Panik Atak Nedir? Panik Atak Anında Neler Yapılmalı?
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Panik Atak Nedir? Panik Atak Anında Neler Yapılmalı?
Panik atak anında neler yapılmalı özellikle panik atak hastaları tarafından çok merak edilen sorular arasında yer alır. Panik atak gerçek bir tehlike olmasa dahi şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren korku ataklarıdır.
Panik atak belirtileri nelerdir? Panik atak anında neler yapılmalı ve tedavisi mümkün mü? İşte panik atak hastalarını yakından ilgilendiren soruların cevapları;
Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Psikolojide sık sık karşılaşılan panik atak günümüzde sıklıkla karşılaştığımız terimlerden biridir. bu durum tekrarlayan ve ne zaman hangi durumda ortaya çıkacağı belli olmayan panik atak durumu ile karakterize edilen durumdur.
Panik atak hayatınızı tehlikeye atacak bir durum olarak kabul edilmese de uzun süreli durumlarda ve tedavi edilmediğinde can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile panik atak üstesinden gelebilirsiniz.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak diğer strese bağlı hastalıklarla sıklıkla karıştırılmaktadır. Peki panik atak kriz belirtileri nelerdir? Panik atak anında neler yapılmalı? Gibi soruların cevapları nelerdir
- Kişide meydana gelen ani ve soğuk terleme hali,
- Kalp ritminde meydana gelen bozukluk,
- Göğüs sıkışması ve göğüs ağrısı,
- Ateş basması ve beraberinde yaşanan baş ağrısı,
- Nefes alırken güçlük çekmek,
- El ve ayaklarda meydana gelen istemsizce kasılmalar ve titremeler,
- Karın ağrısı,
- Mide bulantısı,
- Ağız kuruluğu yaşanması,
- Sersemlik hali, ve kontrolsüz davranışların sergilenmesi
- Baş dönmesi gibi durumlar görülebilir. Bu durumlarda kişi panik atak olduğunu anlayabilir fakat her zaman bu belirtiler panik atak belirtisidir demek doğru değildir. Bunun tanısı için mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Aynı zamanda panik atak etkileri online seans ile tedavi edilebilir düzeye gelecektir.
Panik Atak Etkileri Nelerdir? Panik Atak Anında Neler Yapılmalı?
Panik atağın fiziksel olarak birden fazla etkisi olduğu gibi ruhsal olarak da çok fazla etkisi bulunmaktadır. panik atak geçiren kişi bu esnada çok fazla ölüm korkusu yaşar. Aynı zamanda kaygı bozukluğu yaşayan kişide hem fiziksel hem ruhsal bazı etkiler görülür.
Panik Atak Etkileri | |
Fiziksel Etkiler | Genellikle kişide ellerde terleme, nefes darlığı, mide bulantısı, gözlerde kararma, baş dönmesi gibi durumlar yaşanır. Ayrıca kişi saldırganlık gösterebilir. Bu gibi durumlarda hemen sakinleşmeye çalışılmalıdır. |
Psikolojik Etkiler | Panik atak etkileri arasında en çok psikolojik etkiler vurgulanmaktadır. Ruhsal etkileri arasında şiddetli korku, kaygı bozukluğu, kişide ölümden korkma hali, sersem hissetme ve çıldırmış gibi tavırlar sergileme durumları görülür. Bu ruh halleri panik atak dışında başka rahatsızlıkların da belirtileri olabilir. |
Panik Atak Çeşitleri Nelerdir?
Panik atak çeşitleri genellikle bulundukları ortama göre değişkenlik gösterir. Genellikle panik atak türleri 3 tür olarak kendini gösterir. Bu türler ise;
- Spontan panik atak: bu panik atak türü aniden belirebilir. Kişinin sosyal hayatını çok büyük oranda etkiler. Temelinde ise panik bozukluk yatmaktadır.
- Durumsal panik atak: kişi bu durumda panik atak yaşayacağını önceden hisseder. Durumsal panik atakta kontrol daha kolaydır. Genellikle uyku teröründe, travma sonrası stres bozukluğunda ve sosyal fobilerde görülebilir.
- Durumsal olarak yatkınlık gösteren panik atak: spesifik bir durumda kendini gösteren bu panik atak durumu her zaman tekrarlanmaz.
Panik Atak Anında Ne Yapılmalı?
Panik atak anında ne yapılmalı sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Özellikle anlık gelişen panik ataklar zorlayıcı olabilir ve bu durum karşısında ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Öncelikle panik atak durumunu bir kere yaşayan biriyseniz mutlaka bir uzmana bu konu hakkında danışmalısınız. Panik atak anında ne yapılmalı? Öncelikle bu adımlara dikkat etmelisiniz.
- Derin nefes alarak nabzınızın normale dönmesini sağlayın. Yavaşça burnunuzdan aldığınız nefesi ağzınızdan vermeye çalışın.
- Kendinizi telkinlerle sakinleştirmeye çalışın. “kendimi sakinleştirebilirim” ,”Şu an geçici bir durum yaşıyorum” gibi sözcüklerle sakinleşmeye çalışın.
- Panik atak esnasında ortam değiştirmek oldukça etkilidir. Özellikle havadar bir yere geçin ve rahat hissetmeye çalışın.
- Stres yönetimi konusunda kendinize telkinler verin ve en kısa zamanda aile üyelerinizden birine ulaşın ve yardım isteyin.
- Mutlaka bu konuda uzun süreçte bir profesyonel destek almalısınız. Bu durumun tekrarlaması sizi daha çok stres altında bırakabilir. Yüz yüze terapi ile bu durumun zararlarını en aza indirebilirsiniz.
Panik Atak Anında Ne Yapılmalı Sık Sorulan Sorular
Panik atak anında ne yapılmalı sorusu dışında panik atak hastalarının birçok konuda yardıma ihtiyacı olabilir. Bu konuda uzman hekiminizle bir süreç yönetme dışında kendinizi rahatlatıcı eylemlere yönelebilirsiniz.
1 – Panik Atağı Ne Rahatlatır?
Kas gevşetme hareketleri, spor, derin nefes almak, daha stressiz ve sakin bir hayat, meditasyon ve odaklanma gibi eylemler panik atak ile savaşma konusunda size yardımcı olacaktır.
2 – Panik Atak Hastaları Nelerden Korkar?
Genellikle panik atak hastaları ölümden korkarlar. Evde kimse yokken başlarına bir şey gelmesinden, stres ile baş edemeyip kendilerine zarar vermekten, ya da sosyal ortamlarda kontrolsüz hareketlerde bulunup tepki toplamaktan ve rezil olmaktan korkarlar.
3 – Panik Atak Kalbe Zarar Verir mi?
Panik atak hastalığı tedavi edilmezse ileri süreçlerde daha büyük sorunlara yol açabilir. Kalp hastalığı riski bu durumda artar ve ciddi boyutlara ulaşır. Buna engel olmak için en kısa zamanda panik atak için tedavi olmalısınız.
4 – Panik Atak EKG’de Belli Olur mu?
Atak esnasında bir EKG çekilmesi panik atak tanısı koyulmasında büyük rol oynar. Eğer atak geçtikten sonra EKG çekilirse herhangi bir problem olmadığı düşünülebilir.
5 – Panik Atak Hasar Bırakır mı?
Panik atak kişide fiziksel olarak bir hasar bırakmasa da uzun sürede stres kaynaklı sorunlara yol açabilir ve baş edilmesi daha zor hale gelebilir.