Uykusuzluk Neden Olur? Hafife Almamanız Gereken 12 Sebep
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Uykusuzluk Neden Olur? Hafife Almamanız Gereken 12 Sebep
Uykusuzluk neden olur sorusu, kullanıcıların sıkça sorduğu sorulardan bir tanesi. Birçok birey, çeşitli nedenlerden ötürü uyku problemi çekiyor. Uyku problemi çeken bireyler; uykuya dalmakta, uykuyu sürdürmekte ve kaliteli bir uyku çekmekte zorluk yaşıyorlar. Bunun psikolojik, nörolojik ya da fiziksel sebepleri olabiliyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için öncelikle sorunun altında yatan nedenin saptanması gerekiyor.
Çağın sorunlarından bir tanesi haline gelen uykusuzluktan birçok birey mustarip durumda. Uykusuzluk sorunu çeken bireyler, bu sorunun nasıl üstesinden geleceğini merak ediyor. Yaşadıkları uykusuzluğun sebebini öğrenmek istiyor. Bu nedenle de uykusuzluk neden olur sorusunu soruyor. Peki uykusuzluk neden olur? İşte hafife almamanız gereken 12 sebep!
Uykusuzluk (Insomnia) Nedir?
Bilimsel adı insomnia olan uykusuzluk; sık sık uyanma, uyandıktan sonra ya da çok erken uyanıp uykuya dalmakta güçlük çekme, uykuyu sürdürmede zorluk yaşama durumlarının olduğu bir sorundur. İnsomnia kısa süreli (akut) olabileceği gibi kronik de olabilmektedir. Uykusuzluk, dünya üzerinde yaygın olarak görülen bir problemdir. Bu sorun, her yaştan ve cinsiyetten bireyi etkilemektedir.
Sebebi kişiden kişiye değişen uykusuzluk, kişinin hayat kalitesini düşüren ve günü yorgun geçirmesine sebep olan bir sorundur. Uykusuzluk sorunundan mustarip olan kişiler; kendilerini canlı ve zinde hissedemezler, üzerlerinde genellikle bir yorgunluk vardır, dalgın olabilir ve baş ağrısı çekebilirler. Peki uykusuzluk neden olur?
Uykusuzluk Neden Olur? Gece Uyku Bölünmesi Nedenleri
Uykusuzluk neden olur? Uyumak isteyip uyuyamamak neden kaynaklanır? Sebebi kişiden kişiye değişen uykusuzluk; genellikle uyku saatinin değişkenlik göstermesi, uyku öncesi yemek yemek, strese bağlı olarak gelişen depresyon ve alkol gibi faktörlerden kaynaklanır. Bireyin sosyal ve iş çevresinde yaşadığı sorunlar onları stresli ve fazla düşünen bir hale getirebilir. Bunlar stres yaratan faktörlerdir ve bu stres kronik bir yapıya büründüğünde bireyin uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Diğer yandan insomniadan mustarip olan kişiler sosyal ve iş hayatlarında yorgun ve verimsiz hissedebilirler. Bireyin günü verimli ve zinde geçirmesi için her şeyden önce kaliteli bir uyku çekmesi gerekmektedir. İnsanın bir uyku döngüsü (sırkadiyen ritim) vardır ve buna dikkat etmek kaliteli bir uyku için önemlidir. Uyku döngüsü normalin dışına çıkan kişilerin sürdüğü yaşam tarzı sağlıksız olmaktadır. Peki uykusuzluk neden olur?
Uykusuzluk Neden Olur? İşte Uykusuzluğun 12 Nedeni
İnsomnia yani uykusuzluk neden olur? İnsomnia; kendisini gece uykuya zor dalmak, uykunun sık sık bölünmesi, sabah çok erken uyanmak, gün içerisinde uykusuzluğa bağlı enerji düşüklüğü, tahammülsüzlük, yorgunluk ve agresiflik ile gösterir. Bu sorun genellikle uyku düzeninin iyileştirilmesi ile düzelir. Fakat uykusuzluğun altında yatan tıbbi bir neden söz konusuysa doktor tarafından ilaç önerilebilir.
Uykusuzluğun altında birçok neden yatabilir. Bu nedenler uykusuzluğa yol açabilir. İşte uykusuzluğun 12 nedeni:
- Strese bağlı depresyon
- Uykudan önce yemek yenmesi ve çay-kahve içilmesi
- Uyku saatinin sürekli değişmesi
- Uyku apnesi
- Nörolojik hastalıklar
- Hormonal problemler
- Huzursuz bacak sendromu
- Alkol tüketimi
- Egzersiz eksikliği
- Tiroid bezinin fazla çalışması
- Kalp yetmezliği
- Bazı antidepresan, astım veya tansiyon ilaçları
Uykusuzluğun Belirtileri Nelerdir?
Eğer geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız veya uykularınız sürekli olarak kesintiye uğruyorsa ya da bu iki durumdan birden mustaripseniz insomnia sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Uykusuzluk neden olur sorusundan sonra bu sorunu daha iyi anlayabilmek için belirtilerine bakmak gerekir. Uykusuzluk problemi şu belirtilerle kendisini gösterir:
- Uykuya dalmakta zorluk çekmek
- Uykunun sürekli bölünmesi
- Sabahları erken uyanmak
- Gün içinde enerji düşüklüğü, yorgunluk
- Gergin ve agresif bir ruh hali
- Konsantrasyon bozukluğuna bağlı odaklanamama problemi
- İş veya günlük yaşamda sık sık hatalar yapmak
Yaşanılan uykusuzluk çeşitli sorunlara yol açar ve bu nedenle bireyin hayatını olumsuz yönde etkiler:
- Gündüzleri dikkat eksikliği, yorgun hissetme
- Konsantrasyon güçlüğüyle birlikte aşırı sinirlilik,
- İş performansında düşme,
- Depresyon
- Yüksek tansiyon ve metabolik bozukluklar
- Obezite riski
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Uykusuzluk Nasıl Geçer? Uykusuzluk Tedavisi
Uykusuzluğun tedavisinde öncelikle bu sorunun altında yatan nedene odaklanmak gerekir. Uykusuzluğun altında yatan problem ortadan kaldırıldığında uykusuzluk da ortadan kalkacaktır. Uykusuzluk stres, kaygı ve anksiyete kaynaklı olabileceğinden bu konuda psikolojik destek alabilirsiniz. Hem bu konu hakkında daha fazla bilgi almak hem de yardım almak için Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz.
Uykusuzlukla baş etmek ve bu sorunu ortadan kaldırmak için uzmanların çeşitli önerileri vardır. Fakat uykusuzluk kronik nedenlerden, psikolojik sorunlardan veya hastalıklardan kaynaklanıyorsa bu noktada tedavi alınabilir. Uykusuzluk tedavisi iki şekilde olabilir:
Psikoterapi | Eğer uykusuzluk psikolojik bir nedenden kaynaklıysa (stres, anksiyete, kaygı, yas vb.) birey psikolojik bir destek alınabilir. Bu noktada bireyle yüz yüze veya online terapi gerçekleştirilebilir. Bu terapide uykusuzluğun altında yatan psikolojik faktörler ele alınır. |
İlaç Tedavisi | Doktor tarafından, uykusuzluk biçimine göre öncelik olarak yaşam düzenlenmeleri yapılıp daha sonra melatonin takviyesi gibi ilaç tedavileri tercih edilebilir. |
Uykusuzluğa Ne İyi Gelir? Daha Kaliteli Bir Uyku İçin Öneriler
Kaliteli bir uyku, çok önemli bir unsurdur. Kaliteli bir uyku, bireyin gününün tamamını etkiler. Bu nedenle uykunun iyi olması gerekir. Kaliteli bir uyku için öneriler şu şekilde sıralanabilir:
- Her gün aynı saatte yatın, aynı saatte kalkın.
- Odanızı karanlığa gömün.
- Ortamı serin tutun.
- Yatağınızı sadece uyumak için kullanın.
- Kahve gibi uyarıcıları azaltın.
- Alkol tüketimine dikkat edin.
Sık Sorulan Sorular
Uykusuzluk neden olur konusuna dair kullanıcıların sıklıkla sorduğu diğer sorular ise şu şekildedir:
Uykusuzluk Ne Eksikliğinden Olur?
Uykusuzluk neden olur? Uykusuzluk neyin eksikliğinden kaynaklanır? Sebebi kişiden kişiye değişen uykusuzluk; genellikle uyku saatinin değişkenlik göstermesi, uyku öncesi yemek yemek, strese bağlı olarak gelişen depresyon ve alkol gibi faktörlerden kaynaklanır. Bireyin sosyal ve iş çevresinde yaşadığı sorunlar onları stresli ve fazla düşünen bir hale getirebilir. Bunlar stres yaratan faktörlerdir ve bu stres kronik bir yapıya büründüğünde bireyin uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Gece Uyku Gelmesi İçin Ne Yapmalı?
Birçok insan uyku konusunda sorun yaşıyor ve uykusuzluk neden olur ve uyku gelmesi için ne yapılır sorularını soruyor. Uykunuzun gelmesi için şunları deneyebilirsiniz:
- Ilık duş alın.
- Klasik müzik dinleyin.
- Papatya çayı için.
- Saçlarınızı okşatın.
- Yastığınızın altına lavanta kesesi koyun.
Hangi Hastalık Gece Uyutmaz?
Uyku bozukluğunun sık görülen hastalıklarından huzursuz bacaklar sendromu ve uyku apne sendromu, uykusuzluğun önemli nedenleri arasındadır.