Sosyal Fobi Yenme Egzersizleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Yazar:
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Aygün
Kategoriler:
Sosyal Fobi Yenme Egzersizleri Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Sosyal fobi yenme egzersizleri nelerdir? Bu soru cevabını aramaya başladığınız konular haline geldiyse sosyal fobi ile yüzleşerek onun üstesinden gelmek istemeye başlamışsınız demektir. Bireylerin sosyal ortamlarda korku ve kaygı yaşamalarına neden olan bu yaygın durum psikolojik bir olaydır. Bu sebeple de farklı yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bunlardan en sık merak edileni ise sosyal fobi yenme egzersizleri teknikleridir. Sizler de bu konu hakkında araştırıyorsanız detayları göreceksiniz.
Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?
Son dönemlerin yaygın psikolojik rahatsızlıkların biri olan sosyal fobi yenme egzersizleri konusuna gelmeden önce sosyal fobi belirtileri üzerine yoğunlaşmak gerekmektedir. Öncelikle bu tür psikolojik rahatsızlıkların teşhisi koyulmadan önce kesinlikle bir uzman psikologla görüşmek en azından online seans yardımcı ile tanı konulmasına yardımcı olmak gerekmektedir.
Sosyal fobi kişilerde iki şekilde ortaya çıkabilmektedir. Sosyal belirtiler ve fiziksel belirtiler. Bu belirtilerin yoğunluğu kişilerin yaşadıkları endişeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Sosyal fobi yenme egzersizleri tekniklerine geçmeden önce inceleyiniz.
Sosyal Fobi Belirtileri | |
Fiziksel Belirtiler | Sosyal ve Psikolojik Belirtiler |
Kızarma
Çarpıntı Mide ve Bağırsak Problemleri Yaşama Kaslarda Gerginlik Hisleri Nefes Almada Güçlük Titreme Terleme |
Hata Yapmaktan Korkmak
Yoğun Çekinme Duygusu Yetersizlik Hissi Ortamlardan Kaçma ve Gitme Arzusu İlişki Sürdürmekte Zorluk Tüm İnsanların Kendisini İzlediği Duygusu Göz Teması Kurmaktan Çekinme Kendini Değersiz Görme Beğendirme Arzusu ve Kusursuz Olma İsteği Özgüven Eksikliği |
Yukarıda ki tabloda yer alan belirtiler doğrultusunda sosyal fobi yenme egzersizleri konusuna geçmeden önce bir psikologla görüşmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bu tür bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız Uzman Klinik Psikolog Zeynep Aygün ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz. Daha sonra yüz yüze terapi yolları ile çözümü birlikte arayabilirsiniz.
Sosyal Fobi Yenme Egzersizleri Nelerdir?
Sosyal konularda gerçekleşen kaygılarda egzersizlerin başarısı ve insanları rahatlattığı tespit edilen durumlar arasındadır. Bu sebeple de kişiler tarafından sıklıkla sosyal fobi yenme egzersizleri araştırması yapılmaktadır. Sosyal fobi yenmek için kitap okuyanlar da bu yöntemlerden bahsedildiğini rahatlıkla görebilmektedir. Peki sosyal fobi yenme egzersizleri nelerdir?
- Olumsuz düşüncelerinize meydan okuyarak öncelikli olarak kötü düşünceleri tespit etmeye çalışın. Daha sonra bu düşüncelerin asıl düşünceleriniz olup olmadığını sorgulamaya başlayın.
- Sevdiğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz aktiviteleri sosyal ortamlarda yapmaya çalışın. Örneğin sevdiğiniz diziyi tabletiniz yardımı ile bir cafede izleyin.
- Kaygılarınızı görselleştirin. Kendinizi sosyal ve kalabalık bir ortamda oldukça rahat hareket ederken hayal edin. Görselleştirme sosyal fobi yenme egzersizleri içerisinde en etkilileridir.
- Kendinize odaklanmak yerine başka insanlara odaklanın.
- Kaygılarınızı metaforlaştırın. Onları hikayelere ya da cisimlere benzeterek betimleyin.
- Hızlı nefes almaya başladığınızda kendinize bir dakika ayırın ve nefesinizi yavaşlatmaya çalışın.
- İnsanlarla yavaş yavaş iletişime geçmeye çalışın.
- Korkularınızdan kaçmak yerine onlarla yüzleşin.
- Sosyal fobi yenme egzersizleri yöntemlerinin etkili olmadığını düşünüyorsanız şehrinizde bulunan örneğin İstanbul psikolog araştırmaları yaparak uzman bir destek alın.
Sosyal Fobi Yenme Egzersizleri İnsana Katkıları
Egzersizlerin insanların sosyalleşmeye başlamalarında önemli katkıları olduğu tespit edilmektedir. Bu sebeple de sosyal fobi yenme egzersizleri araştırmalarının yanı sıra bu egzersizlerin katkıları da merak edilmektedir. Şu şekilde sıralanabilir;
- Kaygılarınız azalır
- Özgüveninizde artma meydana gelir
- İnsanlarla iletişime geçmeye başlarsınız
- Duygularınızı kontrol etmeye başlarsınız
- Fiziksel belirtilerin azaldığını görebilirsiniz
- Daha aktif bir sosyal hayatınız olur
Sosyal Fobi Yenme Yolları Nelerdir?
Sosyal fobiyi yenenler ve öyküleri doğrultusunda sosyal fobi yenme egzersizleri dışında farklı yöntemler de merak edilerek araştırılmaktadır. İnsanların deneyimleri farklı yöntemlerin de başarılı olduğu ortaya koymaktadır. Peki sosyal anksiyete ve sosyal fobi yenme yolları nelerdir?
- Kendinizi tanıyarak olduğunuz gibi kabul etmeye çalışın
- Düzenli şekilde egzersizler yapın ve buna sosyal fobi yenme egzersizleri tekniklerini dahil edin
- Fiziksel olarak aktif olmaya uğraşın
- Kendinizi yanında rahat hissettiğiniz insanlarla sosyalleşmeye başlayın
- Sosyal becerilerinizin gelişmesi için iletişim ve göz teması kurmaya özen gösterin.
- Sabırlı davranın, inancınızı kaybetmeyin.
- Kafein tüketimini azaltın.
- Sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı yaşamaya çalışın.
- Uygu rutini oluşturarak uykularınızı düzenleyin.
- Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ile uzman bir destek alın.
Sosyal Fobi Ev Ödevleri
Sosyal fobi ev ödevleri sosyal fobi yenme egzersizleri konusundan sonra araştırılan başlıklar arasında yer almaktadır. Sosyal fobi ev ödevlerinden kasıt terapi esnasında danışana terapist tarafından Bilişsel Davranışçı terapi uygulanırken kişinin var olan duygu, düşünce ve davranışlarını fark etmesi üzerine verilen uygulamalardır. Bu teknik sayesinde kişinin günlük yaşamdaki kendisine yoğunlaşması sağlanır ve sosyal fobiye karşı olan farkındalığının artması hedeflenir. Sosyal fobi yenme egzersizleri bu terapilere destek niteliğindedir. İlerleyen seanslarla fark ettiği bu duygu ve düşüncelerin dolayısıyla davranışlarının değiştirmesi hedeflenir. Danışandan beklenen davranışlar şu şekildedir;
- Olaylara karşı farklı düşünme, farklı davranma ve farklı tepkiler verme
- Korku, endişe ve utanç duyguları gibi durumlarla baş edebilmeye başlama
Utangaçlık Çekingenlik ve Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?
Utangaçlık ve çekingenlik günlük hayatta insanların kalabalık ortamlara girmesi ile ortaya çıkabilecek insani duygular arasında yer almaktadır. Bu durumlar en az gülmek ve ağlamak kadar normal kabul edilir. Fakat utangaçlık ve çekingenlik ileri giden duygular olduğunda sosyal fobiye eşlik edebilmektedir. Ağır sosyal fobi evden dışarı çıkmaya engel olabilir, eğitim ve iş hayatını sekteye uğratabilir. Bu yüzden her iki durumun ele alınması, tedavisi ya da giderilmesi benzerlik göstermez. Bu tür durumlar danışanlarda farklı şekillerde ele alınabilmektedir. Sosyal fobi yenme egzersizleri bu duygular için doğru olmayabilir.
Sosyal ağlarda ya da internette gezinirken karşınıza çıkan ‘Sosyal fobi nasıl yenilir biliyor musunuz okuyun öyleyse’ ya da ‘Kesin Sosyal Fobiyi Yenme Yolları’ şeklindeki içeriklere itibar etmemelisiniz. Çünkü bu içerikler alanda uzman olmayan bireyler tarafından oluşturulmuş olup kişiye özel teknikleri içermemektedir. Sosyal fobi yenme egzersizleri de dahil bu şekilde çözümler tek başına yeterli sayılmamaktadır.
Sosyal Fobiyi Tetikleyen Durumlar
Sosyal fobi yenme egzersizleri konusu düşünülmeye başlandığında bu fobiyi tetikleyen durumlar da merak edilmektedir. İnsanların psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkış nedenlerini araştırmak istemesi oldukça doğal bir durumdur. Sosyal fobiyi tetikleyen unsurlar şu şekilde sıralanabilir;
- Dinleyicilerin bulunduğu bir ortamda konuşma yapmak
- Başkaları sizi izlerken çalışmak durumunda kalmak
- Sunum yapmak
- Yeni insanlarla iletişim kurmak ve tanışmak
- Toplu taşıma araçlarında karşılıklı oturmak zorunda olmak
Sosyal Fobiyi Yenme Egzersizleri Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Söz konusu sosyal fobi yenme egzersizleri gibi psikolojik durumlar olduğunda farklı sorular da yöneltilmektedir. Bunlardan sık sorulanları şu şekildedir;
1- Sosyal Fobiyi Nasıl Yendim?
Sosyal fobiler anlık olarak yenilebilecek psikolojik durumlar değildir. Bu tür rahatsızların üstesin gelmek bir süreci içermektedir. Bu süreç içerisinde alınacak terapiler size yol gösterecektir. Bununla beraber sosyal fobi yenme egzersizleri de destekleyicidir.
2- Sosyal Anksiyete Tutunca Ne Yapmalı?
Sosyal anksiyete tuttuğunda kendinize bir dakikalık zaman ayırarak nefes alıp verme hızını yavaşlatmanız önemlidir. Bununla beraber kaygılanmanızı oluşturan konulardan uzaklaşarak olumlu şeyler düşünmeli ve kendinizi sakinleştirmelisiniz. En önemlisi uzman bir psikolog ile görüşmelisiniz.