İş Yaşamında Anksiyete Bozukluğu ile Mücadele Etmenin 6 Yolu

Yazar: Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün Ocak 28, 2025 Yorum yapılmamış

İş Yaşamında Anksiyete Bozukluğu ile Mücadele Etmenin 6 Yolu

İş yaşamında anksiyete bozukluğu, modern çalışma kültürünün değişmesi, iş gerekliliklerinin çeşitlenmesi ve performans baskısıyla şekillenebilmektedir. Birçok çalışan iş hayatının getirdiği durumlar içerisinde kendini bazı zamanlarda yoğun stres altında hissedebilmektedir.

Bu durum yalnızca verimlilik ve kariyer gelişimi noktasında değil kişinin zihinsel, bedensel ve duygusal sağlığı açısından da tehdit oluşturabiliyor. İş yaşamında stres ve anksiyete yönetimi stresle başa çıkma yöntemlerinin ötesine çıkar ve yaşam kalitesini koruma çabasını bile içerir. Bu noktada iş yaşamında anksiyete bozukluğu nedir, iş yaşamında anksiyete bozukluğu ile nasıl mücadele edilir sizlerledir!

Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete Bozukluğu; gündelik yaşamda çevresel, bilişsel ve toplumsal faktörlerin yarattığı stres ve baskının tetiklemiş olduğu korku, endişe ve kaygıdır. Sınavlar, iş görüşmeleri, işi zamanında yetiştirme gibi stres ve baskı yaratan olaylar anksiyeteyi tetikleyebilmektedir. Anksiyete Bozukluğunda endişe ve belirsizliğe karşı yaşanan bir korkudan söz edilmektedir. Anksiyete birçok fiziksel ve duygusal belirtiye de sebebiyet verebilmektedir.

Kişiyi gergin ve korkulu bir yapıya büründüren Anksiyete, mutlaka uzman kişiler tarafından değerlendirilmelidir. Uzman kişilerin destekleri ve yönlendirmeleri doğrultusunda anksiyetenin etkileri minimuma indirilebilmektedir. Anksiyete Bozukluğu ve destek için Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz.

is-yasaminda-anksiyete-bozuklugu
İş Yaşamında Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete Belirtileri Nasıldır?

Gerginlik ve huzursuzluk hissi, çarpıntı, nefes alışverişinde hızlanma, soğuk ter dökme, midede karıncalanma ve göğüs ağrıları anksiyetenin belirtileri arasındadır. Anksiyete anında bu belirtilerin bir kısmı veya tamamı bir arada yaşanır. Bununla birlikte genel anlamda anksiyete belirtileri şu şekildedir:

  • Endişe hali
  • Kaygı
  • Korku
  • Çarpıntı
  • El ve ayak titremesi
  • Odaklanma sorunları
  • Halsiz hissetme
  • Korkuya neden olan durumu aşırı derecede düşünme
  • Uyku bozuklukları
  • Baş, mide ağrıları

Anksiyete belirtileri ve anksiyete için detaylı bilgi almak adına uzman kişilerden online seans veya yüz yüze terapi talep edebilirsiniz.

İş Yaşamında Anksiyete Bozukluğu Kendini Nasıl Belli Eder?

Çoğu zaman iş yaşamında hissedilen kaygı ve gerginlik yetişmemek veya yetersiz kalma endişesiyle tetiklenebilmektedir. Anksiyete bozukluğu iş yaşamını olumsuz etkilemektedir. Örneğin topluluk önünde konuşacağı için iş yerinde yükselmek istemeyen, sık sık rapor alarak işe gitmeme, iş toplantılarına geç kalma veya iş yerinde uzun süre devam edemeyen birçok durum vardır. İş yaşamında Anksiyete Bozukluğu;

  • Odaklanamama
  • Düşük iş performansı
  • Verimlilikte düşme
  • İşe devam etmede zorlanma
  • Uzun süreli işsizlik şeklinde kendini belli edebilmektedir.

İş yaşamında Anksiyete Bozukluğu için İstanbul psikolog uzmanlığında hizmet veren Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile görüşebilirsiniz.

is-yasaminda-anksiyete-bozuklugu

İş Yaşamında Anksiyete Bozukluğu ile Nasıl Mücadele Edilir?

İş yaşamında Anksiyete Bozukluğu ile mücadele edilmesi hem kişinin içsel huzurunu hem de iş potansiyelini etkilemektedir. Uzman kişiler tarafından desteklenerek kontrol altına alınmayan anksiyete, kişinin yaşamını derin boyutta olumsuz biçimde etkilemektedir. Bu doğrultuda iş yaşamında Anksiyete Bozukluğu ile mücadele etmek adına izlenebilecek adımlar şu şekildedir:

1 – Yaşadığınız Kaygının Nedenini Bulmaya Çalışınız

Yaşadığınız kaygınının nedenini bulmak, en temelde yer almaktadır. Kaygınız; yeni iş kaygısı, işte yükselme kaygısı, iş performansı kaygısı mı veya başka bir nedenden ötürü mü kaynaklanıyor bunu belirlemelisiniz. Kaygının türünü belirlemek içsel huzuru sağlama ve farkında olmada büyük bir etkendir. Nedenini bulduğunuzda çözüm yollarına ulaşmanızda daha kolay olmaktadır.

2 – İş Yaşamındaki Anksiyete Bozukluğunun Belirtileri Üzerinde Durunuz

İş hayatınızdaki Anksiyete Bozukluğunun belirtilerini belirleyiniz. Örneğin bu belirtiler sadece duygusal açıdan mı zorluyor yoksa fiziksel sorunlarla da sizleri zorluyor mu? Bunu belirlediğinizde uzman desteğini de daha kolay elde edebilirsiniz. Bununla birlikte bu kaygıyı sadece işte mi yaşıyorsunuz yoksa genel yaşantınızda da sizleri zorluyor mu anksiyetenin düzeyini belirlemek adına önemlidir.

3 – Uzman Kişilerden Destek Alın

Anksiyete Bozukluğu, uzman kişilerle desteklenmediğinde düzeyi artabilir ve kişinin yaşantısında büyük sorunlara yol açabilmektedir. İş yaşamındaki anksiyete bozukluğu için yüz yüze terapi veren psikologlardan destek alabilirsiniz. Online seanslar sayesinde de iş yaşamınızdaki kaygınızın üzerinden gelebilirsiniz.

4 – İş Ortamınızı İyileştirin

İş ortamınızdaki nesneler veya masanızın konumu bile kaygı verici olabilmektedir. Bunun için de masanızın veya bulunduğunuz ortamın iyileştirilmesi gerekir. Yetiştirilmesi gereken işlerin evrakları veya fazlalık dokumanlar sizleri ister istemez strese sokabilmektedir. Potansiyelinizin de düşmesine neden olabilecek fazlalıklardan kurtulmalısınız.

Bununla birlikte masanızın yerini de değiştirebiliyorsanız, sizlere daha iyi hissettirecek veya daha sakin çalışabileceğiniz yere taşıyabilirsiniz. Bununla birlikte sevdiğiniz ve kendinizi iyi hissettirecek eşyalarınızı da masanızın üzerine koyarak stresinizi en aza indirmeye çalışabilirsiniz.

is-yasaminda-anksiyete-bozuklugu

5 – İş Stresinden Uzaklaşmak Adına Yeni Hobiler Edinin

Günün birçok saatini iş yerinde geçirmek, kendinize vakit ayırmanıza kısmen engel olabilmektedir. İş hayatınızın stresinden uzaklaşmak adına eve geldiğinizde veya tatil günlerinizde kafanızı boşaltabileceğiniz, iyi hissedeceğiniz etkinlikler yapabilirsiniz. İş stresinden uzaklaşmanıza destek olacak hobiler veya etkinlikler genel tabloda şu şekildedir:

STRESTEN UZAKLAŞTIRICI ETKİNLİKLER  
Mandala boyamak Müzik aleti çalmak
At binmek Film izlemek
Doğa yürüyüşleri Kişisel bakım yapmak

Bu etkinlikler 1-2 saatinizi alsa bile kendinizi büyük ölçüde iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra işteki stresten de uzaklaşmanızı kolaylaştıracaktır.

6 – Zaman Yönetimini Sağlayın

Yetiştirememek veya halledilmesi gereken işler noktasında zorluk çekmemek adına zaman yönetimi sağlanmalıdır. Zaman yönetimini sağlayamamak da iş hayatında stres getirici bir faktördür. Bunun önüne geçmek adına işlerinizi bölümlere ayırarak vaktinizi değerlendirebilirsiniz. Öncelik sırasına göre düzene koyduğunuz işlerinizi sistematik olarak hallettiğinizde stres düzeyiniz de en aza inebilir.

Sık Sorulan Sorular

is-yasaminda-anksiyete-bozuklugu

İş yaşamında Anksiyete Bozukluğu, modern iş yaşamının doğurabildiği olumsuz etkilerden biridir. Değişen ve gelişen iş tanımları kişilerin stres seviyesini yükseltebilmektedir. Bu doğrultuda iş hayatındaki Anksiyete Bozukluğu hakkında sık sorulan sorular şu şekildedir:

Anksiyete İş Hayatını Etkiler mi?

Anksiyete kişinin gündelik hayatını etkilediği gibi iş hayatını da olumsuz etkileyebilmektedir. İşçileri hatta doğrudan işvereni bile etkileyebilecek düzeydedir.

Anksiyete Ömür Boyu Sürer mi?

Uzman kişiler desteği ve yardımıyla anksiyetenin etkileri en aza indirilebilmektedir. Oldukça düşük bir ihtimal bile olsa anksiyete ömür boyu sürebilmektedir.

Anksiyetesi Olan Biri Nasıl Düşünür?

Anksiyetesi olan bireyler yaşanan her olayda oluşabilecek en kötü sonucu düşünür. Bununla birlikte bu kişiler her şeyin kendi kontrolleri dışında gelişeceğini de yoğun olarak düşünür. Onlar için iyi bir ihtimal veya geri dönüş mümkün değildir.