Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Neden Olur? Öğrenme Güçlüğü Olanlar Nereye Başvurabilir?
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Neden Olur? Öğrenme Güçlüğü Olanlar Nereye Başvurabilir?
Öğrenme güçlüğü okuma yazma, dinleme, konuşma, problem çözme ya da mantık kurma konusunda yeteneklerin kullanması esnasında yaşanan güçlüklerdir. Kişinin bilgiyi depolama ve gerektiğinde kullanma esnasında sorun yaşaması da diğer belirtilerden biridir.
Çocuklarda öğrenme güçlüğünün yaşanması birden fazla nedene bağlanabilir. Ancak bu durum sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülebilir.
Disleksi Öğrenme Güçlüğü Nedenleri Nelerdir?
Disleksi olarak isimlendirilen disleksi nedeni tam olarak bilinmese de birden fazla faktöre bağlı görüldüğü söylenebilir. Beyin yapısında meydana gelen işlevsel farklılıklar öğrenme güçlüğüne neden olabilir. Bu değişiklikler genellikle doğuştan gelmektedir. Anne baba ve kardeşlerde öğrenme güçlüğü geçmişi varsa bu mutlaka bilinmelidir.
Hamilelik süreci de öğrenme güçlüğünü etkileyen bir süreç olabilir. Özellikle hamilelik sürecinde annenin alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıkları, doğum esnasında yaşanan zorluklar, prematüre doğum gibi nedenler daha sonrasında öğrenme güçlüğünün ortaya çıkmasında büyük rol oynar.
Bu tarz doğuştan ve kalıtımsal durum olduğu unutulmamalı, maddi ve sosyal durumun sebep olabileceği düşünülmemelidir. Disleksi tamamen kalıtsal bir durumdur.
Disleksi Öğrenme Güçlüğü Nedir? Nasıl Yol İzlenmelidir?
Disleksi nasıl belli olur? Çocuğunuzda öğrenme güçlükleri olup olmadığını nasıl anlarsınız? Öğrenme güçlüğünü iki dönemde incelemek doğru olacaktır. Bunlardan biri okul öncesi dönem biri de ilk okul dönemidir.
Disleksi Belirtileri | |
Okul öncesi dönem
|
Çocuğun konuşmaya başlamasının gecikmesi ve konuşmaya başlarken zorlanması |
Kelimeleri yeni öğrenirken zorluk yaşaması ve telaffuz ederken zorlanması | |
Motor becerilerin gelişmesinde yavaşlık görünmesi buna örnek vermek gerekirse ayakkabı bağcığının bağlanması, düğme iliklenmesi | |
İlköğretim dönemi belirtileri
|
1.Sınıf öğrenme güçlüğü Okuma, yazma ve sayılarda öğrenme güçlüğünün yaşanması, |
Matematiksel işaretlerin birbirleri ile karıştırılması buna örnek vermek gerekirse x yerine + kullanıyorsa bu durum öğrenme güçlüğünün habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir yüz yüze terapi yöntemi kullanılmalıdır. | |
1.sınıf öğrenme güçlüğü belirtileri arasında kelimeleri tersten okuma durumu görülebilir. Örneğin ev kelimesini ve olarak okuma gibi… | |
Çocuktan yüksek sesle okuma talep edildiğinde b u durumu reddetmesi bir öğrenme güçlüğünün belirtisi olabilir. | |
Yeni beceriler öğrenirken bunları kavrama konusunda yaşanan güçlükler esnasında da mutlaka bir online seans yöntemi tercih edebilirsiniz. | |
Çocuğunuzun arkadaşlık kurarken zorlanması gibi durumlar öğrenme problemi belirtisidir. | |
Mimik ve beden hareketlerini anlamlandırma esnasında çekilen güçlükler disleksi habercisi olabilir. | |
Öğrenme güçlükleri her çocukta farklıdır ve farklı belirtilerle ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda mutlaka Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçmeli ve tanı koyma ile ilgili yardım almalısınız. |
Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Öğrenme sorunu yaşayan bireylerde ilk adım psiko eğitim olmalıdır. Aileye, çocuk ve öğrenme sorunu yaşayan bireye yapılan ilk olarak tanı aşamasıdır. Sonraki süreçte ise hem evde hem okulda eş zamanlı bir özel eğitim ve müdahale programı olmalıdır.
Öğrenme Zorluğu Yaşayan Çocuğa Evde Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?
Tüm çocukların ilk olarak sevgi ve özgüven aşılanmasına ihtiyacı vardır. Neden böyle bir sorun yaşadıklarını öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için ise kadın psikolog Zeynep Aygün’den yardım alabilirsiniz. Ebeveyn olarak yapmanız gerekenler;
- Anne, baba olarak ilk yapacağınız şey sorunun asıl nedenini öğrenmeye odaklanmaktır. Daha sonra ise çocuğun duygusal ihtiyaçlarını karşılamak konusunda daha özenli davranmalısınız.
- Çocuğun ev içindeki davranışlarını yakından izlemeli ve ona uygun yaklaşım modelini üstlenmelisiniz.
- Çocuklar en çok örnek alarak ve görerek öğrenirler. Bu noktada ebeveynlerin kılavuz olması gerekir. Sizin tutum ve mizah anlayışınız çocuğun gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır.
Disleksi için Okulda Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?
Veli olarak okul ile mutlaka disleksi yaşayan çocuğunuz hakkında sürekli iletişim halinde olmanız gerekir. Bu sayede öğretmen çocuğunuzun özel durumunu bilecek ve buna göre bir yol izleyecektir. Her çocuğun öğrenme zorluğu yaşadığı alan farklı olabilir. Bu farklılıklar en çok görsel, işitsel, dokunsal ya da hareket alanında kendini gösterebilir.
Tedavi yöntemini belirlerken çocuğun hangi alanda gelişmiş olduğunu bilirseniz daha çabuk sonuç alabilirsiniz. Örneğin 5 yaş öğrenme güçlükleri ile 7 yaş disleksi birbirinden farklıdır. 1. Sınıf öğrenme güçlük testi sizin kontrolünüzde yapılır ve bu sayede nasıl bir tedavi uygulanacağı belirlenir. Çocuğunuzun bundan sonraki eğitim süreci ise bu sayede şekillenmiş olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Disleksi her yaşta bireylerde görülebilir. Bu durumun tedavi edilmesi ise psikolojik bir süreçtir. Bu süreçte en çok merak edilen sorular ve cevapları ise şu şekildedir.
1 – Öğrenme Güçlüğü Düzelir mi?
Disleksi beyin fonksiyonları ile alakalı bir durum olduğu için tedavi mümkün değildir. Ancak terapiler ile bu durumun üstesinden gelinebilir ve yarattığı etkiler en aza indirilebilir.
2 – Öğrenme Güçlüğü Hangi Yaşta Başlar?
Bu durum genellikle ilk okul döneminde fark edilir ve çeşitli testler ile tanısı koyulabilir. Bu durumun tanısı 7-8 yaşlarında yapılır. Bu durumda ebeveyn rolü oldukça büyüktür. Dikkatli bir ebeveyn iseniz okul öncesi dönemde de çocuğunuzda bu güçlüğü fark edebilir ve tanı koyulmasında rol oynayabilirsiniz. Bu durumda terapi süreci daha erken başlayacak ve sorunu daha çabuk halledebileceksiniz.
3 – Özel Öğrenme Güçlüğü Raporu Yüzde Kaç?
%70-79 arası ise ağır engelli olduğu ve ileri düzey özel gereksinimi olduğu kabul edilir.
%80-89 arası ise belirgin düzeyde özel gereksinimi var ve ağır engelli olduğu kabul edilir.
%90-99 arası ağır engelli kabul edilir ve özel koşul gereksinimi var kabul edilir.
4 – Öğrenme Güçlüğü İçin Hangi Doktora Gidilir?
Klinik düzeyde disleksi tanısı için psikiyatr ve psikologlara gidilmelidir. Bu sayede üstesinden gelebileceğiniz bir süreç başlar.