Öfke Kontrol Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Aralık 29, 2024 Yorum yapılmamış

Öfke Kontrol Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı? Bu soru hayatınızın merkezi haline geldiyse çocuğunuzun ruh hali ile ilgili durumlardan endişe ediyor ve çözüm yolu arıyor olabilirsiniz. Özellikle ilk, orta ve son çocukluk dönemlerinde yeni durumlarına adapte olmaya çalışan çocuklarda öfke görülmesi oldukça kabul edilebilir bir durumdur.

Fakat bu öfke kontrol edilemez bir hal almaya başladığında kişiler kendilerine ve çevrelerine zarar verebilir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında ebeveynler öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusuna cevap ararlar. Sizler de bu soruya cevap arıyorsanız tüm detayları burada bulacaksınız.

Bilinçli Şekilde Öfke Kontrol Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Aileler öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusuna cevap aramaya başladıklarında kendi hatalarını da gözlemleme fırsatı bulurlar. Çoğunlukla doğru bildiğiniz davranışların aslında çocuğunuzun üzerinde yanlış etkiler bırakabileceğini fark etmemeniz oldukça doğal kabul edilebilir. Burada önemli olan online seans veya bu tür bilgilendirici programlarla beraber yanlış davranıştan bir an önce dönmektir.

ofke-kontrol-bozuklugu-olan-cocuga-nasil-davranmali
Öfke Kontrol Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Öfke Kontrol Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?
Ceza Vermekten Kaçının Ceza vermek böyle durumlarda yapılması gereken son davranışlardan biridir. Cezalar her zaman çocuklar ve ebevenylerinleri arasına mesafe koymaktadır.
Sözel ve Fiziksel Şiddet Uygulamayın Öfke nöbeti geçiren çocuğunuza karşı sözel ve fiziksel şiddet uygulamalarından kaçınarak soğukkanlı ve sakin davranmalısınız.
Çocuğunuzun Söylediklerini Yapmayın Öfke nöbeti esnasından sizden beklediği davranışları ve istekleri yerine getirmeyin. Bu tutum çocuğunuzda davranışın doğru olduğu algısını oluşturacaktır.
Çocuğunuzla İletişime Geçin Sakinleşmesini beleyin ve çocuğunuzla iletişime geçin. Ona bu davranışın yanlış olduğunu ve onaylamadığınızı söyleyin.
Çocuğunuza Beceriler Öğretin Günlük hayat içerisinde çocuğunuzdan kendinize yardım etmesini isteyerek ona beceriler kazanması konusunda yardımcı olun.
Onu Ödüllendirme Vaatlerinde Bulunmayın Bu davranışı bırakması halinde onu ödüllendirme sözü vermeniz durumunda her zaman sizden bunu bekleyecektir. Bu davranıştan kaçının.
Şiddet Eğilimli Davranışlarının Önüne Geçin Öfke nöbeti esnasında size vurmaya çalışıyorsa bu duruma anında müdahale ederek size vurmasını engelleyin. Bu durumun yanlış olduğunu belirtmekten kaçınmayın.

ofke-kontrol-bozuklugu-olan-cocuga-nasil-davranmali

Yukarıdaki tabloda yer alan ebeveyn tutumlar 5 yaş öfke kontrolü de dahil öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusuna cevap niteliğindedir. Atlatması zor görünen fakat gelecekte birer anı olarak hatırlayacağınız bu dönemlerde davranışlarınızla çocuğunuza destek olmalısınız.

Çocuklarda Öfke Kontrol Problemi Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda öfke kontrol problemi yaşandığı takdirde bunun kontrol altına alınarak tedavi edilmesi önemlidir. Öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı soruna cevap aranmaya başlandığında tedavi yöntemleri de beraberinde merak edilir.

Burada yapılması gerekenlerin başında öfkenin sebebini tespit etmek yer almaktadır. Örneğin 8 yaş öfke kontrolü için araştırılan sebepler ile diğer yaş gruplarının nedenleri birbiri ile benzerlik göstermeyecektir. Daha sonra online terapi gibi yöntemlere başvurarak destek alınabilir. Bununla beraber çocuk okula gidiyorsa öğretmenlerinden, rehber hocalarından ve psikologlardan destek alınarak durum kontrol altına alınmalıdır. Öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusuna cevap arayan ebeveynlerin başvurabileceği diğer tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Psikoterapi
  • Aile Terapisi
  • Oyun Terapisi
  • Bilişsel Davranışçı Terapi
  • Nefes ve Rahatlama Teknikleri
  • Ebeveynlerin Katılabileceği Eğitim Programları
  • Olumlu Pekiştirme Yöntemleri

ofke-kontrol-bozuklugu-olan-cocuga-nasil-davranmali

Çocuklarda Öfke Kontrolü İçin İlaç Tedavisi Şart mı?

Öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusu sorulmaya başlandığında ailelerin aklına ilaç tedavileri gelmektedir. Özellikle son çocukluk dönemine yaklaşmış 11 yaş öfke kontrolü gibi durumlarda ilaç tedavisinin kesinlikle gerekli olup olmadığı merak edilmektedir. Burada kesin bir tanı Uzman Psikologlar tarafından yapılmaktadır. Örneğin Uzman Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçtiğiniz takdirde ilaç tedavisinin gerekli olup olmayacağı, ya da bunun tek başına ne kadar etkili olabileceği konuları ile ilgili görüşmeler gerçekleştirebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Çocuklarda Öfke Kontrolü İçin Hangi Terapi Gerekli?

Söz konusu çocuklar olduğu zaman aileler her zamankinden daha titiz davranmak isterler. Bu koruma içgüdüsü ile yapılabilecek doğal bir davranıştır. Böyle bir durumda öfke problemi yaşayan çocuklara sahip aileler öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusunun yanı sıra hangi terapilere başvurmaları gerektiğini de araştırırlar.

ofke-kontrol-bozuklugu-olan-cocuga-nasil-davranmali

Çocuğunuzun yaş grubu fark etmeksizin 9 yaş öfke kontrolü de dahil öncelikli olarak yapmanız gereken yüz yüze terapi gerçekleştirmektir. Bu sayede çocuğunuzun psikoterapi ile kendisini rahatlıkla ifade edebilecektir. Bununla beraber ailecek yapılacak olan aile terapileri, yaşı henüz küçük olan çocuklarınız için başvurabileceğiniz oyun terapileri bu süreç de size destek olacaktır.

Çocuklarda Birikmiş Öfke Nasıl Atılır?

Çocuğunuzun öfke patlamalarının sıklıkla yaşandığını düşünüyorsanız ve öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusu ile beraber birikmiş öfkeyi nasıl dışarı atabileceği araştırıyorsanız bu yöntemleri denemeniz doğru olacaktır.

Örneğin 7 yaş öfke kontrolü yöntemlerini araştırıyorsunuz ve yedi yaşındaki çocuğunuz için birikmiş öfkesini dışarı atabilmesi için yollar bulmaya çalışıyorsanız, öfkelenmeye başladığı andan itibaren nefes alıp vermesi için zaman tanımalısınız. Daha sonra derin derin nefes almasını isteyerek gevşemesini sağlamalı ve güzel anılarınızı ona hatırlatmalısınız. Bu hareket öfke duyduğu durumdan uzaklaşmasını sağlayacaktır.

Bu tür ciddi durumlarla baş edebilmek ve öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusuna da daha net bir cevap alabilmek için uzman bir psikologdan destek almanız önemlidir. Kadın psikolog Zeynep Akgün bu tarz olaylarla baş etmenin yolları hakkında size yol göstererek durumun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.

Öfke Kontrol Yöntemleri

ofke-kontrol-bozuklugu-olan-cocuga-nasil-davranmali

Sinirlerimi kontrol edemiyorum ne yapmalıyım sorusu öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı sorusuna cevap arayan ve çocuğuna karşı toleransının kalmadığı düşünün ebeveynler tarafından sorulan sorulardan biridir. Bu tür durumlarla baş edemediğinizi düşündüğünüzde ve pes etmeye karar verdiğinizde çocuğunuzun size her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu düşünerek öfke kontrol yöntemlerini öğrenmelisiniz. Bu sayede anlık olarak gelişen öfkenizi kontrol altında tutabilirsiniz.

  • Derin derin nefes alın ve gevşeme çalışın.
  • Öfkenizi ifade edin. Bu durum öfkeyi dışa vurmanıza yardımcı olacaktır.
  • Fiziksel aktivitelere yönelin. Spor yapın yürüyüşe çıkın.
  • Kendinize zaman verin sessiz bir ortamda dinlenin.
  • Nedenlerden çok çözümlere odaklanmaya çalışın.
  • Sizi öfkelendiren durumların komik taraflarını görmeye çalışın ve bu duruma gülerek cevap verin.
  • Baş edemediğiniz durumlarda psikologlardan destek almaktan çekinmeyin.

Sık Sorulan Sorular

Öfke kontrol bozukluğu olan çocuğa nasıl davranmalı konusu hakkında sık sorulan sorulardan bazıları aşağıdaki gibidir.

1- Öfke Kontrol Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Öfke kontrol sorunu yaşayan çocuğunuza bağırmaktan ya da şiddet uygulamaktan kaçının. Böyle anlarda onu ödüllendireceğinizi ya da tam tersi olarak cezalandıracağınızı dile getirmeyin. Sözel ya da fiziksel şiddet uygulamayın. Gerekli olduğu durumlarda uzman psikologlardan konu hakkında yardım alın.

2- Çocuğum Çok Sinirli Sakinleştirmek İçin Ne Yapabilirim?

İletişim kurmayı deneyerek öfkesini isimlendirmesini sağlayın. Derin derin nefes almasını isteyerek gevşemesi için ona zaman tanıyın. Çocuğunuzdan sakın çiğnemesini istemek, gargara yapmasını sağlamak, bitter çikolata yemesine izin vermek öfkesini yatıştıracaktır.

3- Çocuklarda Aşırı Sinirlilik Neden Olur?

Bu durumun birçok nedeni buluna bilir. Bu nedenler arasında açlık, susuzluk, yorgunluk, aşırı uyarılma, çözemediği meseleler, üstesinden gelemediği durumlar, ebeveynlerin yanlış tutumları ya da arkadaşları ile olan iletişimlerinde bozukluklar gelebilmektedir.