BİRİKTİRİCİLİK BOZUKLUĞU (DİSPOZOFOBİ)
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
BİRİKTİRİCİLİK BOZUKLUĞU (DİSPOZOFOBİ)
Yazının Özeti
Biriktiricilik bozukluğu bireylerin yaşam alanlarını önemli derecede istila edecek şekilde her türlü eşyanın hatta bazen hayvanların biriktirilmesi ve evlerinden çıkarmakta zorlanması durumudur.
BİRİKTİRİCİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?
Biriktiricilik bireyin önemli bir değeri olsa da olmasa da amacı olmadığı halde her türlü eşyayı biriktirmesi ve elden çıkarmakta zorlanması durumudur. Biriktiricilik bozukluğu yaşayan bireyler eşyalarını yığınlar halinde istiflerler ve eşyalarla da sınırlı kalmayabilirler. Bu kişilerin hayvanları da istiflediği görülmüştür.
BİRİKTİRİCİLİK BOZUKLUĞU YAŞAYAN KİŞİLER NE GİBİ SIKINTILAR YAŞARLAR?
Bu hastalığı yaşayan kişilerde yüksek stres ve günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorluk en çok göze çarpan durumlar arasındadır. Bireyin yaşadığı bu durum yalnızca kendisini zorlamayıp çevresinde yer alan kişileri de zorlamaktadır.
BİRİKTİRİCİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Sahip olunan her şeye karşı aşırı bağlılık duyma durumu.
• Yığınla istif yapmak.(Gazete,dergi,kağıt,poster vb.)
• Çöpü atmak için ağzına kadar dolmasını beklemek.
• Yaşam alanında boş kalan her yeri eşyayla doldurmak.
• Sosyal etkileşimin çok az olması veya hiç olmaması.
• Yapılması gereken işleri sürekli olarak ertelemek.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Bu hastalığın tedavisinde en fazla kullanılan teknikleri motivasyonel teknikler,psikoeğitim,karar verme becerilerinin geliştirilmesi ,ergoterapi olarak sıralayabiliriz. En çok kullanılan yöntem ise Bilişsel Davranışçı Terapidir. Tedavi sürecinde hastalığın seviyesine göre antidepresan ilaçlardan da yararlanılabilir.Sürecin olumlu sonuçlanabilmesi için danışanın çevresiyle etkileşimine dikkat edilmelidir.
Kaynakça