Bipolar Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Bipolar Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluk belirtileri nedir? Bipolar bozukluk neden olur? Bipolar bozukluk, Ruhsal Bozuklukların Tanısı ve İstatistiksel El Kitabı (DSM V)’te yer alan bir duygu durum bozukluğudur. Eski ismi manik – depresif bozukluk olan bipolar bozukluk, kişinin hayatını ciddi manada etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık, iki uçlu bir hastalıktır. Yani hastanın deneyimlediği, birbirinin zıddı olan iki durum söz konusudur.
Bipolar olan kişilerde duygular, bilişler ve davranışlar uç noktalarda görülür. Kişi depresif ya da çok mutlu olabilir. Bu iki zıt ruh hali arasında çok çabuk ve sık gidip gelebilir. Birçok insan bipolar bozukluktan mustariptir. Peki bipolar nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk neden olur? İşte cevabı…
Bipolar Bozukluk Nedir?
Günlük hayatın akışında insanların ruh hallerinde iniş çıkışlar olabilmektedir. Bu olağandır. Fakat bipolar kişiler, bu iniş çıkışları çok keskin bir şekilde ve sürekli olarak yaşarlar. Bu iniş çıkışlar, bipolar bireylerin gündelik hayatını, iş ve aile hayatını ciddi anlamda olumsuz etkiler. Hatta bu durum, gerçekle bağlantısı kopmuş düşüncelere dahi neden olabilir.
Bipolar bozukluk, taban tabana birbirinden zıt olan iki duygu durumunu, iki ruh halini tanımlar. Bunlar ‘’depresif’’ ve ‘’mani’’ ruh halleridir. Bipolar bireylerde bu ikisi birden görülür. Bu bozuklukta iki ayrı hastalık dönemi söz konusudur. Mani; coşkun, uçarı, hareketli ve enerjik olma durumunu tanımlarken depresif; karamsar, mutsuz, enerjisi düşük ve umutsuz olma durumunu ifade eder.
Bipolar Bozukluk Neden Olur?
Bipolar bozukluk neden olur? Psikoloji alanında gerçekleştirilen araştırmalara göre bipolar bozukluk neden olur sorusunun cevaplarından biri genetik faktörlerdir. Bazı bireyler genetik olarak bu hastalığa yatkın olmakta ve yaşadığı olumsuz deneyimler ve stres, bu hastalığı tetikleyebilmektedir.
Ayrıca beyin gelişimi ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi gerçekleştiren nörotransmitterlerin de bipolar bozukluğa sebep olduğu sanılmaktadır. Aile bireylerinde bipolar geçmişi olan kişilerin bipolar bozukluğa yakalanma riskinin arttığı görülmektedir. Elbette tek başına genetik faktörler bu bozukluğa sebebiyet vermez. Tetikleyici faktörlerin de olması gerekir. Bipolar bozukluk neden olur sorusuna cevaben risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yeterli bedensel aktiviteler yapmama
- Kötü beslenme alışkanlıkları
- İlaçların yan etkileri
- İş sorunları
- Stresli yaşam
- Adrenalin, insülin, stres hormonu ve kortizol sisteminde değişiklikler olması
- Suç oranı yüksek bölgede yaşama
- Maddi sorunlar
Bipolar Bozukluk Nasıl Geçer? Bipolar Tedavisi
Bipolar tedavisi 2 aşamalı şekilde gerçekleştirilir: Akut alevlenme dönemlerinin tedavisi ve koruma tedavisi. Bipolar bozukluğun tedavisi psikiyatrist tarafından gerçekleştirilir. Psikiyatrist hastanın öyküsünü dinleyerek ona uygun psikiyatrik tedaviyi yapar. Bipolar hastalarının psikiyatrik tedaviye ek olarak psikoterapi almaları da önemlidir.
Psikoterapi sayesinde birey; duygu, düşünce ve davranışlarına dair farkındalık kazanacak ve bunları düzenleyebilecektir. Bu noktada özellikle bilişsel davranışçı terapi gibi ekoller önem arz etmektedir. Yüz yüze terapi ya da online terapi yöntemiyle gerçekleştirilen seanslar, bireylerin iyi oluş hallerinde ciddi rol oynamaktadır.
Bipolar Bozukluk Belirtileri
Bipolar bozukluk neden olur sorusu kadar bipolar bozukluk belirtileri de önemlidir. Bipolar bozukluk yaşayan bireyler, bipolar bozukluk belirtileri gösterirler. Bipolar bireylerde aşırı iyi ruh halinden aşırı kötü ruh haline kayma söz konusudur. Bu bozukluk, iki uçlu bir bozukluktur. Hastalık ‘’mani’’ ve ‘’depresyon’’ olmak üzere birbirine tamamen zıt iki boyutu vardır. Bu nedenle bipolar bozukluk belirtileri bu iki boyutta ayrı ayrıdır.
Hasta mani ve depresyon dönemlerini yaşar. Bipolar bozukluk belirtileri, bu iki dönemle karakterize olur. Bu iki dönem şu şekilde açıklanabilir:
Mani | Bireyin ruh halinin aşırı coşkulu ve uçarı olduğu dönemdir. Kişinin enerjisi yüksektir, çok hareketlidir, kendini çok önemli hisseder, çok neşeli ve mutludur. |
Depresyon | Bireyin ruh halinin çökkün olduğu dönemdir. Kişinin enerjisi düşüktür, oldukça hareketsizdir. Uyku ve yemek düzeni bozulur, karamsar ve umutsuz bir ruh halindedir. Benlik saygısı azalır ve kendisini yetersiz hisseder. |
Bipolar Bozukluk Belirtileri – Manik Belirtiler
Bipolar bozukluk belirtileri içinde manik dönemde görülen belirtiler şunlardır:
- Mutlu, neşeli ve coşkulu hissetme
- Kendini önemli hissetme
- Hızlı konuşma
- Konsantrasyonda azalma ve dikkatin dağılması
- Cinsel istekte artış
- Riskli kararlar vermek
- Uyku problemleri (uyku ihtiyacında azalma)
- Çok para harcama
- Yargılama kapasitesinde azalma
- Düşünme ve konuşma içeriğinde artış
- Tahrik edici, uygun olmayan davranışlarda artış
- Alkol ve madde kullanımında artış
Bipolar Bozukluk Belirtileri – Depresif Belirtiler
Bipolar bozukluk belirtileri içinde depresif dönemde görülen belirtiler şunlardır:
- Üzgün ve mutsuz hissetme
- Sinirli ve gergin olma
- Enerji eksikliği
- Değersiz olduğuna inanma
- Umutsuzluk içinde olma
- İştahsızlık
- İntihar düşüncesine sahip olma
Sık Sorulan Sorular
Bipolar nedir, bipolar bozukluk belirtileri nelerdir, bipolar bozukluk neden olur sorularının yanı sıra bu konu hakkında sıkça sorulan başka sorular da bulunmaktadır. Özellikle bipolar bozukluk neden olur ve bipolar bozukluğun sonuçları nedir gibi sorularla kullanıcılar bu bozukluğun doğasını anlamaya çalışmaktadır. İşte bipolar bozukluk hakkında sıkça sorulan bazı sorular…
Bipolar Olan Biri Nasıl Anlaşılır?
Bipolar birinin anlaşılması için bipolar bozukluk belirtileri göstermesi gerekmektedir. Bipolar bozukluk belirtileri, hem duygularda hem bilişlerde hem de davranışlarda kendisini gösterir. Bipolar kişilerin en belirgin özelliği, ruh hallerinin aşırı uçlarda olmasıdır. Kişi oldukça mutlu, neşeli ve sevinçliyken bir anda duyguları değişip kendisini üzgün, karamsar ve depresif hissedebilir. Duyguları ve davranışları çok hızlı değişkenlik gösterebiir.
Bipolar Bozukluğu Olan Tehlikeli midir?
Bipolar bozukluk belirtileri olan kişiler kimi zaman tehlikeli olabilir. Bipolar bozukluk, kişinin hemen hemen her alanda işlevini bozar. Kişinin duyguları, bilişleri ve davranışları üzerinde çok ciddi derecede etkili olur. Bipolar bozukluğa sahip birisinin duyguları ve davranışları çok hızlı değişkenlik göstereceğinden bu kişiler özellikle dürtüsel davranışlarından ötürü tehlikeli olabilirler.
Bipolar Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bipolar bozukluk bir duygu durum bozukluğu olduğu için kişiyi ciddi manada etkiler. Bipolar bozukluk belirtileri, bireyin sosyal hayatını, kişiler arası ilişkilerini, kendisiyle olan ilişkisini ve gündelik işlevlerini olumsuz etkiler. Bu nedenle bir an önce psikolojik destek sağlanıp tedavi edilmesi gerekir. Bipolar bozukluk tedavi edilmezse alkol ve uyuşturucu bağımlılığı hatta intihar gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir.
Bipolardan mustaripseniz kendiniz için en uygun psikolog tercihinde bulunup psikolojik destek alabilirsiniz. Bu noktada Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz.
Bipolar Tanısı Nasıl Konur?
Tanı koyulabilmesi için kişide bipolar bozukluk belirtileri görülmelidir. Bipolar bozukluk tanısı, psikiyatrist tarafından gerçekleştirilen psikiyatrik tanı koyma sonucunda konulur. Psikologlar ya da psikolojik danışmanların, hastalık tanısı koyma yetkisi yoktur. Bu yetki psikiyatristlere aittir. Tanı koyma sürecinde hastanın öyküsü çok önemlidir. Yalnızca ilk görüşmeyle tanı konamaz. Hastanın detaylı öyküsünün alınması gerekmektedir.
Hasta ile yapılan görüşmeler, gözlemler sonucunda hastada bipolar bozukluk belirtileri görülürse tanı koyulabilir. Hasta ile gerçekleştirilen online seans veya yüz yüze seans ile tanı ve tedavi gerçekleştirilebilir.