Depresyondan Nasıl Çıkılır? Depresyondan Çıkmak İçin 9 Öneri

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Şubat 15, 2025 Yorum yapılmamış

Depresyondan Nasıl Çıkılır? Depresyondan Çıkmak İçin 9 Öneri

Depresyondan nasıl çıkılır sorusunu birçok birey soruyor. Birçok kişi, depresyon denilen ruhsal sıkıntıdan ve bunalımdan mustarip durumda. Kişiyi çeşitli yönlerden olumsuz etkileyen ve gündelik hayata uyumunu zorlaştıran bu psikolojik rahatsızlık hakkında merak edilen çok şey var. Bunlardan biri de depresyondan nasıl çıkılır sorusu.

Depresyondaki kişiler, içinde bulundukları bu kötü durumdan bir an önce kurtulmak ister. Bu nedenle de içinde bulundukları bu ruhsal duruma ilişkin araştırma yaparlar. İnsanlar, hayatlarının belirli dönemlerinde çeşitli nedenlerden ötürü bunalıma ya da depresyona girebilirler. Depresyona giren bireyler kendilerini aşırı derecede umutsuz, karamsar, enerjisi düşük ve mutsuz hissederler. Çökkün bir ruh halinde olurlar. Bu durumdan bir an önce kurtulmak isterler. Peki depresyondan nasıl çıkılır?

Depresyon Nedir?

Depresyon; bireyin kendisini sürekli olarak mutsuz, karamsar, üzgün ve enerjisi düşük hissettiği, hayattan zevk alamadığı bir ruh hali problemidir. Modern çağın hastalığı olan depresyon, bireyin ruhsal olarak çöküntü yaşamasıdır. Depresyondaki bir birey; kendisini çökkün ve bitkin hisseder, gündelik hayattaki en temel işlerini bile yapmak istemez, enerjisi ve birtakım şeylere ilgisi azalmış durumdadır.

Depresif bireyler, hayata umutsuz bakarlar ve içlerindeki yaşam enerjisi azalmıştır. Depresyon farklı düzeylerde ve farklı sürelerde yaşanabilir. Derecesi ve süresi ne olursa olsun depresyon, bireyin hayatını olumsuz etkiler. Bireyin işlevselliğini bozar. Bu nedenle depresyondaki bir bireyin mutlaka yardım alması gerekir.

depresyondan-nasil-cikilir
Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Depresyon Neden Olur?

Farklı düzeylerde ve farklı türlerde görülebilen depresyonun birçok sebebi olabilir. Bireylerin yaşadığı kronik stres veya sürekli olarak hissettikleri kaygı, depresyonu tetikleyebilir. Bireyin anksiyeteyi, olağandan fazla hissetmesi sonucunda bir süre sonra bu depresyon şeklinde bireyin karşısına çıkabilir. Depresyonun sebepleri şu şekildedir:

  • Genetik faktör
  • Kronik stres
  • Beyin kimyasındaki bozulmalar
  • Çocukluk travmaları
  • Sevilen bir yakının kaybı
  • Alkol-uyuşturucu bağımlılığı
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Menopoz gibi hormonal değişimler

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, karmaşık belirtilerle karakterize olan ruhsal bir problemdir. Depresyon belirtilerini fiziksel belirtiler, zihinsel belirtiler ve duygusal belirtiler şeklinde gruplamak mümkündür.

Fiziksel Belirtiler Yorgunluk, enerji düşüklüğü, cinsel istekte azalma, çok fazla veya çok az uyuma, çok fazla veya çok az yeme
Zihinsel Belirtiler Aşırı düşünme, karamsarlık, olumsuzluklara odaklanma, geleceğe ilişkin olumsuz beklentiler
Duygusal Belirtiler Ümitsizlik, duygusal olarak hassas olma, mutsuzluk, sevilen aktivitelere karşı ilgi kaybı

depresyondan-nasil-cikilir

Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Birçok birey depresyondan nasıl çıkılır sorusunu merak ediyor. Depresyondan nasıl çıkılır sorusuna birkaç öneri ile cevap verilebilir. Bu öneriler, depresyonda olan bireyin hayatını, dolayısıyla da duygu, düşünce ve davranışlarını düzenlemesini böylelikle de depresyonla baş etmesini sağlayabilir. Ancak depresyonda olan birinin mutlaka bir uzman yardımı alması gerekmektedir. Bu konuda yardım almak için Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz.

1 – İlgi ve İstek Kaybını Düzeltmek

Depresyondan nasıl çıkılır sorununa çözüm önerilerinden biri ilgi ve istek kaybını düzeltmektir. Depresyonda olan bireyler, eskiden ilgi duydukları aktivitelere ilgilerini kaybederler. Onları yapmaya istekleri ve enerjileri olmaz. Bu aktiviteleri ve zamanında verdiği hazzı hatırlamak, yeniden yapmak ve keyif almaya çalışmak bireye iyi gelebilir.

2 – Duygudurum Günlüğü Tutmak

Depresyonda olan kişileri duygularını takip etmesi önemlidir. Çünkü duygularını takip ettiklerinde bu duygularını fark edebilir, düzenleyebilir ve yönetebilirler. Hangi durumların onları hangi duygulara soktuğunu fark etmek, duygularının yoğunluğunun artıp azaldığı durumları anlamak içinde bulundukları durumu düzenlemelerini sağlayabilir.

3 – Sosyal Çevreyle İletişim Halinde Olmak

Sosyal çevrenin desteği iyi hissetme noktasında çok önemli ve gereklidir. Yalnız kalmak ve boş olmak sürekli düşünmeye ve bu düşüncelerde debelenmeye neden olabilir. Aile, arkadaşlar, eş, dost ve sevilen insanların yanında olmak, onlarla vakit geçirmek bireye iyi gelecektir. Bireyin sosyal destek alabilmesi, depresyonla baş etmesine katkıda bulunur. Sevdiği insanlarla konuşması, vakit geçirmesi ve meşgul olması çökkün ruh haline iyi gelecektir.

4 – Egzersiz Yapmak

Egzersiz, vücudu harekete geçirir ve beyne daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Hareket, vücuda ve beyne iyi gelir. Egzersiz yapmak, bireyin vücudundaki kan dolaşımını artırır. Hareket etmek ve sağlıklı nefes alıp vermek bireyin daha iyi hissetmesini sağlar. Depresyondan nasıl çıkılır diyen birine önerilebilecek şeylerden biri de egzersiz ve yürüyüştür.

depresyondan-nasil-cikilir

5 – Etkinlik Planlamak ve Gerçekleştirmek

Planlama yapmak ve bu planları gerçekleştirmek, bireyi motive eder ve daha iyi hissetmesini sağlar. Bireyin yaptığı küçük ve gülük planları dahi yerine getirmesi onda bir başarı duygusu oluşturur. Bu durum zihindeki olumsuz düşünce ve inançlara iyi gelecek, zihne olumlu mesajlar gönderecektir. Bireyin planlar yapıp gerçekleştirmesi, günlük rutinlerine bağlı kalması kendini depresyona kaptırmasını önler.

6 – Uyku Düzeninde İyileştirmeler Yapmak

Depresyon genellikle uyku düzenini bozar. Depresyonda olan kişiler ya çok az uyur ya da çok fazla uyurlar. Uyku düzeninin bozulması, günün çoğunun yatarak geçirilmesi veya uykusuz bir şekilde yorgun geçirilmesi çok zararlıdır. Bu durum bireyin fiziksel ve zihinsel olarak kötü hissetmesine neden olur. Fakat uyku düzeninde düzenleme yapmak ve daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku çekmek için ortamı düzenlemek kişiye iyi gelecektir.

7 – Gerçekçi Düşünme Egzersizleri Yapmak

Gerçekçi düşünmek, olumlu ve gerçekçi inançlara sahip olmak depresyondan nasıl çıkılır diyenlerin sahip olması gereken özelliklerden biridir. Depresyonda olan bireyler, olumsuz düşünce ve inançlara sahip olurlar. Bu kişiler olaylara her zaman karamsarlıkla bakar ve geleceğe dair olumsuz senaryolar kurarlar. Bu kişilerin olumluya odaklanma ve olumsuz düşüncenin yerine olumlusunu koyma pratikleri yapması önemlidir.

8 – Sosyal Yardım Projelerinde Görev Almak

Sosyal yardım projelerinde aktif bir şekilde görev almak, başkasına yardım etmek bireye iyi hissettirecektir. İhtiyaç sahibi bir bireyin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak ya da hayvanlara yardım etmek, bireyde bir görev bilinci ve işe yarama duygusu oluşturacaktır. Toplum içinde bir rol oynamak ve insanlara katkıda bulunmak bireyin psikolojik iyi oluşuna yardım edecektir. Başkasına iyilik yapmak iyi hissettirir.

9 – Depresyondan Nasıl Çıkılır Sorununa Kalıcı Çözüm: Psikoterapi Desteği Almak

Depresyondan nasıl çıkılır diyenlere önerilebilecek çok şey olsa da en kalıcı çözüm psikoterapi desteği almaktır. Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Psikoterapi sayesinde birey psikolog ile güvene dayalı bir ilişki kurulup anlaşıldığını hissedebilir. Psikoterapi seansları ile kendi duygu, düşünce ve davranışlarına ilişkin farkındalık geliştirip bunları düzenleyebilir. Ayrıca psikoloğun yardımı ile seansta ve seans dışında çeşitli yöntemleri uygulayarak depresyonla baş edebilir.

Depresyon Tedavisi Nasıl Olur?

depresyondan-nasil-cikilir

Depresyondan nasıl çıkılır sorusu için en sağlıklı cevap tedavi olacaktır. Nitekim depresyon tedavi edilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon ilaçları bu hastalıkla baş etmek için kullanılmaktadır. Özellikle antidepresan, kaygı ve stres bozuklukları için sıklıkla kullanılmaktadır. Elbette bu ilacı psikiyatristler yazabilmektedir ve onlara başvurmadan kullanmanız yanlış olacaktır. Çünkü tanı ve tedavi noktasında uzman birinden yardım almak gerekmektedir.

Psikolog Zeynep Aygün de danışanlarına yüz yüze seans ve online seans seçenekleri ile psikolojik yardım hizmeti sunmaktadır. Depresyonun tedavisi noktasında özellikle bilişsel davranışçı terapiler danışanlara yardımcı olmaktadır. İlaç tedavisinin tek başına olması yerine ilaç tedavisi ile yürütülen psikoterapi en sağlıklı seçenek olmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Depresyondan nasıl çıkılır konusu hakkında bireylerin sıklıkla sorduğu diğer sorular şu şekilde:

Depresyona Giren İnsan Ne Yapmalı?

Depresyona giren insanlar depresyondan nasıl çıkılır sorusunu sıkça soruyor. Depresyonda olan bireyin, hayatını ciddi manada düzenlemesi gerekmektedir. Çökkün ruh halinden kurtulup normal ruh haline kavuşması için sosyalleşmesi, rutinlerine bağlı kalması, sevdiği aktiviteleri hatırlayıp bunları yapması, olumsuz düşüncelerini olumluya çevirmesi, egzersiz ve meditasyon yapması işe yarayabilir.

Depresif Ruh Halinden Nasıl Çıkılır?

Depresif ruh halinden çıkmak için bireyin yapabileceği bazı şeyler olduğu gibi tedavi de alınabilir. Nitekim, depresyon tedavi gerektirebilen bir ruhsal problemdir. Depresyonun tedavisi ilaçla veya psikoterapi ile olabilir. İlaçla tedaviyi yalnızca psikiyatristler uygulayabilir. İlaçla tedavinin tek başına olmasından ziyade psikoterapiyle birlikte yürütülmesi daha sağlıklı olacaktır. Çünkü psikoterapi bireyde daha kalıcı çözümler sağlayacaktır. Bu psikoterapi yüz yüze veya online seans şeklinde yürütülebilir.

İlaçsız Depresyondan Nasıl Çıkılır?

Depresyondan nasıl çıkılır sorusunun birçok cevabı olabilir. Depresyondan çıkmak için bireyin yapabileceği bazı şeyler vardır. Bunların yanı sıra psikoterapi, bireyin depresyondan çıkması için en sağlıklı ve kalıcı çözümdür. Özellikle bilişsel davranışçı psikolog ya da terapistler tarafından uygulanan bilişsel davranışçı terapiler, depresyon tedavisinde oldukça işlevseldir.

Depresyon İç Sıkıntısı Nasıl Geçer?

Depresyondan nasıl çıkılır diyenler şunları yapmayı deneyebilir:

  • Stres yönetimi tekniklerini öğrenin ve uygulayın
  • Düzenli spor ve egzersiz yapın
  • Düzenli uyku düzeni oluşturun
  • Bedenimiz için olmazsa olmazımız yeterli sıvı tüketin
  • Yeterli ve dengeli beslenin
  • Zaman ayırın kendinize
  • Kitap okuyun
  • İletişim kurun