Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri Neler? Uzmanından 2 Öneri

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Şubat 3, 2025 Yorum yapılmamış

Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri Neler? Uzmanından 2 Öneri

Sınav kaygısı azaltma teknikleri birçok öğrencinin aklında olması gereken rahatlamayı sağlayan teknikler olmaktadır. Sınav kaygıları son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan kaygı türleri arasında yer almaktadır. Özellikle başarı sınavlarına girecek olan öğrencilerin başaramama korkularının artması, sınav anında bileceklerini unutma endişeleri gibi oldukça yoğun yaşanmaktadır.

Peki sınav kaygısı azaltma teknikleri nelerdir, ne gibi yollar kaygı ile baş etmeye yardımcı olmakta? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Kaygı Nedir?

Kaygı temelde bedenin ve zihnin gerçek ya da hayali tehlike algısı ile oluşan bir durum olarak tanımlanabilir. Korku ve endişenin aşırı derece de stresle verilen tepkiler olarak ortaya çıkmaktadır. İstanbul psikolog arayışı kaygıların en yoğun ortaya çıktığı zamanda artış göstermektedir.

Kaygı aslında üç temel bileşen ile ortaya çıkmaktadır. Endişeli ve rahatsız edici hisler ilk temel bileşendir. Dış bir sebebe bağlı olarak duyulan endişe durumu bu kısımda ortaya çıkmaktadır.

Bedensel tepkiler ikinci bileşeni kapsamaktadır. Bu kısımda sinir sisteminin aşırı çalışması uzun solunuma ve kalp atışında yoğun hızlanmaya neden olmaktadır. Bu kısımda yine baş ağrıları ve yorgunluklar da ortaya çıkmaktadır.

Son bileşende ise davranış değişiklikleri oluşmaktadır. Kaygı rahatsız edici durumlardan kaçınmaya sebep olmaktadır. Hem kaçmak hem de kaçınmak durumla yüzleşmeyi geciktirir. Kaygılar temelde bir sürü farklı etmenlere bağlı olarak devam etmektedir. Dört temel etmen kaygıyı sürdürebilmektedir. Bu etmenler aşağıdaki gibidir.

  • Güven kaybı,
  • Yaşam olayları,
  • Rahatsızlık veren düşünceler,
  • Kaçınma durumları ya da kaçma.

Temel olarak kaygıyı bu şekilde ele almak mümkün olacaktır. Kaygılar arasında öğrenciler için ise en rahatsız edici olanı sınav kaygıları olmaktadır. Bu bağlamda sınav kaygısı azaltma teknikleri sıklıkla araştırılmaktadır.

sinav-kaygisi-azaltma-teknikleri
Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygıları aslında oldukça normaldir. Fakat çocuklar arası kişilik özellikleri değişkenlik gösterdiği için kaygı düzeyi de değişmektedir. Öğrencilerin en büyük korkuları arasında yer alan bu kaygıyı azaltma teknikleri de bulunmaktadır. Öğrencinin sınava yüklediği anlamlar, sınava yüklenen imaj, sınav sonrası elde edilecek kazanımlar sınav kaygısının artmasına neden olmaktadır.

Bunun yanından gerçekçi olmayan düşünceler kaygının oluşmasına neden olan en temel etmenler arasında yer almaktadır. Yüz yüze terapi bu süreçte oldukça fayda sağlamaktadır. Yine sınavın içeriğine değilde kendisine odaklanmak, enerji azlığı, zihinsel beceriler de zayıflama sınav kaygısının etkileri arasında yer almaktadır.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısı azaltma teknikleri konusuna değinmeden sınav kaygısı belirtilerini ele almak doğru olacaktır. Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, mide bulantısı, taşikardi, ağzı kuruluğu, karın ağrıları en sık sınav kaygısı belirtileri arasında yer almaktadır.

Bir diğer yandan öğrencinin başarısında yoğun bir düşüş gözlenmesi, ders çalışmayı sürekli ertelemesi, sınav hazırlığı hakkında konuşmayı reddetmesi, uyku düzensizlikleri var olan kaygıyı düşündürmektedir.

sinav-kaygisi-azaltma-teknikleri

Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri Nelerdir?

Normal şartlarda hafif düzeyde yaşanan kaygılar öğrencileri daha çok çalışmaya yönlendirmektedir. Ancak yoğun duyulan ve baş edilemeyen sınav kaygılarında sınav kaygısı azaltma teknikleri kullanılabilir. Nefes alma egzersizleri bu kısımda en etkili kaygı azaltma yöntemi olmaktadır. Gevşeme egzersizleri, düşünceleri durdurma teknikleri, dikkati başka alana odaklama sınav kaygısı azaltma teknikleri arasında yer almaktadır.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sınav kaygısını azalmakta etkilidir. Sebze, et gibi düzenli beslenme dinç hissetmeyi arttırmaktadır. Gevşeme teknikleri nefes terapileri de yine oldukça faydalı olabilmektedir. Ara ara kalkıp gezinmeyi arttırmak, yürüyüş kan akışını arttır ve kaygıyı azaltır.

Sınav Kaygısı Terapi Yöntemleri Nelerdir?

Sınav kaygısı için bazı terapi yöntemleri de kullanılmaktadır. EMDR terapisi, ergen terapisi, online seans gibi uzmanından yardım alarak kaygının önüne geçmeyi hedefleyebilirsiniz. Bu konuda Zeynep Aygün olarak size ve çocuğunuza yardımcı olmayı hedeflemekteyim.

Sınav kaygısı azaltma teknikleri detaylı olarak aşağıdaki tablodaki gibi incelenebilir.

EDMR Bir psikoterapi yaklaşımı, korkular ve fobilerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Ergen Terapisi Terapistin ergenlik konusunda uzmanlığı bulunuyorsa bu aşamayı ilerletebilir.
Online Seanslar Yüz yüze yapılan seanslara katılamayacak kişilere uygulanmaktadır.

sinav-kaygisi-azaltma-teknikleri

Sınav Kaygısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Terapi yöntemlerinin yanı sıra başka birkaç yöntem de bulunmaktadır. Etkileri düşünüldüğü zaman sınav kaygısı tedavisi için aşağıdaki yöntemler sıralanabilir. Sizde kendiniz ya da çocuğunuz terapi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0530 943 89 39 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

1- Sınav Stresi için İlaç Kullanım Durumu

Eğer ileri derece kaygı bozukluğu yaşanıyor ise psikiyatrist eşliğinde ilaçlar kullanılabilir. İlaç kullanacak kişinin yaşı, kaygı durumuna göre düzenlemeler yapılabilmektedir.

Bu gibi durumlarda kafaya göre ilaç almak sakıncalıdır. Mutlaka size destek veren psikiyatrist eşliğinde ilacı almalısınız.

2- Terapi Çeşitleri | Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri

Bu aşamada yukarıda bahsedilen terapi çeşitleri uygulanabilmektedir. Size ya da çocuğunuza en uygun kadın psikolog ya da erkek psikolog seçimini yapabilir etkili şekilde sınav kaygısını azaltmanın yoluna gidebilirsiniz.

Bu kısımda Uzman Klinik Psikolog Zeynep Aygün oldukça başarılı sonuçlar ile hizmet vermeye devam etmektedir.

sinav-kaygisi-azaltma-teknikleri

Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sınav kaygısı azaltma teknikleri hakkında en sık sorulan sorular aşağıdaki gibi olmaktadır.

1- Sınav Kaygısında Psikolog mu Psikiyatri mi?

İlk olarak uzman psikolog süreci başarılı şekilde yönetecektir. Fakat eğer ilaç alması uygun görülüyor ise bu kısımda yönlendirme ile psikiyatristlere ulaşım sağlanması söylenecektir. Size en uygun tedaviyi, en etkili kaygı yönetim sürecini psikoloğunuz söyleyecektir.

2- Sınav Stresine Ne İyi Gelir?

Özellikle sınav stresine iyi gelen şeyler doğru beslenmek, düzenli uyku ve hayat kalitesi olmaktadır. Sınav zamanın kadar ders çalışmamak, planlı ve programlı zamana yayarak çalışmak, iyi bir uyku, olumsuz düşüncelerden arınmak sınav stresine oldukça iyi gelecektir. Sınav kaygısı azaltma teknikleri nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri de oldukça yararlı olacaktır.