesif ne demek ve OKB tedavisi konusunda Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilir ve ondan yardım alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Obsesif ne demek, kompulsif ne demek, OKB nedir gibi konular hakkında merak edilen diğer sorular ise şu şekilde:
Obsesif Kişiler Nasıl Davranır?
Obsesif ne demek? Obsesif kişiler nasıl davranır? Obsesif kişiler, takıntılı kişilerdir. Bir şey üzerine çok fazla düşünürler. Ellerinde olmadan zihinlerine düşünceler takılıp durur. Bu kişiler bu düşünceleri kontrol edemeyecek düzeye geldiklerinde bununla baş etmek için birtakım kompulsiyonlar geliştirirler. Kompulsiyon, zorlantı anlamına gelir ve takıntılı düşünceyle baş etmek ve o takıntılı düşüncenin vermiş olduğu kaygıdan kurtulmak için sergilenen davranışlardır.
Kompulsiyon, obsesif kişinin kendisini rahatlatmak ve obsesyondan anlık olarak kurtulmak için geliştirdiği bir sözlü veya sözsüz bir ritüel ya da davranış olabilir. Kişi bunu yaparak o an için kendini rahatlatır fakat obsesyon tekrar olduğunda yine ona başvurur. Bu, engellenmediği sürece sürekli pekişir ve döngü halini alır.
Obsesif Belirtileri Nelerdir?
Obsesif ne demek sorusu kadar obsesyon belirtileri nedir sorusu da önemlidir. Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilerde şu obsesyon belirtileri görülür:
- Simetri ve düzen dürtüsü,
- Mükemmeliyetçilik,
- Aşırı kuşku duymak,
- Güven ihtiyacı,
- Günahkâr düşüncelerden korkmak,
- Rezil olmaktan çekinmek,
- Hata yapma kaygısı,
- Başkasına zarar verme korkusu,
- Pislikten ya da mikroplardan korkmak
- Kompulsiyon belirtileri.
Obsesif Kimlere Denir?
Obsesif ne demek? Obsesyon, takıntılı düşünce veya dürtü anlamına gelmektedir. Kişi elinde olmadan, bir düşünceyi zihninde çevirip durur. Bir durum, kişi, nesne veya eylem hakkında sürekli olarak düşünür. Kişi o şeye adeta takılı kalır. Böyle kişiler obsesif denmektedir.
Obsesyon Nasıl Geçer?
Obsesif kompulsif bozukluk, bir takıntı hastalığıdır. Kişi durumunun aşırı olduğunu kabul eder fakat bunu kendi başına düzeltemez. OKB hastalığından mustarip olan bireyler psikolojik yardım almalıdır. OKB tedavisi için genellikle bilişsel davranışçı terapi veya ilaç tedavisi kullanılır. İlaç tedavisinin, psikoterapiye ilave tedavi olarak kullanılması daha sağlıklı olacaktır.