Distimik Bozukluk Nedir? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Distimik Bozukluk Nedir? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Distimik bozukluk ya da kısa ismiyle distimi, bir duygu durum hastalığıdır. Kronik depresyon olarak da bilinmektedir. Bireyin uzun süre boyunca üzüntü, karamsarlık, melankoli, enerji düşüklüğü, içine kapanıklık, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlik gibi durumları hissetmesidir. Bunlar sürekli bir şekilde, uzun süre boyunca görülür.
Distiminin belirtileri depresyon ile çok benzerlik göstermektedir. Kişi, çökkün bir ruh hali içerisindedir. Bu nedenle uykusuzluk ya da aşırı uyuma, iştahsızlık ya da aşırı iştah gibi durumlar da görülebilir. Distimi yaşayan bireyler için depresif bir ruh halinde olma durumu kronikleşmiştir. Peki distimik bozukluk nedir? İşte tüm detayları ile distimik bozukluk…
Distimik Bozukluk (Kronik Depresyon) Nedir?
Distimi; bireyin uzun süre boyunca üzüntü, karamsarlık, melankoli, enerji düşüklüğü, içine kapanıklık, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlik gibi durumları hissetmesidir. Distimide bunlar kronik bir şekilde görülür. Bu nedenle kronik depresyon olarak da adlandırılır. Yetişkinlerde en az 2 yıl, çocuklarda en az 1 yıl boyunca depresif ruh halinin olmasıdır.
Distimi yaşayan bireyler, günlerinin çoğunda ve bir günün büyük bir kısmında melankolik ve karamsar bir ruh halindedirler. Bu hastalıkta süreğen bir şekilde depresif hissetme söz konusudur. Distimide çok şiddetli bir depresyon yoktur, depresyon hafif veya orta düzeydedir. Fakat depresyon sürekli hissedilir.
Distimik Bozukluk Belirtileri Nedir?
Distimi belirtileri ile depresyon belirtileri son derece benzerdir. Zira her ikisi de bir duygu durum bozukluğudur. Distimik bozukluk belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Gün içerisinde, çoğunlukla çevredeki aktivitelere karşı ilgi duyulmaması
- Belirtilerin yetişkinlerde 2 yıl, çocuklarda ise 1 yıl sürmesi
- Sinirlilik hali (çocuk ve ergenlerde moral bozukluğundan ötürü daha belirgin olur)
Bu belirtilerin yanı sıra aşağıdaki belirtilerden en az 2 tanesi görülmektedir:
- İştahsızlık ya da aşırı iştah
- Uykusuzluk ya da aşırı uyku
- Fiziksel olarak yorgun hissetme
- Benlik saygısının azalması, kişisel olarak yetersiz hissetme
- Odaklanmada güçlük
- Karar vermede zorlanma
- Umutsuzluk ve melankoli
Distimik Bozukluk Neden Olur?
Bireyler, çeşitli sebeplerden ötürü zaman içerisinde yıpranıp depresif hissedebilirler. Acı verici olaylar, ayrılıklar gibi sebepler bireyleri depresyona itebilir. Günlük hayatın koşuşturması ve stresi içinde sürekli olarak bir bilinmezlik yer aldığından genel bir kaygı veya depresyon durumu hissedilebilir. Bu durum kimi zaman, çeşitli tetikleyicilerden ötürü distimiye sebep olabilir.
Kronik depresyon sebepleri tam manasıyla bilinmemekle beraber, mutluluk hormonu olan serotoninin düşük olmasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Serotoninin yeterli düzeyde olması, kişinin duygusal anlamda daha dengeli, mutlu ve iyi hissetmesini sağlar. Öte yandan serotoninin düşük düzeyde olması bireyin depresif ve yorgun hissetmesine yol açar.
Majör Depresyon ile Distimik Bozukluk Farkı Nedir?
Majör depresyon ile distimik bozukluk farkı merak edilmektedir. Majör depresyon ile kronik depresyon birbirine karıştırılmamalıdır. Her ikisi de depresyonla ilişkili hastalıklar olmalarına rağmen çeşitli açılardan farklılık göstermelerinden ötürü farklı adlandırılmaktadır. Depresyonun deneyimlenme biçimi ve süresi gibi faktörler bu farkı oluşturmaktadır. Majör depresyon ile distimik bozukluk şu 4 açıdan farklılık göstermektedir: Süre, belirtilerin yoğunluğu, girişim seviyesi, başlangıç yaşı.
Süre | Majör depresyon 2 hafta sürerken distimik bozukluk çok daha uzun sürmektedir. Majör depresyon yaşayan bireyler, ruh halinin normal olduğu zamanlar da yaşayacaklardır. Fakat kronik depresyon yaşayan bireylerin normal hissettikleri dönemler çok az olacaktır. |
Belirtilerin Yoğunluğu | Majör depresyonda belirtiler daha yoğun ve şiddetlidir. Disitimide ise belirtiler o kadar yoğun ve şiddetli değildir. |
Girişim Seviyesi | Majör depresyon yaşayan birey, daha şiddetli hissedeceği için yataktan kalkma, duş alma, giyinme, yemek yeme gibi basit eylemlerde güçlük çekebilir. Fakat distimide çeşitli yaşam alanlarının etkilenme düzeyi daha az olduğu için kişi bu temel işlevlerini yerine getirebilir. |
Başlangıç Yaşı | Majör depresyon çoğu zaman daha genç yaşlarda, 30 – 40 yaş civarında ortaya çıkar. Distimik bozukluk ise çoğunlukla 20 yaşından itibaren görülmeye başlanır. |
Kronik Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Distiminin tedavisi için sıklıkla kullanılan yöntemler ilaçla tedavi konuşma terapisidir. Online seans veya yüz yüze seans şeklinde gerçekleştirilen terapilerle depresyon tedavisi gerçekleştirilmeye çalışılır. Distimik bozukluk tedavisinde depresif ruh hali ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu noktada ilaçlar veya antidepresan kadar online terapi veya yüz yüze terapi de önem taşımaktadır.
Distimi tedavisinde, danışanın öyküsü detaylı şekilde ele alınır. Yaşadığı belirtilerin yoğunluğu, süresi ve en çok hangi durumlarda arttığı gibi konular görüşülür. Distimi yaşayan bireylerin iyi hissetmek için uygulayabileceği bazı şeyler de bulunmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak ya da terapi desteği almak istiyorsanız Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Distimik bozukluk nedir, nasıl bir hastalıktır, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur gibi soruların yanı sıra sıkça sorulan başka sorular da bulunmaktadır. İşte distimik bozukluk hakkında kullanıcıların sıklıkla sorduğu sorulardan bazıları…
Distimik Bozukluk Nedir Tıpta?
Distimik bozukluk; bireyde uzun süreli bir şekilde üzüntü, içine kapanma, melankoli, sevinçten yoksunluk, karamsarlık ve kendine dair olumsuz bakış açısının görülmesidir. Distimide kronik bir depresyon durumu vardır. Kişi, süreğen bir şekilde depresif hisseder. Bu depresif hissetme durumu çok şiddetli değildir ama neredeyse hep vardır.
Distimi Tedavi Edilir mi?
Distiminin tedavisi mümkündür. Depresyonun tedavisi, ilaçla ya da psikoterapi ile olabilir. Kimi zaman da bu ikisi birlikte olur. Psikoterapiye destekleyici olarak ilaç tedavisi de kullanılabilir. Depresyonun tedavisi için kullanılan antidepresan ilaçları bulunmaktadır.
Depresyonun tedavisinde özellikle bilişsel davranışçı terapi kullanılmaktadır. Bilişsel davranışçı terapide depresyon yaşayan danışanın, bilişlerine yani düşüncelerine odaklanılır. Danışanın, kendisi için işlevsel olmayan düşünceleri ele alınır. Danışanın hayata dair geliştirdiği inançlar, genellemeler ve felaket senaryolarının gerçekçiliği tartışılır.
Distimik Mizaç Nedir?
Her insanın farklı bir mizacı vardır. Mizaç, kişinin yapısıdır. Distimik bozukluk, yetişkinlerde en az 2 yıldır, çocuklardaysa 1 yıldır görülen hafif veya orta düzeydeki depresyon durumudur. Distimide, kişi çoğu gün ve günün de büyük kısmını üzgün ve karamsar bir ruh haliyle geçirir. Distimi, süreğen bir şekilde depresyonda olma durumudur.
Distimi Olduğumu Nasıl Anlarım?
Kronik depresyon yaşayıp yaşamadığınızı anlamanız için bu hastalığın belirtilerini taşıyıp taşımadığınıza bakmalısınız. Eğer belirtileri taşıyorsanız kronik depresyon yaşıyor olabiliriniz. Peki kronik depresyon hangi belirtilerle kendisini gösterir? Depresif duygu durumu, karamsarlık, enerji düşüklüğü, umutsuzluk, benlik saygısının düşmesi, odaklanmada güçlük, karar vermede zorlanma depresyon belirtilerindendir.