Duygu Durum Bozukluğu Belirtisi Nedir?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Kasım 29, 2024 Yorum yapılmamış

Duygu Durum Bozukluğu Belirtisi Nedir?

Duygu durum bozukluğu belirtisi hayatımızda bizleri etkileyen en temel psikolojik sorunlarından birisidir. Hiç düşündünüz mü gün içerisinde ne denli duygularınız değişiyor? Ya da bir hafta iyiyken bir hafta çok kötü bir ruh haline büründünüz mü? Tüm bunlar aslında gözlem sonucunda üzerinde konuşmamız gereken duyguları ifade ediyor. Gerekli durumlarda ise online ve yüz yüze terapi ile tedavi olunması gerekiyor.

Psikoloji dünyasında duygu durum bozukluğu belirtisi ve tedavi yöntemleri çok sık ele alınan bir konudur. Toplumda yaygın olarak görülen duygu durum bozukluğu çeşitleri olmasından dolayı uzmanlar bu alanda danışanlar kabul etmektedir. Eğer siz de bahsedilecek bu duruma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız İstanbul psikolog ya da online terapi kapsamında bana ulaşabilirsiniz.

Duygu Durum Bozukluğu Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere duygudurum bozukluğu kişinin ruh halinde, duygularında ve davranışında (durumunda) bozulma meydana gelmesidir. Diğer psikolojik rahatsızlık türleri gibi tek bir durumdan bahsedilemez. Tam tersine duygu durum bozuklukları çeşitleri bulunmaktadır. Her biri farklı belirtilere sahip olabildiği gibi duygu/düşünce ve davranışta bozulma meydana geldiği için bu başlık altında toplanmaktadır.

Kişinin eskiye nazaran duygularında değişim olması, depresif bir hava yaşaması; yeme-içme, sosyal hayat ya da uyku düzeninde bozulmalar meydana gelmesi ortak belirtiler arasındadır. Bilişsel Davranışçı psikolog kuramları başta olmak üzere farklı yaklaşımlar ise sorunun üstesinden gelinmeye çalışılır.

Duygu-Durum-Bozuklugu-Bipolar-Bozukluk-mudur

Duygu Durum Bozukluğu ve Bipolar Aynı mı?

Temelde duygu durum bozukluğu = bipolar demek doğru olmayabilir. Çünkü bu rahatsızlık kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır. Fakat bipolar bozukluk için de toplum arasında zaman zaman aynı isimlendirme kullanılabilmektedir. Çünkü bipolar bozukluk söz konusu olduğunda duygularda iki uçluluk, manik ve depresif dönemlerden bahsedilebilmektedir.

Duygu Durum Bozukluğu Belirtisi Nelerdir? Genel Durum Bozukluğu Belirtileri

Biz uzmanlar tarafından bir kişiye duygu durum bozukluğu belirtileri belirli aralıklarla görüldüğü, yaşamı etkilediği düşünüldüğünde tanı olarak koyulmaktadır. Bu yüzden kişilerin yaşam döngüsü içerisinde kendisini gözlemlemesi buna bağlı olarak duygu durum bozukluğu belirtisi sahibi olup olmadığına bakması gerekmektedir.

DSM-V el kitapçığında yer alan ve genel olarak duygu durum bozukluklarının ortak özellikleri arasında şu belirtiler bulunmaktadır:

  • Özgüven kaybı yaşamak,
  • Kendini değersiz olarak atfetmek,
  • Sosyal yaşamdan kopuk olmak,
  • Günlük işleri yapamayacak hale gelmek,
  • Aşırı yemek tüketimi ya da iştahsızlık,
  • Sürekli üzgün olma hali,
  • Ani değişen ruh yapısı,
  • Hayatın geneline dair umutsuzluk yaşamak,
  • Hareket edecek enerjiyi bulamamak,
  • Uyku problemleri (aşırı uyumak ya da uyuyamamak)
  • Eskiden keyif alınan durumlardan artık keyif almamak,
  • Dönem dönem sinirli olmak,
  • Hızlı değişen ruh haline bağlı olarak çok hareket etmek,
  • Düşünmeden davranışlarda bulunmak.

Söz konusu davranış ve duygu durum bozukluğu belirtisi arttırılabilmekle birlikte yaşanma süresi, ne denli tekrar ettiğine bağlı olarak bu şekilde sıralanabilmektedir. Eğer siz de bu duruma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak benimle ile iletişime geçebilirsiniz.

Duygu Durum Bozukluğu Nedir

Duygudurum Bozuklukları Çeşitleri Hangileri?

Daha önce de değinildiği üzere duygu durum bozukluğu belirtisi benzer olsa da tek bir psikolojik rahatsızlık demek değildir. Ortak belirtilere sahip olan birden fazla rahatsızlığı bu sınıf içerisinde barındırmaktayız. Genel itibarıyla DSM-V kitabında yer alan duygu durum bozukluğu çeşitleri şunlardır:

  • Depresyon: Sürekli depresif halde olmak, üzüntülü ve mutsuz hissetmek. Hayatı idame ettiremeyecek kadar enerjisiz kalmak gibi farklı özelliklere sahiptir.
  • Bipolar Bozukluk: İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak da adlandırılır. Kişi mani olarak adlandırılan yüksek enerjili dönemi yaşar bir süre sonra ise derin depresyon haline girer. Bu döngü sürekli tekrarlanır.
  • Mani Dönemi: Kişinin neredeyse düşünmeden hareket ettiği, enerji patlaması yaşadığı dönemdir. Neşe, coşku mutluluk üst seviyededir. Aşırı para harcaması yapar, sonrasını düşünmez. Ya da sağlığını riske atacak davranışlarda bulunur.

Duygudurum Bozukluğu Neden Olur?

Diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi duygu durum bozukluğu nedenleri farklı kısımlara ayrılmaktadır. Genel itibarıyla somut bir gerekçe sunmak zor olsa da çoğu psikolojik durumda olduğu gibi bahsedilebilecek sebepler bulunmaktadır.

Sebepleri Açıklaması
Genetik Faktör Psikolojide genetik oldukça önemlidir. Kalıtım yoluyla birlikte kuşaktan kuşağa psikolojik sorunların aktarıldığı, genlerle bu geçişin sağlandığı düşünülür.
Çevresel Faktör Doğum sırasında ve sonrasında yaşanan olaylara bağlı olarak bipolar bozukluk ya da duygu durum bozukluğu belirtisi ortaya çıkabilmektedir.
Biyolojik Faktör Kişinin biyolojik olarak sahip olduğu bir farklılıktan dolayı ortaya çıkar. Araştırmalar duygu durum bozukluğu belirtisi gösteren bireylerin beyinlerindeki amigdala bölgesinin büyük olduğunu göstermektedir.

Duygu Durum Bozukluğu Tedavisi

Duygudurum Bozukluğu Testi Var mıdır?

İnternet ortamında var olan duygu durum bozukluğu nedir, test ile anlayın tarzı içerikler gerçeklikten tamamen uzaktır. Psikoloji dünyasında bu alan üzerinde çalışmalar yaparak hipotezlerine bağlı olarak test geliştiren uzmanlar bulunur. Fakat uygulayıcı olabilmek için uzman olmak gerekeceğinden internette yer alan testlere inanmamak gerekir.

Duygu Durum Bozukluğu Olanlara Nasıl Davranılmalı?

Eğer çevrenizde duygu durum bozukluğu belirtisi gösteren ve bu alanda tanı alan bir birey varsa özenle yaklaşım göstermeniz gerekebilir. Kişi kadar kişinin çevresi de süreçten etkileneceği için bazı noktalarda bilgilendirme almak, destek görmek gerekebilir. Bahsi geçen kişilere şu şekilde davranmanız iyi olabilir:

  • Farklılaştırmayın: Duygu durum bozukluğu fiziksel bir rahatsızlıktan farksızdır. Psikolojik rahatsızlık olması toplumda dışlanması, farklılaştırılması ya da lakap takılmasını gerektirmez.
  • Sabırlı Olun: Sık sık davranışları değişiklik göstereceğinden sabırlı olmalısınız. Neden böylesin ya da bir öylesin bir böyle gibi laflarda bulunmayın. Durumu normal karşılayın.
  • Sorulmadıkça Akıl Vermeyin: Nasihat almak bu gibi durumlarda istenmeyen bir şeydir. Karşınızdaki birey samimi bir şekilde akıl istemedikçe ‘Bence şöyle yapmalısın, şöyle davranmalısın’ dememelisiniz.
  • Empati Kurun: Empatik davranmak oldukça önemlidir. Karşınızdaki kişiyi anlamaya çalışın. Davranışlarına, düşüncelerine karşı duyarlı olmak sürecin yönetilmesinde etkili olacaktır.

Duygu Durum Bozukluğu Çeşitleri

Duygudurum Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüm bunların dışında duygu durum bozukluğuna ne iyi gelir? Duygu durum bozukluğu belirtisi gösteren kişiler psikiyatrist kontrolünde ilaç tedavisi ya da psikolog eşliğinde terapi alabilmektedir. Kadın psikolog olarak uzmanlık alanımın bulunduğu bu aşamada siz değerli danışanlarımla ilgilemekteyim. Sağlıklı bir psikoloji için iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Konu ile alakalı çok sorulan soruları sizler için cevapladım.

Duygu Durum Bozukluğu Belirtisi (6)
Duygu Durum Bozukluğu Belirtisi

Duygu Durum Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Söz konusu duygu durum bozukluğu belirtisi var ise ve belirli bir sürede tekrar ediyorsa var olduğuna dair şüpheler güçlenir. Fakat en net cevaba erişebilmek için kişilerin bir uzman eşliğinde değerlendirilmesi şarttır.

Duygusal Durum Bozukluğu Kaç Gün Sürer?

Mani olarak adlandırılan enerjinin yüksek olduğu dönem yaklaşık olarak 1 ay kadar sürmektedir. Depresyon döneminin ise yaklaşık 6 ay boyunca devam etmesi şartı aranmaktadır. Bu döngü kendi içerisinde tekrar ederek ilerler.

Duygusal Durum Bozukluğu Nasıl Düzelir?

Terapiler ve ilaç ile tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Online seanslar sayesinde farklı şehirlerden bağlantı kurulabilir yüz yüze seanslar ile birebir görüşmeler gerçekleşebilmektedir. Uzman psikolog ve psikiyatristlerden yardım alınabilir.