İnsanlardan Uzak Durma İsteği (Mizantropi) Nedir? 10 Belirtisi ve Tedavi Şekli
Yazar:
esra.seen26 esra.seen26
Kategoriler:
İnsanlardan Uzak Durma İsteği (Mizantropi) Nedir? 10 Belirtisi ve Tedavi Şekli
İnsanlardan uzak durma isteği dönem dönem ortaya çıkmakta ve yaşantıyı etkilemektedir. Bazı durumlarda çoğu kişide görülse de belirtileri, görülme sıklığı ve yoğunluğuna göre sorun yaratacaktır. Çünkü insanlardan uzak durmak sosyolojik anlamda olduğu kadar psikolojik anlamda da bireyleri olumsuz etkilemektedir.
Online ve yüz yüze terapi ortamında sık denk geldiğim insanlardan uzak durma isteği yani mizantropi nedir, belirtileri nelerdir konusuna sizler için değineceğim.
Mizantropi (İnsanlardan Uzak Durma İsteği) Nedir? Mizantrop Ne Demek?
Mizantropi bir kişilik bozukluğu olarak ele alınan ve psikolojide önemli yere sahip kavramdır. Bu şekliyle çok fazla anlam ifade etmese de insanlardan uzak durma isteği olarak adlandırıldığı da bilinmektedir. Kişiler özellikle kendini üstün görme, diğer insanları yetersiz algılama sebeplerinden dolayı farklı bireylerle bir arada bulunmak istemez.
Gerçekleşen bu olay örgüsüne mizantropi denirken, uygulayan kişiye ise mizantrop denmektedir. Mizantrop kişiler altta kendi yetersizliklerini yaşarlar fakat bunu hissetmeleri pek mümkün olmaz. Daha çok başkalarını yetersiz görmek, kendilerini çok beğenmekten dolayı insanlarla aynı ortama girmezler.
Mizantropi Belirtileri Neler? İnsanlardan Uzak Durma İsteği Semptomları Hangileri?
Her durumda olduğu gibi psikolojide insanlardan uzaklaşmak istemenin bazı belirtileri bulunmaktadır. Söz konusu bu belirtiler her insanda dönem dönem görülebilir. Ancak görülme sıklığının artması ve insan hayatına olan etkisi göz önünde bulundurularak tedavi edilmesi gerekebilir. Mizantropi belirtileri genellikle şu şekildedir:
- İnsanlarla zorunlu olsalar dahi aynı ortamda bulunmak istemezler.
- Bireysel ve homeoffice çalışabilecekleri işler onlar için uygundur.
- İş ve eğitim hayatlarına devamlılık konusunda problem yaşayabilirler.
- Ortamda ve bir toplumda onları görmek neredeyse imkânsızdır.
- Sevdiği insanlar yok denecek kadar azdır.
- Hayatlarına eşlik edecek bir birey bulmak onlar için zordur.
- Görünüm, güzellik ve yakışıklıklarına önem verirler.
- Çevrelerine karşı eleştirel dilleri çok fazladır.
- Aşırı ve yersiz özgüvenleri bulunur.
Herkesten Uzaklaşma İsteği Neden Olur?
Psikolojide sebepler değişiklik gösterebilmektedir. Söz konusu probleme bağlı olarak nedenlerini incelemek daha doğru olacaktır. Bu yüzden insanlardan uzaklaşma isteği nedenleri genellikle şunlardır:
- Çocukluk Yaşantıları: Bireyin çocukluk döneminde yaşadığı bazı olumsuz olaylar, değersizleştirme durumları neden olmuş olabilir. Kendini değerli görmeyen birey farklı insanların yanında bulunmak istemez.
- Küçük Düşürülme: Özellikle 0-6 yaş arasında küçük düşürülen, insanlar içinde rencide edilen bireylerde uzaklaşma isteği çok sık yaşanır. Başkaları tarafından küçümsenmek istemedikleri için birliktelik kurmazlar.
- Travmalar: Uzun süreli gerçekleşen travmatik olaylar da insanlarla olan sosyal ilişkileri zayıflatmaktadır. Tanı alan bireylerde yaygın olarak insanlardan uzaklaşma isteği görülebilir.
Herkesten Uzaklaşmak Psikoloji Bozar mı?
İnsan sosyal, psikolojik ve nörolojik bir varlıktır. İnsan hayatından bu durumları ayrı ayrı almak mümkün değildir. Bu yüzden bireylerin bir arada olması sosyal bağlar kurması kişisel anlamda çok katkı sağlayacaktır. Yine de kişilik özellikleri ve mizaçtan dolayı daha yalnız kalmayı tercih eden bireyler olabilir. Bundan dolayı insanlardan ve herkesten uzaklaşmak psikoloji bozar demek hatalıdır.
Herkesten Uzaklaşma İsteği Nasıl Geçer? İnsanlardan Uzak Durma İsteği Tedavi Yöntemleri
Genellikle insanlardan uzaklaşma isteği nedenleri ile birlikte araştırılmalı ve buna bağlı olarak tedavi yöntemleri hayata geçirilmelidir. Çoğu zaman psikolojik nedenlerden ortaya çıkması bu yönde tedaviler geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Uyguladığım bazı yöntemler ise şu şekildedir:
Tedavi Yöntemleri | Açıklaması |
Nedenleri Fark Etme | Öncelikle kişide insanlardan uzaklaşmaya neden olan durumlar fark edilmelidir. Terapiler aracılığıyla nedenler ortaya çıkarılmalıdır. |
Psikolojik Terapiler ve Seanslar | Psikolojik anlamda gerçekleşecek terapiler ile tedavi uygulanabilir. Yüz yüze terapi yöntemiyle kişinin var olduğu durumu algılaması, nedenleri fark etmesi ve değiştirmesi hedeflenir. |
Online Terapiler | İstanbul’da bulunmayan danışanlarım için online terapi seansları düzenlemekteyim. Özellikle bu tarz topluma karışmakta zorlanan kişiler için online terapiler daha uygundur. |
Farkındalığın Artması | Farkındalık geliştirmek iyileşmenin temel aşamasıdır. Kişinin bulunduğu duygu, durum ve düşüncenin farkındalığını kazanması gerekir. |
İlaç ya da Psikiyatri Desteği | İnsanlardan uzaklaşma isteği nedenleri ya da sonuçları arasında ciddi durumlarda varsa psikiyatri desteği verilebilir ya da ilaç tedavisi de hayata geçirilebilir. |
Çocuklarda (İnsanlardan Uzak Durma İsteği) Mizantropi Nasıl Geçer?
Çocuklarda mizantropi tedavisi çok daha farklıdır. Çocuğun yaşına, durumuna ve sebeplerine bağlı olarak ilerlenebilir. Yaşının getirdiği özelliklerden dolayı geçici uzaklaşma varsa sabırla beklenmelidir. Ancak önleyici olması ya da tedavi edilmesi adına pedagoglar eşliğinde; oyun terapisi ya da diğer terapilerle uygulama yapılabilir.
Sık Sorulan Sorular
İnsanlardan uzaklaşma isteği hakkında merak edilen sayısız konu bulunmaktadır. Klinik Psikolog Zeynep Aygün olarak sizlere bazı soruları cevaplandıracağım.
1 – İnsanlardan Uzak Duran Kişiye Ne Denir?
Sosyal ortamlara dahil olmak istemeyen, insanlarla görüşmemek adına sebep uyduran kişilere mizantrop denir. Söz konusu bu duruma ise mizantropi denmektedir. Bireyler var olan durumlarından memnun olup yalnızlığı tercih etmektedir.
2 – Mizontropi Kimlerde Görülür?
Tamamen kişiye ve yaşantıya göre değişiklik gösterir. Bazen travmatik bozukluk yaşayan ya da sosyal fobi geliştiren kişilerde yaygın olarak bulunur. Ancak kişi narsist kişilik bozukluğu yaşadığı ve kendini diğer insanlardan üstün tuttuğu için de soyutlamaya gidebilir.
3 – Mizantropi Bir Hastalık mı?
Bireyde eğer insanlardan uzaklaşma isteği varsa buna tek başına hastalık demek doğru değildir. Sosyal ortamlardan tamamen kopmak bireye zarar veriyorsa, değersizlik hissinden kaynaklanan bir kopukluk varsa bu aşamada destek almak gerekir. Online terapi ya da yüz yüze görüşmelerle günlük yaşamı bozan durumlar ele alınır.