Bağlanma Sorunu İçin Uzman Desteği Almanın Avantajları
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Bağlanma Sorunu İçin Uzman Desteği Almanın Avantajları
Bağlanma sorunu, maalesef birçok kişide veya ilişkide görülebilen bir durumdur. Bağlanma problemi yaşayan bireyler; ilişki kurdukları kişiyle güvenli, tatmin edici ve işlevsel bir ilişki kuramazlar. Bu kişilerin kendine, karşısındaki kişiye veya hem kendine hem de karşısındakine bir güvensizliği olabilir. Bu durum da beraberinde birçok problemi getirir.
Bağlanma problemlerinin kökeninde birçok psikolojik faktör yatmaktadır. Özellikle çocukluk çağında yaşanılanlar ve anne – baba tutumları bunda oldukça etkilidir. Bağlanma problemi yaşayan kişiler ilişkilerinde tam bir doyum yakalayamazlar. Bu nedenle uzman desteği almaları gerekebilir. Yüz yüze seans veya online seans ile kendilerine en uygun psikolog desteği alabilirler.
Bağlanma Sorunu Nedir?
Her insan bağlanma arzusu ile dünyaya gelir. Çünkü insanın doğasında sosyallik ve ilişkiler vardır. İlişki kurma, insan hayatında çok ciddi bir yere sahiptir. Birçok büyük düşünür ve psikolog, bir insanın ilişki kurmadan kendisini var edemeyeceğini, insanların ilişkiler içinde var olabileceğini söylemiştir.
Bağlanma problemi; bireyin ilişkiye duyduğu ihtiyacın ve bağlanmaktan korkmasının ilişkiye olumsuz yansımasıdır. Birey bağlanma arayışı içindedir fakat aynı zamanda aidiyetten korkar. Bu durum, kişinin ilişkilerinde çeşitli duygusal ve davranışsal problemlerle kendisini gösterir. Bağlanma problemi en temelde bağlanma arayışı ve bağlanma korkusu ile karakterize olur.
İlişkilerde Bağlanma Sorunu
İlişkilerde bağlanma problemi olan erkek veya bağlanma sorunu olan kadın sayısı oldukça fazladır. Bu durumun birçok sebebi bulunmaktadır. Bağlanma, insan için temel ihtiyaçlardan biridir. Fakat bu bağlanmanın sağlıklı bir şekilde oluşması gerekir. Kişi hem kendisine güvenmeli hem de karşı tarafa güvenmelidir. Hem sınırlarının ihlal edilmesine izin vermemeli hem de esneklik ve taviz gösterebilmelidir.
Bağlı olmakla bağımlı olmak arasında çok fark vardır. Birçok insan bağlanma arayışı içinde olmakta fakat aynı zamanda bağlanmaktan da korkmaktadır. Çünkü bağlanmak beraberinde bazı sorumlulukları getirebilir. Güvenli bir bağlanmanın oluşması için ilişkilerde sevgi ve saygı, güven ve denetim dengesi kurulmalıdır. Güven, bir ilişki için en temel dinamiktir.
Bağlanma Sorunu Belirtileri Nelerdir?
Bağlanma problemi, duygusal ve davranışsal belirtilerle kendisini gösterir. Bağlanma sorunu tedavisi için bu belirtiler dikkate alınır. Belirtilere göre tanı ve tedavi süreci belirlenir. Bağlanma problemi yaşayan insanlar bunun yanında farklı psikolojik problemler de yaşayabilmektedir. Bunlar; kaygı, depresyon, kişilik bozukluğu gibi sorunlardır.
Duygusal Belirtiler | Davranışsal Belirtiler |
Kendini izole durumda hissetme | Bireylerle bağ kurmak istememe ve kaçınma |
Kendini daima güvensiz hissetme | Sevgi göstermekte güçlük çekme |
Yalnız hissetme | İnsanlarla herhangi bir ilişki kurmaktan çekinme ve zorlanma |
Öfke problemleri yaşama | Kontrol etme konusunda problem yaşama |
Duyguları tam olarak hissedememe | Çok fazla ihtiyaç duymasına rağmen herhangi bir sevgiyi kabul etmeme |
Aidiyet duygusuna sahip olamama | Dürtüsellik |
Bağlanma Sorunu Neden Olur?
Bağlanma probleminin nedenlerine bakıldığında çok çeşitli sebepler göze çarpmaktadır. Özellikle geçmişte yaşanan travmatik olaylar, reddedilme, güven eksikliği ve özgürlüğünü kaybetme korkusu gibi sebepler bağlanma probleminin başlıca nedenleri arasındadır.
- Kişilik yapısı
- Özgüven eksikliği
- Bağımsızlık arzusu
- Çocukluk travmaları
- Ebeveyn uyumsuzluğu
- Yüksek boşanma oranları
- Toksik ilişki yaşama kaygısı
- Kontrolü kaybetme endişesi
- Kültürel ve dini baskılar
Bağlanma Sorunu Nasıl Çözülür? Bağlanma Sorunu Tedavisi
Bağlanma problemi, psikolojik bir problemdir. Bağlanma problemi yaşayan bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarında bazı sapmalar görülebilir. Yaşadıkları bu problem ilişkilerini bozan ve günlük hayatlarındaki işlevlerini düşüren bir problemdir. Kişinin hem diğer insanlarla olan ilişkisinin hem de kendisine bakış açısının sağlıksız olduğunu gösterir. Bağlanma sorunu tedavisi hakkında uzman desteği almakta fayda vardır.
Bağlanma sorunu tedavisi için özellikle bilişsel davranışçı terapi veya EMDR terapisi faydalı olmaktadır. Gerçekçi olmayan bilişlere ve işlevsel olmayan duygu ve davranışlara odaklanan bu terapilerle danışana yardımcı olunmaktadır. Gerçekleştirilen yüz yüze terapi ve online terapi seanslarıyla bağlanma problemi ele alınmaktadır. Psikolog Zeynep Aygün, bağlanma sorunları da dahil danışanlarına birçok konuda yardım sunmaktadır.
Bağlanma Sorunu İçin Uzman Desteği Almanın Avantajları Nelerdir?
Birçok birey, çeşitli nedenlerden ötürü bağlanma problemi yaşayabilmektedir. Bu kişiler bağlanma problemiyle baş etme konusunda; çeşitli kitaplardan, internetteki videolardan veya tavsiyelerden faydalanabilmektedir. Fakat tüm bunlar profesyonel yardım ile mukayese edilemez. Zira ancak profesyonel yardımla kalıcı ve efektif bir değişim sağlanabilir.
Profesyonel yardımlarda bireyin duygu ve düşünce dünyası ele alınır. Bu dünyaya dışardan bir bakış açısı sunulur ve geliştirilen çeşitli inançlar test edilir. Bu da kişide iç görü ve farkındalık geliştirir. Bireye yeni bir perspektif kazandırır. Bağlanma sorunu tedavisi, uzman biri tarafından gerçekleştirilir.
Bağlanma sorunu tedavisi için profesyonel bir yardım almak gerekmektedir. Alanında uzman ve deneyimli bir psikolog tarafından gerçekleştirilen bağlanma sorunu tedavisi etkili olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Bağlanma sorunu ve bağlanma sorunu tedavisi hakkında sıkça sorulan başka sorular da bulunmakta. Bu sorulardan bazıları şu şekilde…
Bağlanma Problemi Nasıl Anlaşılır?
İnsanlarla samimiyet kurmaktan kaçınan, insanların yakınlık girişimlerini reddeden ve onlara karşı güvensizlik sergileyen insanların bağlanma problemi olabilir. Öte yandan bunun tersi boyutta aşırı sahiplenme ve kıskançlık, yalnız başına yapamama, partnere aşırı derecede bağlanma da problemlidir. Her iki uç da bağlanma problemi olarak adlandırılır. Sağlıklı olan dengeli bir bağlanmanın olmasıdır.
Dengeli bir bağlanmada birey karşısındakini sever, ona tutku ile bağlıdır fakat onu fazla sıkmaz. Ona karşı bağımlılık geliştirmez. Onu vazgeçilmez olarak görmez. Aksi durum gerçekleşirse birey, tüm iyi oluşunu karşı tarafın kendisine nasıl davranacağına bağlamış olur ve bu da son derece sağlıksızdır. Bu durumda bağlanma problemi yaşanabilir. Bu durum sürekli ve aşırı hale gelip kişinin gündelik hayatını etkileyecek düzeye ulaştığında bağlanma sorunu tedavisi gerekebilir.
Bir İnsan Neden Bağlanmak İstemez?
Bir birey; eğer güvensizlik hissediyorsa, özgürlüğünün kısıtlanacağı endişesi taşıyorsa veya sorumluluk almaktan kaçınıyorsa bağlanmak istemeyebilir. Nitekim bağlanmak, güzel duyguların beraberinde sorumlulukları ve riskleri de getirir. Bağlanan birey, ilişkisinde duygusal ihtiyaçlarını giderirken öte yandan özgürlüğünün kısıtlanmasını da deneyimleyebilir. Fakat sağlıklı ilişkide bunun dengesi kurulur.
Bağlanma Problemi Ne Demek?
Bağlanma problemi, kişinin ilişki kurma şekillerinde kendini gösteren ve ilişkilerini negatif etkileyen, kişilerin duygusal anlamda problem yaşamasına neden olan duygu ve davranış sorunlarıdır. Esasen bu kavram, bireylerin ilişkilerinde bir yandan bağlanma ihtiyacı duyarken diğer yandan bundan korkup bu iki durum arasında kalmasıdır.
Bağlanma Hastalığı Neden Olur?
İlişkilerde sıklıkla görülen bağlanma probleminin birçok nedeni olabilir. Çocuklukta anne ve babayla kurulan bağlanma şeklinin yetişkinlikte karşı cinsle kurulan ilişkide etkili olduğu bilinmektedir. Birey, çocukluğunda annesine ya da babasına yönelik geliştirdiği bağlanma şeklini yetişkinlikte de karşı cinse yönelik geliştirmektedir.
Bağlanma korkusu; güven eksikliği, geçmişte yaşanan travmatik olaylar, reddedilme özgürlüğünü kaybetme gibi sebeplerden dolayı gelişebilir. İlişkilere dair travmatik yaşantılar, bağlanma probleminin en büyük nedeni olarak bilinmektedir.