Ölüm Korkusu Neden Olur? Ölüm Korkusunun 6 Sebebi
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Ölüm Korkusu Neden Olur? Ölüm Korkusunun 6 Sebebi
Ölüm korkusu neden olur sorusu kullanıcıların sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesidir. Ölüm, hayatın en temel gerçeklerinden biri ve bu konu hakkında sayısız bilgi ve inanç var. İnsanların ölümden korkması gayet doğalken bazen bu korku doğal olmanın dışına çıkabiliyor. Bu korkunun aşırıya kaçtığı ve günlük hayatı olumsuz etkileyecek hale geldiği durumlara ise ölüm fobisi (tanatofobi) deniyor. Peki ölüm korkusu nedir? Ölüm korkusu neden olur?
Ölüm, insanlık tarihi boyunca en çok merak edilen konulardan biri olmuştur. İnsanlar binlerce yıl boyunca ölüm konusu üzerine kafa yormuş ve bu gerçeklikle daima yüzleşmişlerdir. Ölüm, hayatın içinde yer alan en temel gerçekliktir ve bu durumun, bilinçli olan her insan farkındadır. Hal böyle olunca her insanda doğal olarak zaman zaman kendini hatırlatmaktadır. Fakat bazı insanlarda bu durum aşırı derecededir. Bu duruma ölüm korkusu denmektedir. Peki ölüm korkusu neden olur?
Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Nedir?
Ölüm; bireyler için genelde acı verici, korkutucu, geri dönülemez ve yalnızlık içeren bir kavram olarak algılanır. Bu da bireylerde korku duygusunu tetikler. Nitekim ölüm denilen olgu, belirsizlik içerir ve belirsizlik de insanda kaygı yaratır. Bilinmeyene duyulan kaygı, belki de en şiddetli olarak ölümde görülür. Zira ölüm; zamanı, mekanı, nasıl olacağı ve sonrası olmak üzere başlı başına belirsizlik doludur.
Ölümün kişinin aklına zaman zaman gelmesi ve bundan korkması normal bir durumdur ve hatta bir ölçüye kadar gereklidir. Çünkü ölümü hatırlamak; bireye hayatın geçici olduğunu, yapmak istediklerini gerçekleştirmek için zamanının kısıtlı olduğunu ve harekete geçmesi gerektiğini de hatırlatır. Fakat bazı bireylerde bu korku, bir anksiyete ya da fobi şeklinde görülür. Bu durumda ölüm korkusu aşırı derecededir ve bireyin işlevselliğini bozabilir. Buna ölüm korkusu denir. Peki ölüm korkusu neden olur?
Ölüm Korkusunun Kaygı ile İlişkisi
Ölüm korkuş, kaygıdan kaynaklanır. Bireyler varoluş kaygısı yaşayabilir. Bireyin yaşadığı varoluş kaygısı, ölümden korkma şeklinde görülebilir. Zira kaygı, gelecekte olması beklenen bir şeye karşı kişinin geliştirdiği tepkidir. Kaygı, genelde bilinmeyene yöneltilir. Ölüm de başlı başına bir bilinmeyendir. Gündelik hayatında sık sık kaygılanan, kaygıya ve anksiyeteye meyilli olan insanlar birçok şey gibi ölümden de korkmaya eğilimlilerdir. Bu kişilerde ölüm korkusu görülebilir.
Ölüm korkusu, yaygın anksiyete bozukluğu ile ilişkili olabilir. Çünkü yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler sürekli olarak kaygılıdırlar ve gündelik hayatta olan ve olacak olan her olaya kaygılı bir şekilde yaklaşırlar. Ayrıca ayrılık kaygısı da ölüm korkusuyla birlikte seyredebilir. Ayrılık kaygısı yaşayan bireyler, sevdikleri insandan kopmak istemezler ve onların yokluğunda kendilerini aşırı derecede huzursuz ve güvensiz hissederler. Peki ölüm korkusu neden olur?
Ölüm Korkusu (Tanatofobi) Belirtileri Nelerdir?
Ölüm korkusu neden olur sorusuna geçmeden önce ölüm korkusunun belirtilerine bakmakta fayda vardır. İşte ölüm korkusunun belirtileri:
- Terleme, titreme, hızlı nefes alıp verme, nefes darlığı, hızlı kalp atışı gibi fiziksel belirtiler
- Ölümü çağrıştıran kişi, olay veya mekanlardan kaçınma davranışları
- Ölümle ilgili sürekli akla gelen olumsuz düşünce ve inançlar
- Duygusal sıkıntılar ve hassasiyet
- Kafa karışıklığı ve aşırı düşünme
- Uyku problemleri
Ölüm Korkusu Neden Olur?
Ölüm korkusu neden olur sorusunun birçok cevabı vardır. Ölüm korkusu, kaygı ve anksiyete tepkilerini içeren karmaşık bir süreçtir. Bu korkuyu yaşayan kişilerde, farklı duygu durumlar ve biliş halleri görülebilir. Ölüm korkusu yaşayan kişiler; kendilerini kaygılı, mutsuz, çaresiz, ümitsiz, karamsar ve enerjisi düşük hissedebilirler. Bunların yanı sıra aşırı düşünme, olumsuz senaryolara odaklanma ve hayata dair beklentilerinin olmaması gibi bilişler de olabilir.
Ölüm konusu psikolojide derinlemesine ele alınmış ve sayısız araştırma ile incelenmiş bir konudur. Bu konuya farklı yaklaşımlar söz konusudur. Farklı yaklaşımlar, ölüm korkusunun nedenlerini de farklı şekilde açıklamışlardır. Örneğin psikoanalitik yaklaşıma göre ölüm ve cinsellik bireyin hayatını yönlendiren iki temel içgüdüdür. Birey, içgüdüsel olarak hayatta kalmaya yönelik tepkiler verir ve ölümden de korkar. İşte ölüm korkusu neden olur sorusunun cevapları…
Ölüm Korkusu Neden Olur? Ölüm Korkusunun 6 Nedeni
Ölüm korkusu neden olur sorusunun çok sayıda cevabı vardır. İşte ölüm korkusu neden olur sorusunun cevapları:
Ölüm Korkusu Neden Olur? | Açıklaması |
Hayatta Kalma İçgüdüsü | Ölüm korkusu, biyolojik olarak hayatta kalma içgüdüsünden kaynaklanan doğal bir insan tepkisidir. Kişi kendini güvende hisseder ve hayatta kalma güdüsü, onun davranışlarına yön veren temel güdüdür. Kendini tehdit altında hissettiğinde ölümden korkabilir. |
Kültürel ve Dini İnançlar | Ölümün çeşitli kültür ve inançlarda nasıl ele alındığı, ne gibi anlamlar ifade ettiği ve ölümden sonraki dünya gibi kavramlar ölüm korkusuna neden olabilir. |
Kişisel Deneyim ve Travmalar | Bireyin yaşadığı olumsuz deneyimler, ölümü hatırlatan olaylar, sevilen kişilerin kaybı ve travmalar bireyde ölüm korkusunu tetikleyebilir. |
Varoluşsal Sorunlar | Bireyin yaşamın anlam ve amacını bulmaya yönelik sorduğu sorular, hayatı daha anlamlı yaşama çabası ölüm korkusuna neden olabilir. |
Yaşlanma ve Sağlık Sorunları | Yaşlanma ve sağlık sorunları, bireye sağlıklılığının ve canlılığının sonsuz olmadığını ve ölümle yüzleşebileceğini hatırlatabilir. |
Medya | Medyada karşılaşılan ölümle ilgili korkunç görüntüler bireyde ölüm korkusuna yol açabilir. |
Ölüm Korkusu Nasıl Yenilir?
Ölüm korkusunu yenmek, bireyin çabasına bağlıdır. Fakat bu anksiyete içeren bir durum olduğundan bireyin yüz yüze veya online terapi ile yardım alması daha sağlıklı olacaktır. Ölüm korkusunu yenmek için şunlar yapılabilir:
- Bireyin ölüm hakkındaki düşünce ve inançlarını keşfetmesi ve bunlara yönelik farkındalık geliştirmesi.
- Ölümün kaçınılmaz olduğunu kabul etmek.
- Şu ana odaklanmak ve hayatı daha anlamlı yaşamak için gayret göstermek.
- Hayata dair daha pozitif bir tutum geliştirmek.
- İnsanlarla iletişim halinde olmak ve sosyal çevreyle bağlantıda olmak.
Ölüm Korkusunun Tedavisi
Ölüm korkusu ile baş etmede psikoterapiye başvurulabilir. Birey, bununla baş edemiyorsa bir uzman yardımı almasında fayda olabilir. Çünkü ölüm korkusu, bir çeşit fobidir ve bireyin gündelik hayatındaki işlevselliğini bozar. Bu noktada özellikle bilişsel davranışçı terapi veya varoluşçu terapi etkili olabilir.
Ölüm korkusu neden olur konusu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız yardım almak için Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Ölüm korkusu neden olur konusu ile ilgili sıkça sorulan diğer sorular ise şu şekilde:
Ölüm Korkusu Hangi Hastalığın Belirtileri Olabilir?
Ölüm korkusu, kaygı ve anksiyetenin bir belirtisi olarak görülebilir. Yaygın kaygı bozukluğu ya da ayrılık kaygısı ile ilişkilendirilebilir. Zira sürekli olarak kaygılı bir ruh halinde bulunan insanlar ölüme ilişkin de kaygı geliştirebilirler.
Ölüm Korkusu Nasıl Atlatılır?
Bireyin kendine olumlu telkinlerde bulunarak olumlama yapması, gevşeme egzersizleri yapması, hayatındaki pozitif şeylere odaklanması, sosyalleşmesi ve çeşitli aktivitelere yönelmesi ölüm korkusu ile baş etmesine yardımcı olabilir.
Sürekli Ölümü Düşünmek Neye İşarettir?
Sürekli olarak ölümü düşünmek anksiyete bozukluğuyla ilişkilendirilebilir. Çünkü sürekli olarak ölümü düşünen bir kişi kaygılı bir ruh halindedir.
Bir İnsan Ölümden Neden Korkar?
Ölüm korkusu neden olur sorusunun birçok cevabı vardır. Ölüm konusu psikolojide derinlemesine ele alınmış ve sayısız araştırma ile incelenmiş bir konudur. Bu konuya farklı yaklaşımlar söz konusudur. Farklı yaklaşımlar, ölüm korkusunun nedenlerini de farklı şekilde açıklamışlardır. Ölüm korkusu içgüdüsel olabildiği gibi sonradan da gelişebilir.